Czy te dwie przeglądarki są bezpieczne?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 maja 2014, 18:08

Ostatnio na próbę zainstalowałam przeglądarkę Yandex, opartą na chromium. Ona jest produkcji rosyjskiej, więc nie wiem czy mogę zaufać jej producentom, jeżeli chodzi o ich politykę prywatności.

Strona jej producenta znajduje się tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://browser.yandex.com/
i została uznana za bezpieczną przez WOT, McAfee Site Advisor, oraz Dr.Web Anti- Virus Link Checker.

Ponadto na próbę ściągnęłam SuperBird portable, również oparte na chromium, które ponoć ma bardziej dbać o prywatność użytkowników, bo nie wysyła danych do Google. Strona jej producenta znajduje się tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://superbird-browser.com/
i również została uznana za w pełni bezpieczną. Jednak ktoś na DP, napisał mądry komentarz, że lepiej jest ufać Google, które szpieguje niż jakiejś nowej przeglądarce, której polityka prywatności nie jest znana...

Z tych dwóch ciekawsza wydaje się być Yandex, zwłaszcza że ma tryb turbo, jak w dawnej Operze, więc odpala się całkiem szybko i sprawnie ładuje strony internetowe. Nie jest jednak kompatybilna z kilkoma rozszerzeniami do Google, które umożliwiłyby zmianę strony wyświetlanej w nowej karcie. Ponadto raczej nie można zmienić jej domyślnej wyszukiwarki, ale to może kwestia ustawień, pogrzebię w nich trochę... A SuperBird jest raczej bezproblemowa.

Bardzo lubię testować nowe przeglądarki internetowe, bo czasem wnoszą całkiem nowe rozwiązania, jak SlimJet i Sleipnir (zdążyłam je polubić).

Czy mogę spokojnie używać tych dwóch przeglądarek, nie narażając się na przechwycenie haseł i loginów, czego wolałabym uniknąć?

Czy mieliście okazję testować te przeglądarki i czy mieliście potem jakieś związane z nimi problemy? :mrgreen:

Reasumując, czy mogę ich obu, albo tylko jednej, bezpiecznie używać?

-- 21 maja 2014, o 18:08 --

Jednak pozbyłam się SuperBird portable, bo wydaje mi się przereklamowana. Nie zainstalowałam jej, bo jedna osoba z DP, przeskanowała kiedyś mini updater tej przeglądarki i tam wykryło wirusy. Może to FP, ale nie chcę ryzykować.

Może przetestuję Yandex Browser, bo jest nawet ciekawa...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 23:03

Co do tych przeglądarek to wątpię aby ktoś wiedział, ja bym nie instalował też czegoś kto tego nie zna. Yandex jeszcze może ale całej masy innych przeglądarek bym nie brał.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 maja 2014, 23:25

Z tych dwóch chyba bezpieczniejsza jest Yandex i bardziej znana. Może kiedyś używając jej zaloguję się na forum.

W tamtej drugiej, po zainstalowaniu, ponoć jest wirus w mini update, ostrzegali przed tym na DP.

Teraz jestem na etapie testowania nieoficjalnych wersji Firefox. Zresztą jedną z nich jest Light i jakoś nie miałam z jej powodu żadnych problemów.

Uważam, że rzeczywiście producenci SuperBird mocno ściemniają, zapewniając że ich przeglądarka jest ***** na PRISM, itp. Google szpieguje, ale to znany wróg, jak napisali na DP. Lepszy taki, niż jakaś firma, która zapewnia, że zadba o przywatność użytkowników.

Poza tym mam jeszcze, oprócz Google Chrome, chromium, 360 Browser, SlimJet i Comodo Dragon, oraz Sleipnir i srware iron portable. Każda z nich coś wnosi, srware iron i Comodo Dragon mają dbać o prywatność użytkownika, podobną funkcję chyba też pełni chromium. A w 360 Browser, sleipnir, SlimJet, oraz Yandex są zastosowane nowe rozwiązania, więc warto ich używać.

Oczywiście będę ostrożna, używając Yandex...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 23:51

Yandex zrobili chyba ruskie, czy bezpiecznie, nie wiadomo.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 maja 2014, 23:28

Tak, Yandex to rosyjska przeglądarka... Jest całkiem ciekawa, ale nie jest pozbawiona wad, np. nie można w niej zmienić adresu strony otwieranej w nowej karcie... No i nie wiem, czy tam można zainstalować polski słownik, czego nie można zrobić w 360 Browser.

-- 22 maja 2014, o 16:02 --

Jednak, pełna obaw, zainstalowałam SuperBird. Wpierw utworzyłam punkt przywracania systemu.

Potem plik mini updater przeskanowałam na Virus Total. Tym razem tylko VBA32 wykrył TScope.Trojan.Delf. Więc może to FP, pewności nie mam.

Wpadłam nawet na niezły pomysł... Przeglądarki, których nie jestem pewna, będę testować na DP. Nie chcę się narazić na przechwycenie hasła do tego forum. Jak shakują mi tamto konto, to SuperBird jest felerna...

-- 22 maja 2014, o 22:26 --

Oczywiście nie chcę, by ktokolwiek zhakował mi jakiekolwiek konto, jednak nie chcę narażać tego, na przechwycenie haseł...

-- 22 maja 2014, o 23:14 --

Właśnie pozmieniałam ustawienia programów domyślnych, w panelu sterowania, jak się przejdzie do ustaw programy domyślne, tam jest ich lista, jak się kliknie na dany program, to wyświetla się opis. I tam są min. wymienione Superbird (pokazane błędnie jako chromium), oraz Yandex.

O Superbird napisali:
Superbird to przeglądarka obsługująca strony i aplikacje z szybkością błyskawicy. Jest szybka, stabilna i łatwa w użyciu. Bezpiecznie przeglądaj internet dzięki wbudowanej w Superbird ochronie przed złośliwym oprogramowaniem i phishingiem.

A o Yandex:
Yandex is a web browser that opens webpages and apps lightning fast. It's fast, stable, and easy to use. Browse the web more safely with built-in malware and phishing protection.

Czyli, że to:
Przeglądarka internetowa, która otwiera strony internetowe z szybkością błyskawicy. Jest szybka, stabilna i łatwa w użytku. Przeglądaj sieć bardziej bezpiecznie z wbudowaną ochroną anty-malware i anty-phishingiem.

To samo piszą o Yandex, Superbird, Comodo Dragon, oraz Google Chrome. :/

Edit:

A tak z innej beczki:

O Firefox napisali to:
Firefox pozwala przeglądać strony WWW wygodniej i bezpieczniej. Znajomy interfejs, wzmocnione zabezpieczenia (m. in. przed kradzieżą tożsamości) oraz zintegrowana wyszukiwarka pozwalają efektywnie korzystać z zasobów Internetu.
.

A o IE to:
Program Internet Explorer 11 umożliwia łatwiejsze i bezpieczniejsze przeglądanie witryn sieci Web. Można w nim szybko wyszukiwać informacje bezpośrednio z paska narzędzi, drukować strony sieci Web z niestandardowymi ustawieniami, a także znajdować i odczytywać kanały informacyjne RSS oraz zarządzać nimi.

Skąd oni wzięli te opisy? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”