Java 7 update 13 - wirusy?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post05 lut 2013, 01:57

Witam.
Mam jakąś dziwną sytuację i nie widzę nikogo z podobnym problemem. Po istalacji Javy do Java 7 update 13 podczas sprawdzania, jaką mam zainstalowaną wersję na stronie "java.com/pl/download/testjava.jsp" jak zawsze to robię - podczas kliknięcia na komunikat ze strony Javy, jak to ostatnio ma miejsce, czyli jest wymagana akcja przez użytkownika włączenia jej na danej stronie - mój antywirus MSE pokazał mi na dole trzy akcje usuwania wirusów ( mam włączoną opcję automatycznego usuwania w wypadku najwyższego zagrożenia). Komunikat Javy na stronie jest prawidłowy czyli , że jest zainstalowana najnowsza Java 7 update 13.
Po otwarciu antywirusa mam takie komunikaty w zakładce elementy wykryte na komputerze:

Trojan Downloader:Java/Toniper poważny usunięte

poniżej opis :

Program Security Essentials napotkał następujący błąd: kod błędu 0x80508023.

Program nie znalazł na komputerze złośliwego oprogramowania ani innego potencjalnie niechcianego oprogramowania.

Kategoria: Koń trojański pobierajacy inne programy

Opis: Ten program jest niebezpieczny i pobiera inne programy

Zalecana akcja: usuń niezwłocznie to oprogramowanie

Elementy: file:C:\Users\******\AppData\LokalLow\Sun\Java\Deployment\cashe\6.0\21\6ed0c15-6ec75229->F.class

Dalej jeszcze są dwa wirusy pod nazwami:

Exploit:Java/CVE-2013-04-22

Elementy: file:C:\Users\******\AppData\LokalLow\Sun\Java\Deployment\cashe\6.0\18\4dd8d892\-6236c207->vqd.class

Exploid:Java/CVE-2012-1723

Elementy: file:C:\Users\******\AppData\LokalLow\Sun\Java\Deployment\cashe\6.0\131b12c4-341001ed->t.class

oraz komunikat o MSE jak wyżej i informacja, że są to programy wykorzystujące luki .
Z tego co widzę, są one już usunięte z komputera, więc nie wiem czy mam się martwić.
Sytuacja ta wystąpiła tylko podczas instalacji ( sprawdzania) Javy 32 bitowej, natomiast z 64 bitową nie było problemów.
Dodam, że javę instalowałem z oryginalnej strony Oracle i wszystko jest niby dobrze, ponieważ nie zauważyłem jakiś dziwnych zachowań systemu.

Dziwi mnie jednak sytuacja, że z oryginalną Javą zainstalowały się aż 3 wirusy?
Jeszcze ta ścieżka jest jakaś dziwna niby jest 6.0 co świadczyłoby , że mam jakąś starą wersję jeszcze w systemie?
Javę 6, kiedyś zupełnie odinstalowywałem, więc nie wiem czy to są jakieś śmieci czy ścieżka jest prawidłowa.
Proszę o pomoc w tej kwesti.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lut 2013, 09:21

Daj logi o których pisze w regulaminie tego działu. Tam Masz odpowiednie linki do potrzebnych programów.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post05 lut 2013, 16:27

Dzięki, ale na razie wstrzymam się od sporządzania tych logów, ponieważ jest to dosyć skomplikowane i wymaga wprawy , dlatego temat umieściłem w dziale problemy a nie bezpieczeństwo.
Wiem, że bez nich trudno coś konkretniejszego powiedzieć , liczyłem tylko na to , że może jest coś wiadome ogólnie na temat ostatniej Javy ( jakieś problemy nie tylko u mnie ), ale widzę, że jednak chyba ja tylko miałem taki problem.
Na razie przeskanowałem cały system swoim antywirusem oraz ze strony microsoftu i nic nie wykryły - to dam sobie spokój. Zacznę się martwić jak zaobserwuję jakieś niewłaściwe zachowanie systemu i mam nadzieję, że nie będzie wtedy za późno. Zastanawiam się też nad usunięciem Javy z systemu i poczekaniu na nowszą wersję, zwłaszcza, że tak się ostatnio "spieli" że wydali update 13 po 11 pomijając 12 , więc coś u nich też nie za bardzo.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 lut 2013, 18:38

Mam jakąś dziwną sytuację i nie widzę nikogo z podobnym problemem. Po istalacji Javy do Java 7 update 13 podczas sprawdzania, jaką mam zainstalowaną wersję na stronie "java.com/pl/download/testjava.jsp" jak zawsze to robię - podczas kliknięcia na komunikat ze strony Javy, jak to ostatnio ma miejsce, czyli jest wymagana akcja przez użytkownika włączenia jej na danej stronie - mój antywirus MSE pokazał mi na dole trzy akcje usuwania wirusów ( mam włączoną opcję automatycznego usuwania w wypadku najwyższego zagrożenia). Komunikat Javy na stronie jest prawidłowy czyli , że jest zainstalowana najnowsza Java 7 update 13.

To MSE - wykrywane zagrożenie jest nieprawdziwe tak naprawdę.

Dzięki, ale na razie wstrzymam się od sporządzania tych logów, ponieważ jest to dosyć skomplikowane i wymaga wprawy , dlatego temat umieściłem w dziale problemy a nie bezpieczeństwo.

Logi należy ciuknąć ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 lut 2013, 18:57

Dziwne ?
Zainstalowałem tą wersję i od początku nie mam żadnych problemów.
Mój antywirus to Avast.
To MSE - wykrywane zagrożenie jest nieprawdziwe tak naprawdę.

Zgadza się.
Logi należy ciuknąć ;) .
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”