Haker na kurniku?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
harus43j

Użytkownik

Haker na kurniku?

Post21 gru 2011, 18:38

Witam ! Mam nietypowy problem - gram w brydża i kierki na kurniku. Od około 1 miesiąca zdarza mi się coś dziwnego. W czasie gry na kurniku w kierki blokuje mi się mysz. Nie mogę wybrać karty, którą chcę zagrać. Po chwili pokazuje mi się komunikat , że jestem wyproszony przez operatora o nicku np. "baran " ze stołu. Klikam na czerwony krzyżyk na tym komunikacie i po chwili mogę grać dalej.Mija jednak sporo czasu - zostaję uznany za spowodowanie końca gry - dostaję sporo pkt. ujemnych. Partia jest z mojej winy zakończona. Problem w tym , że normalnie w czasie gry rankingowej nie można gracza usunąć. Oprócz tego - gracza o takim nicku - jak w komunikacie - nie ma na moim stole - ani na kurniku. Poza tym jak prawdziwy operator usuwa gracza po rozegraniu partii - to komunikat pokazuje się poza stołem - "lewy " komunikat pokazuje się na stole i można go wykasować kliknięciem w krzyżyk w prawym rogu. W prawdziwym komunikacie nie można tego zrobić - oprócz tego nie można wrócić na stół. Moim zdaniem ktoś znający się na rzeczy - ja go nazywam " hakerem " blokuje mi mysz i wysyła ten komunikat. Pytałem na kurniku - nikt tam nic nioe wie o takim problemie. Podejrzewam , że może to być jedna zawodniczka - zorganizowałem bojkot - grała nie faier. Przez pewien czas informowałem o tym wszystkich , którzy z nią grali. Proszę o wyjaśnienie , czy to jest możliwe? Chyba zarejestruję się na kurniku na nowo z innym nickiem - w tej chwili nie da się grać. Z góry dziękuję za pomoc - Janusz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Haker na kurniku?

Post21 gru 2011, 18:55

Nie możesz zmienić hasła :?:
Dodatkowo :
Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware.
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.

Czekaj za odpowiedzią fachowców z działu Bezpieczeństwo.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

harus43j

Użytkownik

Haker na kurniku?

Post21 gru 2011, 21:31

Cześć !
Twoja odpowiedż nie w pełni mnie zadowala. Zmiana hasła nic nie da moim zdaniem - jeżeli to haker - to wykryje nowe. A czy Twoim zdaniem to może być haker ? Będę czekał na odpowiedż fachowców z działu Bezpieczeństwo.Pozdrawiam - Janusz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Haker na kurniku?

Post21 gru 2011, 22:07

Twoja odpowiedż nie w pełni mnie zadowala. Zmiana hasła nic nie da moim zdaniem - jeżeli to haker - to wykryje nowe

Mnie również Twoja odpowiedź nie zadowoliła.
Dobre hasło nie tak szybko można złamać.
Bezpieczne hasło
Bez zmiany hasła oraz podania logów możesz czekać za odpowiedzią fachowców rok czasu.
Chyba nagrzebałeś a teraz kombinujesz na lewo i prawo :(

Pozdrawiam,
Krzysztof.
Obrazek

harus43j

Użytkownik

Haker na kurniku?

Post22 gru 2011, 16:31

Cześć - XMan ! Dzięki za odpowiedż. Nie rozumiem - co mogłem " nagrzebać " ? Zmiana hasła moim zdaniem nic nie da. Haker zna mój nick i wie , kiedy i gdzie gram na kurniku. Nie wiem , co to są logi , które mam podać. W zasadzie to mi chodzi najbardziej o potwierdzenie przez fachowca , że to może być celowe działanie hakera. Zobaczymy - co dalej - pozdrawiam - Janusz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Haker na kurniku?

Post22 gru 2011, 17:03

Dobry haker nie zajmuje się takimi "pierdołami" jak kurnik tylko banki, słynne osoby, politycy, wywiad itp. itd.
Widocznie było za słabe hasło i wtedy nawet taki "hakerek" jak ja może złamać :D
Możesz mieć trojana/keyloggera...
Oprócz tego nick oraz hasło mógł podpatrzeć kolega lub ktoś inny.
Podałem wszystko co i jak zrobić oraz linki a jak nie to nie - czekaj :(

W prezencie pod choinkę przenoszę temat
Problemy :arrow: Bezpieczeństwo,
XMan.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Haker na kurniku?

Post22 gru 2011, 17:26

Raczej mało realne żeby to był haker. Tacy guru nie tracą raczej czasu na takie rzeczy. Raczej powodem jest przeładowanie przeglądarki, autostartu lub jeszcze jakiś inny powód. Podaj logi, o które prosił moderator i do których dostałeś linki od niego. Ponadto, czy to nie jest mysz optyczna? To na 90% problem sprzętowy, a dokładniej z myszą ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

harus43j

Użytkownik

Haker na kurniku?

Post23 gru 2011, 18:48

Cześć kominek ! Ja też raczej nie wierzę w hakera. Nie potrafię sobie jednak tego wytłumaczyć - dlatego pytam mądrych. Mysz faktycznie optyczna - czy zwykła jest lepsza do takiej gry? Mam 3 myszy optyczne - jak się zawiesza - to bezprzewodowa też nie działa. A co z tym " przeładowaniem przeglądarki , autostartu " ? O co tu chodzi? Z tymi logami też nie wiem o co chodzi. Może coś mi podpowiesz ? Dzięki - Janusz.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Haker na kurniku?

Post23 gru 2011, 18:56

Podaj logi z OTL korzystając z instrukcji podanej przez XMana.
Tutaj masz ten link jeszcze raz: http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Haker na kurniku?

Post23 gru 2011, 21:07

Podaj logi z OTL. Ponadto z tego, co mi wiadomo to dolegliwości, które posiadasz są u niektórych widoczne przez używanie myszek optycznych. Po przestawieniu się na zwykłą problem znika ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”