Bluescreen BBCode 116

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Bluescreen BBCode 116

Post04 sie 2013, 21:27

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\Wds\rdpwd\StartupPrograms

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows CE Services\AutoStartOnConnect

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

AdobeFlashPlayerUpdateSvc
Microsoft SharePoint Workspace Audit Service
NBService
NMIndexingService (tylko odznacz)
ose
osppsvc
SkypeUpdate
WinDefend
WMPNetworkSvc

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

IpInIp
NwlnkFlt
NwlnkFwd

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify

Wszystko.

Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

yawaw

Użytkownik

Bluescreen BBCode 116

Post05 sie 2013, 18:04

Nowy log:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Extras:

P.S. Niestety błąd w dalszym ciągu występuje. Jeszcze jedno pytanie. Co zrobimy z antywirusem?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Bluescreen BBCode 116

Post06 sie 2013, 08:17

P.S. Niestety błąd w dalszym ciągu występuje. Jeszcze jedno pytanie. Co zrobimy z antywirusem?

Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Poza tym podrzuć ostatnio odczyt minidump.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

File not found (No name found) -- C:\USERS\OLA\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\EHC7NXKO.DEFAULT\EXTENSIONS\{EEE6C361-6118-11DC-9C72-001320C79847}
File not found (No name found) -- C:\USERS\OLA\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\EHC7NXKO.DEFAULT\EXTENSIONS\FFXTLBR@BABYLON.COM

:Services
SkypeUpdate

:Reg
[HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"WindowsWelcomeCenter"=-
[HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"WindowsWelcomeCenter"=-

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL naciśnij przycisk Sprzątanie.

Internet Explorer (Version = 7.0.6002.18005)

Zaktualizuj IE do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nawet, jeśli Go nie używasz).

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216035FF}" = Java(TM) 6 Update 37

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

"RealAlt_is1" = Real Alternative 2.0.1 Lite
"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 7.1.0 (Full)

Kroki Finalizujące.

Wykonaj pełne skanowanie

(nie gódź się na wersję testową), jeśli coś

znajdzie usuń i daj raport.
Przeczyść dysk i rejestr

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

yawaw

Użytkownik

Bluescreen BBCode 116

Post09 sie 2013, 15:16

Nowy log OTL:

Najnowszy minidump:

Raport z Malwarebytes:

Malwarebytes znalazł 2 'obiekty' - zgodnie z poleceniem usunałem je.

RealAlt_is1" = Real Alternative 2.0.1 Lite
"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 7.1.0 (Full)

Te programy też mam zaktualizować?

Mam jeszcze pytanie odnośnie aktualizacji automatycznych. Obecnie są wyłączone i czesto pojawia sie komunikat mowiacy o tym aby je wlaczyc. Wczesniej kiedy probowalem je uruchomic komputer bardzo dlugo pobieral a nastepnie je instalowal przy wylaczaniu. Niestety na sam koniec pojawil sie komunikat ze zainstalowanie nie jest mozliwe i komputer wycofuje wprowadzone zmiany.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Bluescreen BBCode 116

Post10 sie 2013, 16:07

Te programy też mam zaktualizować?

Tak. Odinstaluj to co zacytowałem i zainstaluj to, do czego link podałem (powyższy post zgłosiłem do edycji, jakiś bug forum rozstrzelił w Nim treść).

Malwarebytes znalazł 2 'obiekty' - zgodnie z poleceniem usunałem je.

OK. Opróżnij kwarantannę Malwarebytes`a (przycisk Usuń Wszystko).

Mam jeszcze pytanie odnośnie aktualizacji automatycznych. Obecnie są wyłączone i czesto pojawia sie komunikat mowiacy o tym aby je wlaczyc. Wczesniej kiedy probowalem je uruchomic komputer bardzo dlugo pobieral a nastepnie je instalowal przy wylaczaniu. Niestety na sam koniec pojawil sie komunikat ze zainstalowanie nie jest mozliwe i komputer wycofuje wprowadzone zmiany.

Możesz pozostawić je wyłączone. Krytyczną aktualizację (czyli tą od IE) kazałem zainstalować, a reszta jest niezbyt istotna. Kontrolę nad tymi lukami przejmie Comodo.

BSOD.

W Menadżer Urządzeń odinstaluj kartę graficzną i uruchom system ponownie. Następnie podaj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników problematycznego sprzętu.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”