Infekcja, spowolnienie komputera - logi

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 11:21

W celu przeczyszczenia dysku CCCleaner'em mam wejść w zakładkę "Cleaner", znajdującą się w lewym górnym rogu, tak? Jakie elementy powinienem tam zaznaczyć?

Wszystko prócz Hasła Sieciowe w Windows Explorer i Usuwaj Dane Z Wolnej Przestrzeni Dyskowej z Zaawansowane.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

GregXYZ

Użytkownik

Post12 sie 2013, 14:18

1) Log OTL z usuwania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2) Zaktualizowałem do najnowszej wersji AdobeReader i Java(TM). Wsztrzymałem się na razie z SP3 i IE8.

3)Wykonałem pełny skan Malwarebytes'em (korzystam z bezpłatnej wersji tego programu- tj. wersja testowa?) - nie znaleziono żadnych infekcji.

4) Przeczyściłem dysk i rejestr CCCleanerem.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 21:08

2) Zaktualizowałem do najnowszej wersji AdobeReader i Java(TM). Wsztrzymałem się na razie z SP3 i IE8.

Nie można się z tym "wstrzymać". To aktualizację krytyczne.

korzystam z bezpłatnej wersji tego programu- tj. wersja testowa?

Mówiłem, żeby przy końcu instalacji odznaczyć opcję Okresu Testowego ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

GregXYZ

Użytkownik

Post12 sie 2013, 21:16

Przy czym ja instalowałem Malwarebytesa w lipcu i kilka dni temu pojawiła mi się inforacja, że okres testowy upłynął.

Czy opisane kroki powinny przyspieszyć działanie systemu? Przyznam, że niestety ciągle działa on trochę wolno. Proces włączania się Windowsa trwa nadal ok. 3 minut, po czym przez kolejne ok. 2 minuty system się jakby "ładuje" i nie mogę włączyć programów, np. przęglądarki.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 21:23

Przy czym ja instalowałem Malwarebytesa w lipcu i kilka dni temu pojawiła mi się inforacja, że okres testowy upłynął.

W porządku. Po instalacji SP3 i IE8, dorzuć poza tym nowy log z Autoruns.

GregXYZ

Użytkownik

Post12 sie 2013, 21:32

Ale czy instalacja SP3 i IE8 poza bezpieczeństwem wpłynie na szybkość pracy systemu? Skoro miesiąc temu komputer pracował normalnie, to chyba powinna być możliwość przywrócenia jego sprawności bez wspomnianych aktualizacji?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 21:48

GregXYZ pisze:Ale czy instalacja SP3 i IE8 poza bezpieczeństwem wpłynie na szybkość pracy systemu? Skoro miesiąc temu komputer pracował normalnie, to chyba powinna być możliwość przywrócenia jego sprawności bez wspomnianych aktualizacji?

Komputer jest bardzo podatny w tej chwili na wirusy a poza tym, tak może to wpłynąć na pracę systemu.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”