BSOD wyskoczył mi z nieznanych przyczyn

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 wrz 2012, 20:14

Witam. Dokładnie w nagłówku opisałem swój problem. Jeszcze ściślej rzecz ujmując to niedawno ni stąd ni z owąd będąc w Internecie wyskoczył mi BSOD, czyli ekran błędu STOP. Wyglądało to mniej więcej tak jak na tym screenie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Wcześniej bardzo rzadko miałem tego rodzaju błędy, ale zdarzały się. W tym mniej więcej było tam na ekranie napisane to co na screenie, że jeżeli widzę to pierwszy raz to restart komputera, jeżeli drugi lub kolejny raz to F8 i wybierz tryb awaryjny.
Ja trochę nie wiedziałem co robić zrazu, ale ponieważ tworzył się zrzut pamięci na dysk twardy, trwało odliczanie. Kiedy doszło do liczby 100, zatrzymało się i komputer uruchomił się już normalnie.

Zastanawiam się czy jedną z przyczyn tego stanu nie były nieaktualne jakieś sterowniki systemowe, ale na tym ekranie nie było nazwy żadnego z nich, w ogóle nie było tam o ile pamiętam żadnych, konkretnych nazw.
Zresztą i tak nie wiem jak i gdzie mogę sprawdzić czy te sterowniki są aktualne i czy w ogóle wszystko to co mogło spowodować ten błąd jest w porządku.
Natomiast niestaty nie zapamiętałem tych typów identyfikatorów błędu tna dole ekranu, a to pewnie jest ważne.

Pytanie: czy to świadczy o jakichś mankamentach komputera i systemu, braku jego różnych aktualizacji, czy może jest to po prostu błąd który wygenerował się jeszcze z czegoś innego ?
I co mogę i powinienem z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2012, 17:12

czy to świadczy o jakichś mankamentach komputera i systemu, braku jego różnych aktualizacji, czy może jest to po prostu błąd który wygenerował się jeszcze z czegoś innego ?

Podaj odczyt z minidump -> http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-sz ... mp-a17.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 17:28

Dobrze pobrałem narzędzie, ale zanim je uruchomię chcę podać kilka faktów.
Otóż orientacyjnie sprawdziłem, że w katalogu na dysku C:\WINDOWS\Minidump nic nie ma. Jest on pusty.
Po drugie: ponieważ jest tam mowa o plikach małego zrzutu więc sprawdziłem w Panelu sterowania > System > Zaawansowane > w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie > Ustawienia w obszarze Zapisywanie informacji o debugowaniu mam wybraną opcję Pełny zrzut pamięci, a nie Mały zrzut pamięci (64KB).

W związku z tym pytam: czy wszystko jest w tej kwestii jak należy ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2012, 20:02

Otóż orientacyjnie sprawdziłem, że w katalogu na dysku C:\WINDOWS\Minidump nic nie ma. Jest on pusty.

No to już niezbyt dobrze. Trzeba poczekać na kolejny komunikat błędu. Jeśli to coś ważnego BSOD powróci, jeśli nie to był to tylko losowy bug systemu.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 wrz 2012, 14:09

Witam ponownie. Zaglądam tu jeszcze, bo zauważyłem coś chyba w tej kwestii istotnego tzn. chyba dlatego nie ma u mnie żadnych zapisanych w folderach plików *.dmp, ponieważ w czyścicielu CCleaner domyślnie zaznaczona jest opcja Cleaner > Windows > System > Zrzuty pamięci, i i to prawdopodobnie przez to nie ma tam żadnych plików, zostały wyczyszczone - poprzednie też - tak ?
Pokażę to jeszcze na screenie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A podobno te domyślne opcje są takie wspaniałe i bezpieczne. No jak widać nie bardzo, ten program pousuwał mi to i kto tam wie co jeszcze. Eh... czasami to jednak taka chciwość nie popłaca. No, ale czy to znaczy, że powinienem ręcznie poodznaczać większość opcji tam ?

Oraz chcę jeszcze dopytać, bo nie mam pewności: gdzie w XP w ogóle znajdują się foldery pełnego czy dużego zrzutu i zrzutu jądra, bo folder małego zrzutu to wiem jest na C:\WINDOWS\Minidump ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2012, 15:09

A podobno te domyślne opcje są takie wspaniałe i bezpieczne. No jak widać nie bardzo, ten program pousuwał mi to i kto tam wie co jeszcze. Eh... czasami to jednak taka chciwość nie popłaca. No, ale czy to znaczy, że powinienem ręcznie poodznaczać większość opcji tam ?

Są bezpieczne. Kasowanie plików .DMP jest skuteczne i dobre, gdyż w przestarzałej formie są zbędne.

Oraz chcę jeszcze dopytać, bo nie mam pewności: gdzie w XP w ogóle znajdują się foldery pełnego czy dużego zrzutu i zrzutu jądra, bo folder małego zrzutu to wiem jest na C:\WINDOWS\Minidump ?

Na dysk twardy do pliku -> memory.dmp .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 wrz 2012, 18:25

kominekl pisze:Na dysk twardy do pliku -> memory.dmp .

Sprawdziłem i poszukałem tego pliku o nazwie memory.dmp na hdd, ale ani sam go tam nie znalazłem, ani nawet ku mojemu zdumieniu gdy wklepałem tę nazwę do systemowego asystenta wyszukiwania nic on nie znalazł o tej nazwie.

Być może ten folder znajduje się pod inną nazwą, bo nawet nie śmiem przypuszczać, że go tam wcale nie ma ?
A może go tam nie ma, bo został również usunięty przez CCleaner, ale to przecież z reguły wykluczone ?

Edit: otóż ostatnio dowiedziałem się, że to wcale nie jest wykluczone, program ten mógł usunąć też i sam plik memory.dmp.

Poza tym IMHO stare zrzuty pamięci i tak są kasowane domyślnie przez tworzące się nowe (z wyjątkiem minidump), chyba z uwagi na oszczędność miejsca na dysku, to czasem są naprawdę duże pliki. Zatem częściowo to by coś wyjaśniało.

Czyli z odczytu raczej nici ?, dobrze ale co muszę zrobić chcąc nadal korzystać z CCleanera, odznaczyć opcję Zrzuty pamięci ?
Poza tym jeszcze jakieś opcje ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2012, 21:24

Czyli z odczytu raczej nici ?, dobrze ale co muszę zrobić chcąc nadal korzystać z CCleanera, odznaczyć opcję Zrzuty pamięci ?

Odznacz.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”