Czy laptop po Wi-Fi z routera może zainfekować inny komputer

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
mako

Użytkownik

Post26 kwie 2012, 09:15

Witam

Nie wiedziałem jak skonstruować temat ale mam takie pytanie może dziwne.

Posiadam w domu stacjonarke po kablu, do routera Wi-Fi który rozdziela mi internet na mój laptop i chciałbym aby też na brata ale mam w związku z tym jedno pytanie.

Czy jeśli brat złapałby wirusa to jest szansa aby zainfekował on także moje komputery ? Będziemy wszyscy mieli te same numery IP (główny zewnętrzny) i różne te nadane przez router, jednak nie wiem czy ma to coś wspólnego ??

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 15:34

Czy jeśli brat złapałby wirusa to jest szansa aby zainfekował on także moje komputery ? Będziemy wszyscy mieli te same numery IP (główny zewnętrzny) i różne te nadane przez router, jednak nie wiem czy ma to coś wspólnego ??

Teoretycznie jest taka możliwość. W praktyce jednak mało prawdopodobne.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”