bezpieczne logowanie

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
polonia66

Użytkownik

bezpieczne logowanie

Post25 wrz 2015, 18:19

Cześć wszytkim,

Zastanawiam się czy zainstalować linuxa.(Jeszcze nie wiem dokładnie jakiego) Do rózno jakich logowań, głownie chodzi mi o bezpieczenstwo.
Logowania do poczty/banku. Czy to coś ogolnie mi pomoże?
Gdy złapie jakiego keyloggera czy podobne badziewie... Czesto pobieram jakis filmy, programy na windowsie wiec moge coś złapać.Wymysialem sobie, ze jesli zainstaluje linuxa i tylko tam bede sie logowac to bedzie bezpieczniej? Prosze o prady czy to ogolnie ma jakis sens ?. Mam zainstalownego antywirusa na windowsie, ale to też róznie bywa.Co robic? :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

bezpieczne logowanie

Post25 wrz 2015, 18:21

Ostrożnie ściągać. Linuxa tylko do banku - nie opłaca się.

polonia66

Użytkownik

bezpieczne logowanie

Post25 wrz 2015, 18:40

Ostroznie sciagać? Tego się nie da przewidzieć, a jesli ktoś dobrze "pracuje nad swoim dziełem". To wtedy jest nikła szansa, na wykrecie.

Jak sie nie opłaca? Pytam czy to coś pomoże? Czy bedzie jakaś róznica. Wiem, ze wiecej akatków jest na system Windows, wiec tutaj jest jeden plus.

dennisek123

Stały bywalec

bezpieczne logowanie

Post26 wrz 2015, 06:00

Jeśli będa chcieli dostać się do twojego konta, to to zrobią.
Nie ważne czy będziesz miał Linuxa czy Windowsa czy może Mac'a ...

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

bezpieczne logowanie

Post26 wrz 2015, 10:44

Jeśli będa chcieli dostać się do twojego konta, to to zrobią.

Szczera prawda, czy to będzie linux czy windowsa to jeden pieron. Jak ktoś chcę to i tak wejdzie.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

bezpieczne logowanie

Post30 wrz 2015, 21:43

Polonia66 uważam że takie programy jak Spy Shelter (od niedawna za darmo i na systemy 64-bitowe), oraz Zemana AntiLogger (także istnieje jej darmowa wersja) skutecznie mogą powstrzymać keyloggery.

Jednak dla niedoświadczonych użytkowników przyjaźniejsza jest Zemana AntiLogger bo na ogół działa w tle i nie wymaga prawie żadnych akcji.

Sama od pewnego czasu używam Spy Shelter ale on bywa uporczywy. Zdążyłam go polubić, ale on wymaga wyczucia, bo np. chce w DirectX blokować keyloggera, a jak się go ,,przyblokuje" to gry mogą nie działać poprawnie. No i Spy Shelter wchodzi w konflikt z zaporą Comodo, jak się w niej używa Defense i opcji blokowania keyloggera. (W każdym razie tak kiedyś było.)

Fajnym rozwiązaniem wydaje się Heimdal Pro, zwłaszcza z jego bezpiecznym DNS, ma ponoć zapobiegać przesyłaniu danych z naszego kompa, bez naszej wiedzy, jednak nie jestem jego znawcą. Tylko go testuję. Heimdal Pro nie jest kompatybilny z Windows 10, ale to kiedyś ponoć ma się zmienić.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”