Firefox stabilny i beta się wiesza i nie działa dobrze.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post13 lis 2015, 03:53

Dzisiaj z dwa razy pod rząd zaktualizowałam mojego antywirusa- Emisoft AntiMalware, oraz zaporę ZoneAlarm. Do tego czasu nie zauważyłam żadnych problemów z Firefox, ale niedawno zaczął się masakrycznie wieszać, poza tym raczej dość mocno wykorzystuje RAM, przy jednej karcie jego zużywa go: 319 248 KB. Jak otworzę pięć kolejnych kart to to wzrasta do 338 184. Aktualizacja Firefox do wersji beta nic nie pomogła.

Chciałam sprawdzić, czy zawieszki są związane z prędkością neta i wbiłam na speedtest.net, ale ta strona nie działa poprawnie. Zmiana ustawień dotyczących ciasteczek, łącznie z tym, by te innych stron były zawsze akceptowane, nic nie daje.

Wyłączenie całej ochrony w Emsisoft AntiMalware, oraz ochrony Malwarebytes AntiMalware Premium przed szkodliwymi stronami, a także rezygnacja z DNS od Heimdal Pro i ustawienie zapory ZoneAlarm w trybie gry nic nie dają.

Dodatkowo wyłączyłam ochronę w Zemana Anti Malware, ale jak było do przewidzenia, to nic nie dało.

Na speedtest.net wyłączyłam blokowanie reklam, Disconect, oraz zezwoliłam na wszystkie skrypty, blokowane wcześniej częściowo przy użyciu no script.

Kilkakrotnie używałam Ccleaner, a potem restartowałam Firefox.

Aktualizacja do wersji beta spowodowała wyłączenie McAfee Web Advisor, ale przynajmniej mogę wykluczyć, że on stwarza problemy.

Firefox dev (Aurora) przed chwilą zaktualizowałam do najnowszej wersji. Na niej speedtest.net również nie działa. W niej wyłączyłam Disconect i Better Privacy, ale to nic nie dało.

Nie wiem, czy Firefox dev się wiesza, bo na razie przesiadłam się na jego wersję stabilną, którą dzisiaj zaktualizowałam do beta.

Czy też macie takie problemy z Firefox, w wersji stabilnej i beta? Poprawność działania jego wersji dev nie jest dla mnie istotna.

Aha, zdaje się, że Firefox do blokowania śledzenia, używa jakichś list disconect... :chaja:

Edit:

Mam zainstalowaną najnowszą wersję Adobe Flash Player, do IE i Firefox, czyli: 19.0.0.245.

Mam również w systemie aktualną Javę: 8 update 65, zarówno 32- i 64-bitową.

Mam także zainstalowany raczej niepotrzebny Adobe Shockvawe Player 12.2.1.171.

Niedawno zainstalowałam tylko aktualizacje zabezpieczeń, bo chcę uniknąć przymusowej aktualizacji do Windows 10.

Edit 2:

Chwilowe wyłączenie ochrony w Adguard Premium również nic nie daje. Firefox się wiesza, jak np. wbijam na blogi, a potem np. na blog djkamil09061991 i tam np. od dzisiaj nie działają żadne filmiki, ale YouTube dobrze mi działa. Video na YouTube, oraz pewnej stronie z anime, mi działa.

Wyłączyłam wtyczkę: OpenH264 Video Codec już dawno temu. Chwilowo ją włączyłam, ale to nie nie dało.

Proszę o jakąś poradę, albo i pomoc.

Edit 3:

Jako domyślną przeglądarkę ustawiłam sobie Cyberfox portable, 32-bitowy. On ma możliwość wyłączenia zabezpieczenia umożliwiającego wyłączenie Adobe Flash Player i w tej przeglądarce filmiki załączone na blogu djkamil09061991 działają.

Raczej go nie zainstaluję... Takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam. :o
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 lis 2015, 09:01

Wg. mnie to masz za dużo programów zabezpieczających komputer oraz wtyczek.
Z każdą nową wersją niektóre wtyczki mogą nie działać prawidłowo
oraz mogą występować problemy.
Chwilowe wyłączenie jednego nic nie daje ponieważ reszta i tak może kolidować.
Mam także zainstalowany raczej niepotrzebny Adobe Shockvawe Player 12.2.1.171.

- to na pewno nie jest potrzebne.
Nie wiem czy dwie Javy są również potrzebne ?
O ile dobrze pamiętam to masz system 64-bit ?
Firefox masz również 64-bit ?
Poprzednio miałaś 32-bit i jak wyszedł nowy 64-bit to ten poprzedni całkowicie usunęłaś ?
Czytałem że należy to zrobić.

Proponuje wrzucić logi z:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post13 lis 2015, 16:51

XMan, dwie Javy są mi potrzebne, bo używam przeglądarek 32- i 64-bitowych.

Nie uważam że mam za dużo zabezpieczeń, gdyby tak było to i Cyberfox portable źle by działał, oraz Waterfox, którego przerobiłam na portable.

Jeżeli chodzi o zainstalowany Firefox, to mam jego dwie wersje 32- bitowe: beta (zaktualizowałam stabilny po prostu instalując tą jego wersję, bez usuwania go), oraz Dev (Aurora).

Co do logów, to i tak nikt ich nie sprawdzi, bo wirusków raczej brak, więc nie wiem, czy jest sens je wstawiać.

Aha, Cyberfox portable nie jest kompatybilne z Internet Download Manager... W przeciwieństwie do Firefox i chyba Waterfox, ciekawe czy coś jest na rzeczy... :think:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 lis 2015, 17:12

Dlaczego instalujesz programy w wersji beta ? :naughty:
Dlaczego używasz Firefox 32-bit jak od pewnego czasu jest wersja stabilna 64-bit ?

Zapisz zakładki itd. itp, odinstaluj, usuń wszystkie foldery w C:\Program Files, C:\Użytkownicy
przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski,
przeczyść dokładnie komputer i sprawdź wyżej podaną wersję.

Co do logów, to i tak nikt ich nie sprawdzi, bo wirusków raczej brak, więc nie wiem, czy jest sens je wstawiać.

Logi nie służą jedynie do wykrywania/usuwania wirusów ale również do innych celów...
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 lis 2015, 05:36

XMan, ale ja mam też wszystkie dostępne wersje Firefox, także 32- oraz 64-bitowe, ale portable.

Jakoś przyzwyczaiłam się do instalowania Firefox w wersji 32-bitowej.

W razie potrzeby mogę odpalić jego wersje 64-bitowe i sprawdzić jak działa.

Ok, przeskanowałam mój system FRST.

Podaję linki:

FRST:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wklej.eu/index.php?id=1bc4aa89b1&view=nl

Addidtion:

http://www.wklej.eu/index.php?id=9e98c80e4d&view=nl

Shortcut:

http://www.wklej.eu/index.php?id=7e50c6fb50&view=nl

Swoją drogą jakiś czas temu nie wykazałam się zbyt wielkim rozsądkiem. :oops: Bo odebrałam dziwnego maila, rzekomo odnoszącego się do faktury, którą przysyła mi Orange, ale adres nadawcy się nie zgadzał- wiem bo zainstalowałam jedno z rozszerzeń w Mozilli Thunderbird, które mi go wyświetla. Nie dość że go otworzyłam, co jeszcze by uszło, to chciałam na nim uruchomić jakiś filmik, na szczęście bezskutecznie i kliknęłam na jakiś odnośnik. Dodatkowo otworzyłam tamten odnośnik w Firefox, ale no srcipt chyba mnie ochroniło... W każdym razie pobrałam dwa załączniki, w tym jeden był plikiem PDF, składającym się tylko z jednej strony, ważącym z 600 KB i nie otworzyłam tamtych załączników. Później przeskanowałam kompa mbam Premium, wpierw szybko, poszukałam wirusów używając Emisoft AntiMalware, zrobiłam skanowanie Zemaną AntiMalware, a następnego dnia pełne skanowanie mbam premium i żaden z tych programów nie wykrył żadnego zagrożenia.

SecureAPlus Premium też nie zgłasza jakichś istotnych infekcji, z rzadka wykrywa FP.

Aha, dopiero następnego dnia poszłam do punktu Orange i oni mi powiedzieli, że rzeczywiście zmienił się numer konta.

Jednak uważam, że zrobiłam wszystko czego nie należy robić, ale raczej mi się poszczęściło. :|

Edit:

Odpaliłam AdwCleaner, ale nie skasowałam wszystkiego:

# AdwCleaner v5.020 - Utworzono raport 14/11/2015 o 00:23:08
# Ostatnia aktualizacja 13/11/2015 przez Xplode
# Baza danych : 2015-11-13.3 [Serwer]
# System operacyjny : Windows 7 Home Premium Service Pack 1 (x64)
# Nazwa użytkownika : Joanna - SIÓDEMKA
# Lokalizacja programu : D:\Różności\uwaga\AdwCleaner.exe
# Działanie : Usuń
# Wsparcie : http://toolslib.net/forum

***** [ Usługi ] *****

***** [ Foldery ] *****

[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Moonchild Productions\Pale Moon\Profiles\i3a1ibnu.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Moonchild Productions\Pale Moon\Profiles\i3a1ibnu.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\48qs9t8y.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\48qs9t8y.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\e0vg9fu8.dev-edition-default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
[x] Folder Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\e0vg9fu8.dev-edition-default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi

***** [ Pliki ] *****

[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Moonchild Productions\Pale Moon\Profiles\i3a1ibnu.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Moonchild Productions\Pale Moon\Profiles\i3a1ibnu.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Moonchild Productions\Pale Moon\Profiles\i3a1ibnu.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\48qs9t8y.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\48qs9t8y.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\48qs9t8y.default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\e0vg9fu8.dev-edition-default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\e0vg9fu8.dev-edition-default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi[x] Plik Nie usunięto : C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\e0vg9fu8.dev-edition-default\Extensions\browserprotect@browserprotect.com.xpi
***** [ DLLs ] *****

***** [ Skróty ] *****

***** [ Zaplanowane zadania ] *****

***** [ Rejestr ] *****

[-] Klucz usunięto : HKLM\SOFTWARE\Classes\Interface\{813A22E0-3E2B-4188-9BDA-ECA9878B8D48}
[-] Klucz usunięto : HKLM\SOFTWARE\Classes\TypeLib\{81CA8FCD-1420-4A07-B47D-B30F3DDA79E1}
[-] Klucz usunięto : [x64] HKLM\SOFTWARE\Classes\Interface\{813A22E0-3E2B-4188-9BDA-ECA9878B8D48}
[-] Klucz usunięto : HKCU\Software\Check Point Software Technologies LTD

***** [ Przeglądarki internetowe ] *****

:: "Tracing" klucze usunięta
:: Zresetowano ustawienia Winsock

########## EOF - C:\AdwCleaner\AdwCleaner[C2].txt - [3945 bajty] ##########

Czy rzeczywiście rozszerzenie Browser Protect, pobrane z bezpiecznej strony, to jakieś malware? Zdarzało się, że dobrze pełniło swoją funkcję, czyli zapobiegało zmianie strony startowej w Firefox i innych przeglądarkach, na nim bazujących. :mrgreen:

I co chodzi z tym Winsock? Jego zresetowanie nie zmieniło moich DNS, ani tych od Heimdal Pro, ani od open DNS. :mrgreen:

-- 17 lis 2015, o 00:57 --

Wczoraj w nocy założyłam temat na pewnym konkurencyjnym forum i podałam im najnowsze logi z FRST.

Jak zechcą to mi je sprawdzą. :sciana:

-- 22 lis 2015, o 05:36 --

Odpaliłam AdwCleaner, usunęłam to co wykrył...

Dobrze wiedzieć, że w przypadku wykrycia wirusa przez FRST nie mam co liczyć na pomoc djarty. :/

Na szczęście XMan mi pomógł, przekazał moje logi gdzie indziej i pozbyłam się infekcji.

To mnie motywuje do tego, by jeszcze ostrożniej korzystać z internetu i wystrzegać się infekcji.

Bo jak było do przewidzenia, nawet dobre zabezpieczenie nie uchroni przed infekcją, jak użytkownik czasem postępuje lekkomyślnie. :oops:
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 17:23 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wrzucone logi, przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 lis 2015, 13:08

Problem rozwiązany :D
Zamykam temat,
XMan.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”