facebookowy robal ;/

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
lemodest

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post08 gru 2010, 22:31

Witam. Niedawno dałem wciągnąć się w pułapkę na Facebooku i zainfekowałem komputer jakimś robakiem ;/.
Otrzymałem wiadomość, rzekomo od koleżanki z Irlandii o treści: " I got you a surprise Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników facebook com/l/50". Po kliknięciu na link, pobrałem program, który następnie zainstalowałem na PC-ecie. Po instalacji, wyskoczyło okienko programu antywirusowego, którego wcześniej nie zainstalowałem.
Antywirus, ujawnił 28 wirusów, które zostaną usunięte po aktywacji licencji za jedyne 69,95$ ;). Ten wirus -antywirus, zablokował mi dostęp do każdego pliku .exe, nie mogę uruchomić żadnego programu, oprócz przeglądarki internetowej, która po pewnym czasie się zawiesza. Próbowałem usunąć tego wirusa programem Dr. web livecd. Jednak program w trakcie skanowania zawieszał się. Do tego momentu (przed zawieszeniem) znalazł 3 wirusy na moim komputerze, które usunąłem, czego skutkiem jest czarny obraz i kursor myszki na monitorze ;).
Próbowałem zrobić formata i postawić nowego windowsa, jednak podczas instalacji wyskakuje powiadomienie: " Pojawił się problem i system zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera ..............".

Moja wiedza jest zbyt mała, żeby poradzić sobie z tym problemem, dlatego zwracam się do Was o pomoc !!! Jeżeli ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem, wie jak w takiej sytuacji postawić nowy system proszę o pomoc !!!

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

facebookowy robal ;/

Post08 gru 2010, 22:45

'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

lemodest

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post08 gru 2010, 23:11

witam, niestety nie mogę dodać żadnego loga, ponieważ w tym momencie po odpaleniu kompa, windows się nie ładuje.
Wyświetla się czarne tło i kursor myszki ( w trakcie skanowania dr. web livecd, program znalazł 3 wirusy, które usunąłem. teraz widać tylko czarne tlo i kursor myszki, windows się nie ładuje ) ;/. Wcześniej też bym tego nie mógł zrobić ponieważ nie mogłem odpalić żadnego programu, wirus je blokował.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

facebookowy robal ;/

Post09 gru 2010, 00:25

Wykonaj ponowny skan Dr web live cd, skanuj i usuwaj dopóki nie będzie czysto. Następnie spróbuj wygenerować logi.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

lemodest

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post09 gru 2010, 01:18

chciałbym ..., ale niestety doktorek zawiesza się i przestaje skanować ;/, a windows nie uruchamia mi się od momentu kiedy usunąłem te wirusy, które dr. wykrył przed zawieszeniem się.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

facebookowy robal ;/

Post09 gru 2010, 01:49

Jak to Windows 7 to próbowałeś poprzez płytę instalacyjną ->Napraw ->przywracać system do czasu kiedy działał?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

lemodest

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post09 gru 2010, 13:04

7 nie miałem oryg., więc nie miałem takiej płyty ....

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

facebookowy robal ;/

Post09 gru 2010, 17:58

A ten system co chcesz ratować to owy Windows 7 czy inny?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

lemodest

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post11 gru 2010, 12:33

Nareszcie uporałem się z tym syfem ;). W skrócie przedstawię w jaki sposób udało mi się postawić system dla osób, które będą borykały się z podobnym problemem.

Partycję systemową udało mi się sformatować przy pomocy programu HBCD. Program ten posiada opcję formatowania każdej partycji (nawet systemowej). Po sformatowaniu dysku, instalacja Windowsa przebiegła bezproblemowo. Jeżeli ktoś będzie miał bardziej szczegółowe pytania, z przyjemnością na nie odpowiem ;).

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim interesantom za pomoc !!!.

jurgen

Użytkownik

facebookowy robal ;/

Post16 gru 2010, 12:06

lemodest, właśnie zainfekowałam komputer tym świństwem. Szczerze mówiąc, jestem takim laikiem w dziedzinie komputerów że nawet nie wiem jak sprawdzić logi. Byłabym na prawdę wdzięczna, gdybyś mógł mi przekazać krok po kroku jak należy usunąć to świństwo. Dodam, że mam Windows 7

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”