Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 17:55

Witam. Mam następujący problem. Otóż od jakiegoś czasu laptop jest koszmarnie powolny, zacina się i zawiesza po czym trzeba go ręcznie restartować. Czasem przy zamykaniu pojawia się informacja o błędzie aplikacji o treści 'pamięć nie może być read'. Dodatkowo pojawiły mi się bluescreeny (w minidump było ich trzy ale w rzeczywistości miałam ich więcej) których za każdym razem przyczyna jest inna (po odczytaniu treści bluescreena w debuggin tools for windows). A na domiar złego pojawiły się problemy z internetem. Kiedy komputer stacjonarny jest włączony na laptopie są zaniki neta. Używam programu intel proset wireless wifi. Internet albo jest zamulony albo wyłącza się co jakiś czas i ponownie włącza.

Podaje logi z debuggin tools for window, hjt i combo.

bluescreen 1. : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
blusecreen 2. : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
bs 3: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

combo: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

htj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników


Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1223
Rejestracja: 22 lis 2008, 19:28
Lokalizacja: Śląsk

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 18:03

0x000000C5, 0x00000050 => Błędy systemu Windows (kody BSOD)

Widzę, że używasz avasta, przeinstaluj go

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 18:28

Dodaj ukośniki.

=======
K.

Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 18:28

Wywaliłam starego avasta i zainstalowałam nowego.

Dodam że bluescreen pojawia się zazwyczaj po wejściu na jedną stronę internetową. Używam mozilli.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1223
Rejestracja: 22 lis 2008, 19:28
Lokalizacja: Śląsk

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 18:30

Daj te logi z ukośnikami, wrzuć na wklej.org i wykonaj co napisałem tutaj viewtopic.php?f=42&p=12609#p12605

czyli te kody co wypisałem znajdź w artykule i postępuj wg porad tam zawartych

Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 18:47

Nie wiem o jakie ukośniki chodzi bo nikt nigdy o nie nie prosił, wrzucałam takie logi i było dobrze.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 19:02

U Ciebie jest tak:

c:program filesDebugging Tools for Windows

A powinno być tak: c:\program files\Debugging Tools for Windows


=======
K.


Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 19:21

Log jest czysty.

2009-05-02 20:40 . 2006-06-20 08:56 225280 ----a-w c:\windows\system32\rewire.dll

Usuń to ręcznie.

1. Usuń ręcznie folder C:\Qoobox.

2. Z folderu "System Volume Information" usuniesz poprzez chwilowe wyłączenie "Przywracania Systemu":

>Panel Sterowania>System>Przywracanie Systemu>>zaznacz w okienku przy "Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach">Zastosuj>OK.
Potem możesz powrócić do poprzedniego ustawienia (czyli usunąć zaznaczenie z okienka).


3. Wykonaj optymalizację systemu

4.Przeskanuj obszar mojego komputera Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.


=========
K.

Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 19:48

Ale plik rewire.dll jest potrzebny do obsługi programu muzycznego/tworzenia muzyki zdaje się.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 20:56

Dodatkowo pojawiły mi się bluescreeny (w minidump było ich trzy ale w rzeczywistości miałam ich więcej) których za każdym razem przyczyna jest inna

Po reinstalacji avasta czy występują jeszcze BSODy??

Dwa z trzech plików DMP wskazują na tą aplikację (avast), iż jest powodem Twoich zmartwień.

BS 1 = ntoskrnl.exe
BS 2 = aswMon2.SYS
BS 3 = aswSP.SYS

Kiedy komputer stacjonarny jest włączony na laptopie są zaniki neta

Są tylko zaniki czy całkowicie odcina drugi komputer od sieci? Czy aby karta w lapku nie ma wymuszonego ustawienia oszczędzania energii?

Możesz też przydzielić danemu komputerowi własny nieprzekraczalny limit przepustowości. Można tego dokonać poprzez edytor zasad grupy i edycję odpowiedniej restrykcji bądź ustawić bezpośrednio w routerze QOS o ile udostępnia on taką funkcjonalność.

Używam programu intel proset wireless wifi. Internet albo jest zamulony albo wyłącza się co jakiś czas i ponownie włącza.

Jaki to konkretnie model laptopa?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Re: Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 21:34

Jak do tej pory nie wystąpił bs po wgraniu nowego avasta ale jeszcze nie byłam na tej stronie przez którą bs występował (bs występuje tylko na niej i tylko w mozilli, w ie laptop się zawiesza, gdy omijam ją szerokim łukiem bs nie występują. Strona jest komercyjna, nie ma mowy o żadnych wirusach, jest w technologii flash).

Jeżeli bs nadal będą występować oznacza to że powinnam zmienić antywirusa?


Całkowicie odcina laptopa od sieci na jakiś czas po czym ponownie program wyszukuje sieci i próbuje się połączyć.

Co do oszczędności energii karty ta funkcja jest wyłączona.
Próbowałam łączyć się z internetem przez wifi hoopera, jednak niewiele pomogło.

Możesz też przydzielić danemu komputerowi własny nieprzekraczalny limit przepustowości. Można tego dokonać poprzez edytor zasad grupy i edycję odpowiedniej restrykcji


Jak to dokładnie zrobić? Nie znam się na ustawieniach parametrów karty sieciowej dlatego nie bardzo wiem jak to zrobić.
W routerze nie chcę/nie mogę grzebać bo nie należy do mnie.

Model laptopa: compal fl90

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post04 maja 2009, 22:27

Próbowałam łączyć się z internetem przez wifi hoopera, jednak niewiele pomogło.

Zobacz WeFi:
WeFi dla Windows 7, Vista
WeFi dla XP

Jak to dokładnie zrobić?

Zasadnicze pytanie,jakie systemy posiadasz na kompie stacjonarnym i laptopie?? Vistę z serii Home?? Bo jeżeli tak, to nie będzie można użyć edytora zasad grupy, w domowych wersjach nie ma tego narzędzia.

Rozumiem, iż laptop zawsze łączy się z siecią drogą bezprzewodową, więc w takim razie czy jesteś pewna, że jest wystarczająco dobry sygnał? Dla pewności możesz sprawdzić siłę sygnału, dla systemu XP proponuję niezawodny Network Stumbler, natomast dla systemu Windows Vista - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

bs występuje tylko na niej i tylko w mozilli, w ie laptop się zawiesza

Jeśli możesz daj do analizy dzienniki system oraz aplikacje wg. tej instrukcji. Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników W treści posta podaj link prowadzący do dzienników.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Hugens

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:53

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post07 maja 2009, 18:39

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - spakowany dziennik.

Na kompie stacjonarnym jest vista home a na laptopie xp.

Sygnał jest dobry to pewne bo gdy stacjonarny komp nie jest włączony net na laptopie śmiga aż miło. Jednak gdy tylko stacjonarny zostanie włączony zaczynają się problemy.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Bluescreeny,zamulony komp,rozłączanie neta.

Post08 maja 2009, 00:08

W dziennikach widać błędy zabezpieczeń usługi DCOM. Spróbuj uruchomić przystawkę Component Services

Start -> uruchom -> DCOMCNFG

Przejdź do Component Services (Usługi składowe) -> Computers (Komputery) -> My Computer (Mój komputer) -> DCOM Config (Konfiguracja DCOM)

Zaakceptuj wszystkie wyskakujące komunikaty (wybierz klawisz Tak, Yes)

Odszukaj na liście ciąg CLSID {A4199E55-EBB9-49E5-AF1A-7A5408B2E206}

PPM na nim -> Properties (Właściwości)

Zakładka General (Ogólne), Authentication Level (Poziom uwierzytelniania) ustaw na Default (Domyślny)

Na zakładce Security (Zabezpieczenia) w każdej z sekcji ustaw na Use Default (Użyj domyślnych)

Potwierdź wszystko OK

Oprócz tego widać ostrzeżenia związane z Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet. Jeżeli nie korzystasz z interfejsu Ethernet (karty sieciowej Ethernet, kablówki) to wyłącz ją całkowicie. Przejdź do menedżer urządzeń (Start -> Uruchom -> devmgmt.msc), na liście adapterów sieciowych odszukaj wspomnianą kartę, PPM na niej -> Wyłącz.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości