Bazy wirusów-AVAST

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec

Bazy wirusów-AVAST

Post28 kwie 2014, 10:23

czy wszystkie wersje programu avast (chodzi mi o różnicę miedzy avast free a premier) czy maja taką samą bazę wirusów
i czy opłaca się kupować jakiegoś płatnego a jak tak to jakiego koszta nie grają roli napiszcie jakieś 3 najlepsze żeby nie muliły mi też gier :D

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Bazy wirusów-AVAST

Post28 kwie 2014, 19:41

Nie ma różnicy w bazie sygnatur czy to w wersji darmowej czy też płatnej.
Dla mnie najlepszymi płatnymi AV zawsze były:
- ESET
- Kaspersky
- G-Data

i czy opłaca się kupować jakiegoś płatnego

Szczerze to chyba nie. Darmowe AV (np. Avast) i pakiety (np. COMODO) robią twierdzę z komputera.
To, że kupisz AV nie oznacza, że lepiej będzie on chronił Twój komputer, owszem, płatne AV są wyposażone często w bardziej wyposażone w większą ilość funkcji, ale co z tego? Prawdopodobieństwo zarażenia się jest na takim samym poziomie, no może MINIMALNIE większym.
Osobiście nie używam żadnych pakietów zabezpieczających, zapora systemowa + rozsądek wystarczają mi w 100%.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Bazy wirusów-AVAST

Post28 kwie 2014, 22:58

Jeżeli chodzi o antywirusy, to darmowy Avast jest funkcjonalny. Do niego dołożyłabym zaporę Comodo i wówczas byłaby dobra ochrona. Jak ktoś boi się keyloggerów, to do tego może dorzucić Spy Shelter Premium (niestety płatny; darmowy jest tylko na system 32-bit), albo Zemanę AntiLogger (jest też jej wersja darmowa, której nie testowałam).

Z płatnych według mnie najlepszy jest Eset, więc zgadzam się z djartą.

Poza tym, można uniknąć wejścia na niebezpieczne strony, używając WOT, McAfee Site Advisor; albo Dr.Web Anti- Virus Link Checker; albo wszystkich trzech naraz.

Jednak nawet najlepszy pakiet zabezpieczeń, nie uchroni przed infekcją, jeżeli nie będzie się surfować z głową.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”