Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:10

Witam.

Przed formatem męczyły mnie blue screeny o kodzie 0x00000050, 0x0000000A. Zrobiłem format, myślałem, że pomoże. Zainstalowałem sterowniki (najnowsze do karty graficznej, a do pozostałych podzespołów stare takie jak na cd z pudełka, ponieważ nowszych już nie ma). Zrobiłem to w czwartek i było teoretycznie ok. W piątek crashował mi się kaspersky, mozilla i 1 raz winamp. Dzisiaj grałem sobie w gta 4 i musiałem na chwilkę zejść do pulpitu i sprawdzić jedną rzecz w internecie. W czasie sprawdzania wyskoczył mi raport o błędach od gta 4 nacisnąłem zamknij a tu mi restart... sczytałem debuggerem minidump i okazało się że blue screen powodował directx. Pomyślałem że ściągnę nowy i przeinstaluje. Nawet się dobrze pobieranie nie zaczęło a tu następny blue screen dotyczący kodu błędu 0x00000050 potem znowu kilka resów i bsodów z 0x00000050, a teraz przed chwilką z 0x0000000A. Wykonałem test pamięci programem MemTest86+, jest wszystko w porządku, SMART dysku też wykonałem i odpisaliście mi na waszym forum, że jest ok. Nie wiem co mam z tym fantem robić. Może inaczej, co mam wymienić by to wyeliminować. Plik powodujący blue screeny to oczywiście ntoskrnl.exe .

Spec kompa:
AMD 4000+
Asrock alive nf7g
2x1gb Patriot llk 800mhz cl4
HD4850 Palit
Ocz SXS600W

// Temat przenoszę w odpowiedni dział.
// djarta
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, 17:34 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Często pojawiające się BSOD'y nawet po formacie.

Post17 sty 2009, 17:17

Podaj logi z programów HijackThis oraz Combofix :arrow: viewtopic.php?f=42&t=146
Logi wklejasz na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a w poście dajesz tylko link do nich.

Wrzuć pliki DMP na jakiś serwer i daj do nich link.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Często pojawiające się BSOD'y nawet po formacie.

Post17 sty 2009, 17:22


Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Częst BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:25

Tutaj w porządku.
Czekamy na log z ComboFixa.


============
K.

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częst BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:32

Po prostu OCZOM NIE WIERZĘ! 2 razy próbowałem zeskanować Combofix'em i podczas skanu blue screen ! No masakra...
@Edit: tu macie moje dump'y Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:39

W momencie, gdy Combofix chce zainstalować konsolę odzyskiwania, wybierz Nie.
Za DMP już się biorę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:47

Panowie udało się z Combofixem oto log - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:50

Czysto.


==============
K.

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:55

Aha, zapomniałem dodać, że przed formatem resetowałem bios.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 17:59

W Biosie załaduj ustawienia zoptymalizowane.

klif BugCheck 10000050
dxg.sys BugCheck 10000050
sr.sys DE
memory_corruption 10000050 PROCESS_NAME: avp.exe
memory_corruption 1000000A PROCESS_NAME: wmiprvse.exe PROCESS_NAME: firefox.exe
memory_corruption 4E fi.cfexe


Wygląda na problemy z siecią. Odinstaluj tymczasowo Kasperskyego, zastępując go alternatywnym oprogramowaniem. Jeżeli pomoże, zainstaluj go na nowo, może się tylko posypał. Czy Kaspersky obecnie jest zaktualizowany?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 18:06

Jest zaktualizowany, problem z siecią ? Mam radiówkę i używam jednego programu od zawsze do połączenia (wymagany) Alternatywne oprogramowanie, czyli ?
Aha i bardzo długo mi się system wyłącza i otwiera, i chyba to nie wina kaspra bo przed formatem miałem nortona gaming edition i też były te bsody.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 18:10

Na wyłączanie: http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=8
Na włączanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (zwłaszcza program BootLog XP).

Alternatywy to no Comodo+Avira

Jakie Masz sterowniki do karty sieciowej WIFI? Podaj jej model.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 18:14

RT2400 Wireless Lan Card

A sterowniki z płytki, jakieś tam RaLink . Od zarania dziejów jestem na nich i nigdy nie było problemu.

Koniecznie instalować Avirę i Comodo ?

noMore

Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2009, 16:29

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 18:23

Hmm miałem wyłączoną kartę sieciową zintegrowaną dokładniej Nvidia network bus enumerator i ją włączyłem. Oprogramowanie było bo instalowałem po formacie metodą All in 1

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste BSOD'y: 0x00000050, 0x0000000A

Post17 sty 2009, 18:25

Koniecznie instalować Avirę i Comodo ?

Ja bym jednak spróbował.

Zobacz może te sterowniki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Informacji o błędach możesz też szukać w podglądzie zdarzeń:
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=47
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość