Internet Explorer i Mozilla Firefox wieszają system.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 sty 2010, 14:52

Internet Explorer i Mozilla Firefox wieszają system. Obie te wyszukiwarki po uruchomieniu wpierw działają dobrze, a potem zawieszają się i wieszają system.
(Spybot wykrył dwa podejrzane wpisy w rejestrze i je usunął. IObit security 360 wykryło jakieś adware i je usunęło.)
Raport programów, które coś wykryły: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Log hijack this: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (usunęłam wpisy antywira i zapory).
Logi OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Przeskanowanie kompa dds się nie udało. Przeskanowałam go dds.scr, dds.txt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Attach.tekst: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Gmer wiesza system.

Czym jeszcze mam przeskanować komputer?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 16:44 przez stukot, łącznie zmieniany 12 razy.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post21 sty 2010, 14:53

Wrzuć logi zgodnie z tym regulaminem:
viewtopic.php?f=42&t=1887

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post21 sty 2010, 15:18

1. Zainfekowane klucze rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\Setup.exe (Trojan.Backdoor) -> Quarantined and deleted successfully.
2. Zainfekowane pliki rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center\AntiVirusDisableNotify (Disabled.SecurityCenter) -> Bad: (1) Good: (0) -> Quarantined and deleted
3. Zainfekowane pliki: D:\azali\użytkowe\ReConnect\ReConnect.exe (Trojan.FakeAlert) -> Quarantined and deleted successfully.successfully.
4. D:\Program Files\Styler\msstyles\style32\Windows XP Vista Home Basic\LClock (Vista Style)\Setup.exe (Trojan.Backdoor) -> Quarantined and deleted successfully.

Ogólnie - nic wielkiego ostatnie 2 pliki to False Alarm.

1. D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny/data001/v2.0.4a.cab/NHelper.dll jest programem reklamowym Adware.NavHelper
2.D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny/data001/v2.0.4a.cab/NHUninstaller.exe jest programem reklamowym Adware.NavHelper
3.>>>>>D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny/data001/v2.0.4a.cab/NHUpdater.exe jest programem reklamowym Adware.NavHelper
4.>>>>D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny/data001/v2.0.4a.cab - archiwum zawierające zainfekowane obiekty
5.>>>D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny/data001 - archiwum zawierające zainfekowane obiekty
6. D:\Program Files\IObit\IObit Security 360\Quarantine Zone\gcptctny - archiwum zawierające zainfekowane obiekty - przeniesiony

Opróżnij całą kwaratanne.

7. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Spybot - Search & Destroy\Snapshots2\RegUBP2b-AP.reg zainfekowany wirusem Trojan.StartPage.1505 - usunięty
8. System restore: RegUBP2b-AP.reg zainfekowany wirusem Trojan.StartPage.1505 - usunięty.

Nic nie robiące ani modyfukujące śmetki.

Asquared free- jakiś trojan w Ultra Video Conventer (pełna wersja dodana do jakiejś gazety).

False Alarm.

Czekamy na logi. :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Re: Internet Explorer i Mozilla Firefox wieszają system.

Post21 sty 2010, 15:20

Djarta, czyli w programie Ultra Video Conventer nie było wirusa? Czemu te dwie wyszukiwarki się wieszają? K-meleon dobrze chodzi.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 15:24 przez stukot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post21 sty 2010, 15:22

stukot pisze:Djarta, czyli w programie Ultra Video Conventer nie było wirusa?

Nie.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 11:47

Czemu te dwie wyszukiwarki się wieszają? K-meleon dobrze chodzi.

A w dziennikach podglądu zdarzeń nie ma błędów związanych z przeglądarkami ze wskazaniem na konkretny moduł (bibliotekę)?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 sty 2010, 13:34

W podglądzie zdarzeń znalazłam tylko to:
Dotyczy Internet Explorera i Mozilli Firefox.
Typ zdarzenia: Informacje
Źródło zdarzenia: BROWSER
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 8033
Data: 2010-01-22
Godzina: 13:20:07
Użytkownik: Brak
Komputer:
Opis:
Sterownik przeglądarki wymusił wybór w sieci \Device\NetBT_Tcpip_{49B24BE7-0CA1-4B9D-A7AF-D2235D8DDE5E}, ponieważ przeglądarka główna została zatrzymana.
Na stronie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, przeważają informacje w języku angielskim, nie znam go za dobrze. Zwłaszcza jak chodzi o techniczne sprawy. :( Jest tylko jeden artykuł w języku polskim, ale nie rozwiązuje mojego problemu.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 14:12

Moim zdaniem problem jest ściśle związany z Winsock, bo jeżeli w dziennikach nie ma konkretnych błędów wskazujących na procesy, biblioteki i inne moduły to coś musi powodować błędy, tym bardziej iż wskazany błąd jest ściśle powiązany z tą kwestią.

Co ja bym zrobił na Twoim miejscu? A więc...
1) W przypadku Firefox utworzył nowy profil i podziałał na nim troszkę. Ta sama kwestia z IE, zresetuj przeglądarkę Internet Explorer i podziałaj na świeżo, można też uruchomić IE w trybie bezpiecznym (Safe Mode), to samo z FF.

Tworzenie nowego profilu w Firefox:

Kod: Zaznacz cały

http://www.mozillapl.org/wiki/Standardowa_Diagnostyka:_Firefox#Tworzenie_nowego_profilu

Resetowanie ustawień Internet Explorer:

http://support.microsoft.com/kb/923737/pl

Uruchamianie Internet Explorer w trybie Safe Mode (tryb bez dodatków), wpisz w Start -> Uruchom

iexplore -extoff

W przypadku Mozilli:

"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode

Lub

firefox -safe-mode

2) Jeżeli to nie rozwiąże problemu zresetowałbym winsock według porad ze strony Microsoftu:

http://support.microsoft.com/kb/811259/pl
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post13 kwie 2010, 22:19

Rokko, utworzyłam nowy profil w firefoxie (na szczęście nie musiałam go odinstalowywać), zresetowałam ustawienia w Internet Explorerze i jak na razie wszystko śmiga. W IE musiałam od nowa zainstalować McAfee SiteAdvisora, ale wyszło na dobre, bo się zaktualizował. Bardzo dziękuję za pomoc. :D
A już myślałam, że to wina zapory- ustawiłam ją tak, że działa na najwyższych obrotach. :)

Jak korzystam z internetu, to nagle komputer fiksuje, firefox się wiesza i w ogóle dzieją się dziwne rzeczy. Coś jest nie tak. Normalnie to firefox śmiga, dzięki Rokko. Już kilka razy musiałam restartować kompa.
Ostatnio, jak korzystałam z internetu i miałam włączone radio internetowe, to komp się nagle wyłączył.
W podglądzie zdarzeń było coś takiego:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zupełnie już nie wiem, co się dzieje. :(

Okazało się, że część problemów wywołał System Mechanic 6 (pełna wersja dodana do pewnej gazety). Czym prędzej go odinstalowałam i z dwa razy przywracałam system. W końcu udało mi się przywrócić system do czasu nim zainstalowałam System Mechanica. Nie polecam tego programu. Komp znowu lepiej chodzi. Pomyśleć, że taki jeden program tyle może namieszać w systemie. Już więcej go nie zainstaluję. :|

Jak szybko powinno trwać sprawdzanie partycji systemowej przy użyciu programu checkdisk ? U mnie po kilku sekundach wyświetlił się komunikat, że nie ma błędów na dysku C, a dysk D był dość długo sprawdzany.

Co do logów, do których linki podałam w pierwszym poście, komp nie ma infekcji, prawda? Nie znam się na tym. :mrgreen: Pozdrawiam, Joanna. :)

Zmieniłam ustawienia zapory, tak że nie działa na maksa, maksymalna jest tylko ochrona host protection i znów wszystko lepiej działa.

Czy to normalny komunikat w podglądzie zdarzeń: Usługa Telefonia weszła w stan uruchomienia :?:

Czy to normalne komunikaty w podglądzie zdarzeń: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników? :mrgreen:

-- mniej niż minutę temu --

Mozilla Firefox ciągle się zawiesza i wiesza system. Internet Explorer w zasadzie od razu się zawiesza. Ledwo weszłam na Windows Update i pobrałam aktualizacje, to komp się zawiesił. Coś jest nie tak. :(

-- 28 mar 2010, 15:32 --

Przez jakiś czas wszystko było dobrze, mogłam otworzyć z sześć okien Firefoxa i się nie wieszał, a teraz ta przeglądarka się wiesza. Internet Explorer też się wiesza. Obie te przeglądarki się wieszają i wieszają system. Wczoraj wyłączyłam Firefoxa i on system zawiesił. Inne przeglądarki działają dobrze- teraz testuję Operę. Nie chcę tworzyć nowego profilu w Firefoksie, bo bym musiała wszystko od nowa instalować: wtyczki i personans. :( Macie jakiś pomysł? Co mam zrobić, bym mogła znów używać Firefoxa? To moja ulubiona przeglądarka.

Czy może być tak, że jakaś strona (np. inne forum) wiesza przeglądarkę i system? Czy to jest możliwe?

-- 12 kwi 2010, 01:11 --

Firefox prawdopodobnie wieszał się z powodu wadliwej wtyczki: WOT (web of trust). Wpierw ją wyłączyłam i przez dwie godziny Firefox się nie zawiesił, wyłączał się bez problemu, a potem ją odinstalowałam. Jeżeli chodzi o inne przeglądarki, to k-meleon jest trochę prymitywny, choć szybki, IE- jak wiadomo felerny, a najnowsza wersja opery jest do kitu.

Edit: 13 kwietnia 2010.
Jednak Firefox się nadal wiesza. Wyłączyłam kolejną wtyczkę. Teraz używam przeglądarki: Lunscape 6 (to taka hybryda: może mieć silnik Firefoxa, trident- IE i webKit). Ona też się wiesza.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2010, 15:39

Czy to normalny komunikat w podglądzie zdarzeń: Usługa Telefonia weszła w stan uruchomienia :?:

Normalny

Czy to normalne komunikaty w podglądzie zdarzeń: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Tak. W dziennikach zapisywane są nie tylko błędy, lecz zdarzenia związane z uruchamianiem/zatrzymywaniem określonych usług/programów.

Można wyłączyć DEP, lub dodać aplikację firefox do wyjątków i sprawdzić sytuację. Niemniej jednak nie jest to dobre rozwiązanie.

Aby dodać wyjątek wykonaj:
1) Start => Uruchom => sysdm.cpl
2) Wydajność => Ustawienia
3) Zakładka Zapobieganie wykonywaniu danych
4) Zaznacz Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej
5) Kliknij Dodaj i wskaż plik firefox.exe
6) Zastosuj i zamknij okno
7) Zrestartuj system dla pewności i sprawdź sytuację.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post01 maja 2010, 20:55

Chyba wiem czemu wszystkie przeglądarki się wieszały, jak korzystałam z internetu. Na nowszym kompie miałam zaporę FortKnox Personal, uważałam, że dobrze się spisywała, do tego stopnia, że z internetu pobrałam promocyjną instalkę tej zapory i zainstalowałam ten program na starszym kompie. Od razu po instalacji FK P stary komp się zaczął wieszać, zupełnie jak nowszy. Więc odinstalowałam tą zaporę i teraz żaden komp się nie wiesza.
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”