Jakiego zainstalować antywirusa ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
sheldon21

Użytkownik

Post23 sie 2013, 11:14

Od dwóch tygodni nie korzystam z antywirusa ponieważ miałem Avasta i strasznie mulił mi komputer.
Właśnie się zastanawiam czy sobie zainstalować i bazować tylko na skanerze cleaner ?
Jeżeli doradzacie żebym sobie jednak zainstalował antywirusa to co polecacie dobrego i takiego co nie będzie mulić komputera.
Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, 14:33 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Antywirus tak czy nie

Post23 sie 2013, 12:28

Witam . Proponuję Microsoft Security Essentials . Ja go używam od ponad roku . Nie zajmuje dużo miejsca i nie muli komputera . Generalnie sprawdza się u mnie . Chociaż są różne opinie o nim ( Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ) to jednak pozostaję przy MSE .
Lepiej ten antywirus niż żaden . Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników można pobrać .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 sie 2013, 14:42

ale właśnie się zastanawiam czy sobie zainstalować i bazować tylko na skanerze cleaner

CCleaner nie jest programem przeznaczonym do zabezpieczenia komputera a tylko do czyszczenia śmieci
oraz do pobieżnego czyszczenia rejestru.
Rejestr lepiej czyści po użyciu CCleanera - Eusing Free Registry Cleaner.
Jeżeli przez dwa tygodnie nie korzystasz z żadnego antywirusa to już możesz mieć wirusy :(
Nie wierzę aby Avast tak strasznie mulił ?
Może to nie jest jego wina ?
Microsoft Security Essentials

- nie jest najlepszym antywirusem, istnieją jeszcze inne...
Podaj dane odnośnie komputera - nazwę płyty głównej, karta graficzna, zasilacz, procesor a co najważniejsze pamięć.
Zainstalowany Service Pack 3 oraz sterowniki do płyty głównej Chipset ?
Wyłączone aktualizacje automatyczne ?
Wykonana optymalizacja ?

Jeżeli już założyłeś temat w tym dziale to obowiązkowo podaj logi z:
OTL (OTL.txt + Extras.txt) --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na forum podaj linki do nich.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

help3r

Użytkownik

Post23 sie 2013, 15:47

nie wiem czy mogę , ale może zasugeruje koledze Comodo :) Polecał mi go osobiście i faktycznie jest skuteczny i lekki :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 sie 2013, 21:01

leon1956 pisze:Witam . Proponuję Microsoft Security Essentials . Ja go używam od ponad roku . Nie zajmuje dużo miejsca i nie muli komputera . Generalnie sprawdza się u mnie . Chociaż są różne opinie o nim ( prównanie ) to jednak pozostaję przy MSE .
Lepiej ten antywirus niż żaden . Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników można pobrać .

Dramat.

Nie wierzę aby Avast tak strasznie mulił ?

Na pewno nie ;) .

nie wiem czy mogę , ale może zasugeruje koledze Comodo :) Polecał mi go osobiście i faktycznie jest skuteczny i lekki :)

Zgadzam się. Czekamy na logi.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

sheldon21

Użytkownik

Post24 sie 2013, 10:52

A co powiecie o nortonie,albo o eset nod 32 ? :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 sie 2013, 12:05

sheldon21 pisze:A co powiecie o nortonie,albo o eset nod 32 ? :)

Daruj sobie.
Jeżeli Avast u ciebie mulił to na pewno te jeszcze więcej.
J/w:
Comodo lub Avira + Comodo Firewall.
Gdzie są logi ?
Obrazek

sheldon21

Użytkownik

Post24 sie 2013, 12:24

comodo mialem lipne to avire jeszcze nie mialem ale na pewno bedzie tez mulic :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 sie 2013, 12:30

sheldon21 pisze:comodo mialem lipne to avire jeszcze nie mialem ale na pewno bedzie tez mulic :)

Skąd wiesz że avira również będzie mulić ?
Jak wszystkie mulą to wrzuć logi ponieważ to może być inna przyczyna.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 12:43

A co powiecie o nortonie,albo o eset nod 32 ? :)

Norton - jest zbyt rozgałęziony. ESET jest w porządku.

comodo mialem lipne to avire jeszcze nie mialem ale na pewno bedzie tez mulic :)

Avirę też radzę odpuścić, mimo wszystko słaba wykrywalność. Przegrywa i z KIS i z CIS i z ESET. Może odpiszę jasno - z płatnych antywirusów interesujące szczególnie są: Kaspersky (dla mocnych systemów, z minimum 4GB RAM), ESET (dla większości). Reszta może i jest niezła, ale są to bardzo rozgałęzione antywirusy, powoduące liczne problemy z systemem. Z darmowych antywirusów liczy się tylko Comodo i ewentualnie (alternatywa, dużo słabsza) Avast.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

sheldon21

Użytkownik

Post24 sie 2013, 17:30

no ale skomplikowae jest zainstalowanie tego eset w inny testowych antywriusów nie trzeba podawac meila a w tym tak dziwne wiec co mam wreszcie zainstalować :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 18:05

testowych antywriusów nie trzeba podawac meila

Nie rób testów na rzeczywistym systemie. To zbędne.

koper

Stały bywalec

Post25 sty 2014, 10:04

Zainstaluj Nod32 - najlepszy i darmowy przez 30 dni. Ściągnij Triala z oficjalnej strony.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”