Gry same się minimalizują, logi OTL do sprawdzenia

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 lut 2013, 19:50

El Martinez pisze:Wygląda to tak, że podczas korzystania z komputera (czy to gry, czy przeglądarki, czy komunikatora) co jakiś czas (np. 3 minuty) okno, w którym pracuję robi się nieaktywne. Tak jakby przed nim zmaksymalizowało się jakieś nowe, niewidzialne okienko. Przez to np. podczas pisania kursor znika mi i muszę kliknąć na właściwe okienko myszką, żeby znów się tam pojawił. Albo podczas przewijania jakiejś strony, rolka nagle przestaje działać, no bo już nie jest "aktywna" w przeglądarce.
W przypadku gier jest to łatwiejsze do opisania, bo po prostu się minimalizują.
Zauważyłem też, że ten wirus (czy co to tam jest) nie zawsze się uaktywnia. Przy niektórych włączeniach komputera wydaje się, że się "nie obudził". Jednak już przy następnym problem występuje.
Kiedy programy się "minimalizują" zdarza się także, że w tym samym momencie rozłącza mi się połączenie z siecią bezprzewodową, jednak nie za każdym razem.
Sorry, że tak chaotycznie, ale ciężko mi to inaczej opisać.

To nie wirus, a raczej jakiś problem systemu. czy masz płytę z systemem (nie chodzi o format)?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

El Martinez

Użytkownik

Post05 mar 2013, 20:13

Mam płytę, ale już udało mi się rozwiązać problem :D

Winowajcą okazał się... sterownik do bezprzewodowej karty sieciowej TP-Linka. Po jego odinstalowaniu (teraz system używa driverów pobranych automatycznie z internetu) problem zniknął :)

Dzięki za pomoc (bo problem zniknął i komp działa też sporo szybciej).

Mógłbyś się teraz zająć tym wirusem (?) v9?

I mam jeszcze jeden problemik, o którym zapomniałem. Otóż czasem przy wyszukiwaniu dynamicznym w google (i tylko google) pojawia się okienko pobierania plików, które pyta się, gdzie zapisać plik "search" (bez żadnego rozszerzenia). Jest to dość denerwujące i występuje w każdej przeglądarce.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 mar 2013, 20:26

El Martinez pisze:Mam płytę, ale już udało mi się rozwiązać problem :D

Winowajcą okazał się... sterownik do bezprzewodowej karty sieciowej TP-Linka. Po jego odinstalowaniu (teraz system używa driverów pobranych automatycznie z internetu) problem zniknął :)

Dzięki za pomoc (bo problem zniknął i komp działa też sporo szybciej).

Mógłbyś się teraz zająć tym wirusem (?) v9?

I mam jeszcze jeden problemik, o którym zapomniałem. Otóż czasem przy wyszukiwaniu dynamicznym w google (i tylko google) pojawia się okienko pobierania plików, które pyta się, gdzie zapisać plik "search" (bez żadnego rozszerzenia). Jest to dość denerwujące i występuje w każdej przeglądarce.

V9 jest tylko w której przeglądarce?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

El Martinez

Użytkownik

Post06 mar 2013, 14:03

We wszystkich, które mam (FF, Chrome, IE).

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 14:13

El Martinez pisze:We wszystkich, które mam (FF, Chrome, IE).

oO! Uruchom ADWCleaner z opcji Delete i podaj log, który wytworzy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 mar 2013, 21:25

ADWCleaner.

Odinstaluj.

Podaj nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post09 mar 2013, 14:49

"AcMgrDDL" = DDL and DTS Connect License Activation
"ClassicPro" = ClassicPro© v1.14
"eLicenser Control" = eLicenser Control
"JDownloader" = JDownloader

Odinstaluj.

Logi.

W OTL -> Sprzątanie.

Firefox.

W Pasku Adresu wpisz -> about:config - znajdź tam wszystko od v9 i usuń te wpisy.

El Martinez

Użytkownik

Post10 mar 2013, 17:57

No i działa ^^ Jeszcze trzeba było usunąć stare skróty do przeglądarek i teraz v9 poszło w piz... w niepamięć.

Dzięki wielkie, czy mógłbyś się jeszcze zająć problemem z tą wyszukiwarką?
Otóż czasem przy wyszukiwaniu dynamicznym w google (i tylko google) pojawia się okienko pobierania plików, które pyta się, gdzie zapisać plik "search" (bez żadnego rozszerzenia). Jest to dość denerwujące i występuje w każdej przeglądarce.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 19:29

El Martinez pisze:No i działa ^^ Jeszcze trzeba było usunąć stare skróty do przeglądarek i teraz v9 poszło w piz... w niepamięć.

Dzięki wielkie, czy mógłbyś się jeszcze zająć problemem z tą wyszukiwarką?
Otóż czasem przy wyszukiwaniu dynamicznym w google (i tylko google) pojawia się okienko pobierania plików, które pyta się, gdzie zapisać plik "search" (bez żadnego rozszerzenia). Jest to dość denerwujące i występuje w każdej przeglądarce.

A jesteś zalogowany do Google? Jeśli tak to wyloguj siei sprawdź czy problem występuję.

El Martinez

Użytkownik

Post11 mar 2013, 20:58

Jestem zalogowany. Po wylogowaniu problem nadal występuje (acz wydawało się, że na błąd wyszukiwarki musiałem czekać nieco dłużej niż zwykle).

Tak to mniej więcej wygląda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 21:41

El Martinez pisze:Jestem zalogowany. Po wylogowaniu problem nadal występuje (acz wydawało się, że na błąd wyszukiwarki musiałem czekać nieco dłużej niż zwykle).

Tak to mniej więcej wygląda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W każdej przeglądarce to występuje?

El Martinez

Użytkownik

Post11 mar 2013, 22:17

Hm, jak tak teraz patrzę, to tylko w Chromie... W IE nic (ale błagam, nie każ mi z niego korzystać ;P), w FF też wygląda na to, że czysto (a na pewno wcześniej problem występował). Więc na razie tylko w Chromie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 18:25

El Martinez pisze:Hm, jak tak teraz patrzę, to tylko w Chromie... W IE nic (ale błagam, nie każ mi z niego korzystać ;P), w FF też wygląda na to, że czysto (a na pewno wcześniej problem występował). Więc na razie tylko w Chromie.

Za pomocą Revo Uninstaller`a w trybie zaawansowanym odinstaluj Google Chrome, a następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”