Błąd podczas instalacji programu Microsoft Visual Studio C++

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
oskaru1234

Użytkownik

Post19 sie 2013, 13:42

Hey! Otóż parę dni temu część mojego komputera została zaszyfrowana. Pliki nie były tak "strasznie" ważne, a, że szansa odzyskania ich była nikła postanowiłem, że szybciej będzie jeśli usunę to, co było zaszyfrowane i wgram te programy i gry od nowa. Tak więc jedna z gier (League of Legends dokładniej) została zaszyfrowana, więc pobrałem jej launchera od nowa i chciałem go zainstalować.. gdy wystąpił Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. No dobra, kliknąłem "Yes" po czym po chwili wyskoczyło mi coś Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Wciskam OK po czym zaczyna instalować mi się inna wersja programu (bez końcówki " (x64) ") przy której wyświetla się ten sam błąd. Przeszukałem chyba z połowę Googli, ludzie pisali, by usuwać jakieś tam wpisy w rejestrze, reinstalować Visual C++, zrobić reinstall Net Framework'a, zainstalować jakiś tam program itp. itd. Nic mi nie pomogło :( Zapewne w tym błędzie chodzi o to, że instalator wykrywa zaszyfrowany plik którego jeszcze nie usunąłem i nie może go otworzyć czy cuś no i stąd ten błąd. League of Legends żąda wersji 2005, ale wersję 2008 udało mi się zainstalować. Na początku dalej występował ten sam błąd, ale dzięki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ominąłem go. Co nie zmienia faktu, że gra dalej chciała wersję z 2005 roku, a jak próbowałem zrobić to samo z tą wersją to najpierw wyszło mi Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a potem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zapomniałem wspomnieć, że gra oczywiście po tym błędzie przerywa proces instalacji.. Dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Logi:

OTL - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

PS@ Patrzyłem na stronę Microsoftu, i tam też ludzie zgłaszali ten błąd, a support podawał im ok. 4 możliwe (banalne-.-) rozwiązania typu "uruchamiasz program jako administrator?". Na końcu postu pisali "spróbuj, może któraś opcja zadziała" więc chyba nawet oni niezbyt ogarniają ten problem. Jednym z rozwiązań była zmiana pewnego pliku w rejestrze lecz u mnie go nie było. A ludzie pisali, że nawet kiedy utworzyli ten plik to nic to nie dawało. Nie zagłębiałem się dalej w tę dyskusję, bo Pan który prosił o pomoc dawał sobie spokój i zawoził komputer do jakiegoś informatyka. Ja mam nadzieję tego uniknąć :) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2013, 13:42 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wstawione logi więc przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo w celu analizy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 22:58

Co nie zmienia faktu, że gra dalej chciała wersję z 2005 roku, a jak próbowałem zrobić to samo z tą wersją to najpierw wyszło mi to, a potem to. Zapomniałem wspomnieć, że gra oczywiście po tym błędzie przerywa proces instalacji..

Po pierwsze - usuń to co zainstalowałeś sobie.

"{6C772996-BFF3-3C8C-860B-B3D48FF05D65}" = Microsoft Visual C++ 2012 x86 Additional Runtime - 11.0.51106
"{980A182F-E0A2-4A40-94C1-AE0C1235902E}" = Pando Media Booster
"{AAECF7BA-E83B-4A10-87EA-DE0B333F8734}" = RealNetworks - Microsoft Visual C++ 2010 Runtime
"{AF7EBCA4-9FAF-4DC8-8D09-67854BB84D34}" = RealDownloader
"{C547F361-5750-4CD1-9FB6-BC93827CB6C1}" = RegCure Pro
"Advanced Renamer_is1" = Advanced Renamer
"ExtraRenamer_is1" = ExtraRenamer 3.0
"{E824E81C-80A4-3DFF-B5F9-4842A9FF5F7F}" = Microsoft Visual C++ 2012 x86 Minimum Runtime - 11.0.51106
"RegClean Pro_is1" = RegClean Pro
"ReNamer_is1" = ReNamer

Odinstaluj to oprogramowanie za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w trybie zaawansowanym, co pozwoli usunąć pozostałości (po zaznaczeniu w nim opcji Pokazuj Elementy Systemowe i Pokazuj Aktualizację). Następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Logi.

Po poprawnie wykonanych działaniach podaj log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

oskaru1234

Użytkownik

Post20 sie 2013, 09:40

Usunąłem co kazałeś ale błąd występuje nadal. Ale znalazłem jeszcze inną wersję Visual Studio na komputerze, wykrywa ją Revo Uninstaller (podświetlona ikona): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Usunąć ją?

Logi:

Z Autoruns - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 14:49

Usunąłem co kazałeś ale błąd występuje nadal. Ale znalazłem jeszcze inną wersję Visual Studio na komputerze, wykrywa ją Revo Uninstaller (podświetlona ikona): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Usunąć ją?

Jak najbardziej. Po deinstalacji tego, pamiętaj, że podałem link do tego, co masz zainstalować.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

oskaru1234

Użytkownik

Post20 sie 2013, 18:59

Nic z tego :/ Problem nadal występuje. Pobrałem wersję, którą mi dałeś oraz usunąłem ten Visual Studio C++, który zauważyłem.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 22:08

oskaru1234 pisze:Nic z tego :/ Problem nadal występuje. Pobrałem wersję, którą mi dałeś oraz usunąłem ten Visual Studio C++, który zauważyłem.

A sprawdź co się dzieje na wersji 32bit.

oskaru1234

Użytkownik

Post21 sie 2013, 09:55

Ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam "Yes" to ładuje ładuje.. i znika. Nic się dalej nie pojawia, ani w procesach go nie widzę. Natomiast ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, także wywala z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :(

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 sie 2013, 18:22

oskaru1234 pisze:Ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdy klikam "Yes" to ładuje ładuje.. i znika. Nic się dalej nie pojawia, ani w procesach go nie widzę. Natomiast ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, także wywala z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :(

Za pomocą Revo, w taki sam sposób pozbądź się wszystkich programów platformy .NET Framework. Następnie po raz kolejny spróbuj 64bit.

oskaru1234

Użytkownik

Post21 sie 2013, 20:54

Zrobiłem tak jak mówiłeś i nic. Ale zauważyłem, że jedna z wersji 32bit została zainstalowana. Niestety, gra League of Legends dalej chce zainstalować swoje Visual Studio C++ no i nie działają programy wymagające tego oprogramowania. Mógłbym po prostu walnąć sobie formata, ale niestety od informatyka który robi mi zawsze komputer nie dostałem nigdy płyty. Nawet przy zakupie komputera :shock:. No ale za to sprzedaje wszystko taniej ^^. W każdym bądź razie, formata chciałbym uniknąć, ale w ostateczności zawsze mogę i to zrobić :) Pozdrawiam.

PS@ Troszkę poszperałem i jakiś Pan na innym forum odwoływał innego Pana do tego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, co o tym myślisz?

PPS@ Znalazłem na jakiś angielskim forum, że rozwiązaniem tego problemu jest.. a zresztą, sam przeczytaj: "open up the Microsoft.VC80.ATL.manifest in notepad and change the version listed to 8.0.50727.762", no to ja szukam tych plików i jeden był zaszyfrowany :P Nie był on w folderze Windows tylko w jakimś innym, z grą więc go usunąłem, a reszcie zmieniłem wartość tak jak to było napisane. Parę plików takich było też w folderze Windows ale ja nie śmiem tam nic ruszać, a poza tym, mam jakąś dziwną odmowę dostępu jak próbowałem..

PPPS@ Dobra. Udało się po usunięciu paru rzeczy w rejestrze, wpisaniu jakiejś komendy w cmd i zmienieniu paru plików. W pewnym sensie -.- Bowiem program zainstalował się i nie wyskoczył błąd. Wszystko przebiegłoby pomyślnie gdyby nie to, że LoL jak i parę innych gier co także wymagają Visual Studio C++ nie odpala się tylko wyskakuje mi z błędem.. Albo raczej - zawiesza się z "nieznanego" powodu.. No cóż, w każdym bądź razie robimy jakieś postępy :roll:.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 20:59

PPPS@ Dobra. Udało się po usunięciu paru rzeczy w rejestrze, wpisaniu jakiejś komendy w cmd i zmienieniu paru plików. W pewnym sensie -.- Bowiem program zainstalował się i nie wyskoczył błąd. Wszystko przebiegłoby pomyślnie gdyby nie to, że LoL jak i parę innych gier co także wymagają Visual Studio C++ nie odpala się tylko wyskakuje mi z błędem.. Albo raczej - zawiesza się z "nieznanego" powodu.. No cóż, w każdym bądź razie robimy jakieś postępy :roll:.

Wykonaj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

oskaru1234

Użytkownik

Post22 sie 2013, 21:35

Jak rozumiem mam włożyć do stacyjki płytę z Windows'em 7? Jeśli tak to jak już wspomniałem nie posiadam jej. Firma, u której kupiłem komputer nie dała mi jej w komplecie. Nie mam pojęcia dlaczego.. Jutro będę jechał do pobliskiego miasta (w którym jest ta firma) to mogę zawieść do nich komputer, by sami mi naprawili albo poprosić o płytę z Windows'em.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 21:39

oskaru1234 pisze:Jak rozumiem mam włożyć do stacyjki płytę z Windows'em 7? Jeśli tak to jak już wspomniałem nie posiadam jej. Firma, u której kupiłem komputer nie dała mi jej w komplecie. Nie mam pojęcia dlaczego.. Jutro będę jechał do pobliskiego miasta (w którym jest ta firma) to mogę zawieść do nich komputer, by sami mi naprawili albo poprosić o płytę z Windows'em.

Jeśli masz gwarancję to zrób to, jeśli nie to albo weź od nich płytę, albo pobierz jej obraz z sieci.

oskaru1234

Użytkownik

Post22 sie 2013, 21:55

Komputer kupiłem 1,5 roku temu.. gdzieś tak. A gwarancja była bodajże na.. 2 lata. Więc jak ją znajdę do jutra to zawiozę komputer ;).

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 22:58

oskaru1234 pisze:Komputer kupiłem 1,5 roku temu.. gdzieś tak. A gwarancja była bodajże na.. 2 lata. Więc jak ją znajdę do jutra to zawiozę komputer ;).

Tak będzie lepiej. Możemy go naprawić, ale to będzie godzić w gwarancję, co spowoduje jej utratę, więc wolałem zapytać.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”