Witam.
Na wstępie muszę zaznaczyć że jestem zielony jeżeli chodzi o tego typu problemy.
Od jakiegoś czasu mam spore problemy z komputerem. Ciągle się zawiesza, dźwięk wariuje i nic się nie da zrobić tylko reset. Dzieje się tak w różnych okolicznościach, najczęściej jest to w przypadku pobierania czegoś na torrentach czy przy próbie upladowania na jakiś serwer, przy czym to drugie jest przez owy problem niemal niemożliwe. Czasami podczas oglądania jakiś filmów na yt czy przeglądania różnych stron dzieje się tak samo. Po restarcie komputera problem potrafi powtarzać się kilka razy przy tych samych czynnościach. Nie wiem czy jest to wina jakiegoś wirusa czy też jakiś bebechy komputera siadają.
Ostatnio zainstalowałem Win8 i problem typowy wcześniej dla Win7 występuje rzadziej ale za to często pojawia się blu scr (windowsa 8) z problemem o nazwie "dpc watchdog violation" takowy występuje jeszcze częściej niż ten problem z zawieszaniem na win7 i dla odmiany w różnych okolicznościach (możliwe że to ten sam problem, jak mówiłem nie znam się). Bardzo proszę o pomoc.
Komputer:
Płyta: GA-PH67A-UD3-B3
Proc: i3 2100 CPU 3.10GHz
Ram: 4Gb
Grafa: Radeon 6850
Dysk: ST31000528AS
Win7 64 (dawniej) Win8 64 ( obecnie )
Logi:
OTL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
GMER Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Duże Problemy Win8 Logi OTL
- kominekl
- Kontaktowanie:
Logi.
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page Redirect Cache_TIMESTAMP = A2 A2 99 68 CF CC CD 01 [binary data]
IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE10SR
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_5_502_110.dll File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@real.com/nsJSRealPlayerPlugin;version=: File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.124\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.124\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
O4:64bit: - HKLM..\Run: [TNOD UP] "C:\Program Files\ESET\TNod User & Password Finder\TNODUP.exe" /i File not found
O4 - HKCU..\Run: [Windows Explorer] C:\Users\DblD\msdata\iexplorer.exe ()
O4 - HKCU..\Run: [WindowsDefender] C:\Users\DblD\Documents\Windows\firewall.exe ()
O4 - HKCU..\Run: [WindowsWorker] C:\Users\DblD\Documents\Windows\winworker.exe ()
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
[2012-11-28 01:36:11 | 000,010,240 | ---- | C] (Microsoft Corporation) -- C:\Windows\slsvc.exe
[2012-11-28 00:36:08 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Program Files (x86)\Temp
[2012-11-27 23:49:40 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\DblD\AppData\Local\Temp
[2012-11-27 11:19:16 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\DblD\AppData\Roaming\HEWGBhyj HJERe
[2012-11-27 10:27:12 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\ProgramData\{C4ABDBC8-1C81-42C9-BFFC-4A68511E9E4F}
:Files
C:\Program Files (x86)\Google\Update
C:\Windows\tasks\*.*
C:\Users\DblD\AppData\Roaming\OpenCandy
:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL + log z Autoruns -> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
- kominekl
- Kontaktowanie:
Autoruns.
W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
BCSSync
RTHDVCPL
HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Wszystko.
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
Wszystko.
HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components
Wszystko.
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
DAEMON Tools Lite
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
Wszystko.
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
Wszystko.
Task Scheduler
Wszystko.
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
AMD External Events Utility
gupdate
gupdatem
Microsoft SharePoint Workspace Audit Service
ose64
osppsvc
PnkBstrA
slsvc
WinDefend
WMPNetworkSvc
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32
msacm.vorbis
HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\KnownDlls
Wszystko.
Logi.
Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
nie za bardzo rozumiem co mam zrobić, możesz mi to trochę jaśniej napisać? wchodzę w autoruns i mam wypis:
podobnie ze wszystkimi innymi wpisami? i jeżeli możesz napisać co to spowoduje?
dzięki za pomoc
i w nim jest aqq i daemon i mam to odznaczyć i usunąć tak?HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
podobnie ze wszystkimi innymi wpisami? i jeżeli możesz napisać co to spowoduje?
dzięki za pomoc
- kominekl
- Kontaktowanie:
i w nim jest aqq i daemon i mam to odznaczyć i usunąć tak?
Akurat w tym kluczu tylko wpis od Daemon`a. Odznaczasz wpisy o które prosiłem w danych kluczach i je usuwasz (tylko te odznaczone).
i jeżeli możesz napisać co to spowoduje?
Nie będą się uruchamiać automatycznie przy starcie systemu. Są zbędne i zamulają komputer.
-
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
w tych mogłem jedynie wyłączyć ( próba usunięcia skończyła się komunikatem "Nie można odnaleźć określonego pliku"
Task Scheduler
w tym nie mogłem nawet odznaczyć, ten sam komunikat.
Po poprzedniej zabawie w otl ( wykonaniu skrytpu ) komputer nie zawiesił mi się ani razu i wszystko wydawało się dobrze (nie wiem czy tak powinno być czy nie ). Teraz podczas zabawy w autoruns miałem w przeciągu 30minut 4x blu scr z błędem " dpc watchdog violation " , a po ostatnim zawiasie system nie chciał się włączyć i nawet pojawił się komunikat o przywracaniu system, spróbowałem uruchomić ponownie i wszystko się tym razem zadziałało.
otl:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- kominekl
- Kontaktowanie:
w tych mogłem jedynie wyłączyć ( próba usunięcia skończyła się komunikatem "Nie można odnaleźć określonego pliku"
Tak jest.
w tym nie mogłem nawet odznaczyć, ten sam komunikat.
Ciekawostka.
Autoruns.
Podaj nowy log z Autoruns.
-
- kominekl
- Kontaktowanie:
Autoruns.
W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
MozillaMaintenance
WinDefend
Logi.
Następnie podajesz nowe logi z OTL (ostatni raz już).
-
- kominekl
- Kontaktowanie:
Logi.
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
O2:64bit: - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.
[2012-11-28 15:18:42 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\DblD\AppData\Local\Temp
[2012-11-27 10:59:46 | 000,000,000 | RH-D | C] -- C:\MSOCache
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.
64bit- Professional (Version = 6.2.9200) - Type = NTWorkstation
Zainstaluj SP1 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
"Mozilla Firefox 4.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 4.0.1 (x86 pl)
Odinstaluj i zainstaluj najnowszą wersję -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kroki Finalizujące.
Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
-
log z usuwania Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a czy to nie sp do win7? ( mam dokładnie ten sam plik dla win7 ) i czy sp1 dla win8 już wyszło?
Zainstaluj SP1
a czy to nie sp do win7? ( mam dokładnie ten sam plik dla win7 ) i czy sp1 dla win8 już wyszło?
- kominekl
- Kontaktowanie:
dbld89 pisze:log z usuwania Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówZainstaluj SP1
Oczywiście. Pomiń ten krok. Nawet nie wiem czemu moją myśl ogarnął Windows 7

-
wykonałem wszystko z wyjątkiem instalacji sp oczywiście, nie wiem czy to koniec przygody ale efekty są bardzo duże, więc dzięki wielkie za pomoc, jeżeli nie masz nic do dodania to temat do zamknięcia.
-
- Reklama