Kilkusekundowe zawieszenie się komputera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
TheOfficialWolF

Użytkownik

Post20 cze 2014, 22:09

Witam, otoż mój problem zaczął się dawno temu po czym zniknął ale znów się pojawił. Polega on na zawieszaniu się przy wykonywaniu niektórych czynności. Ciężko to opisać ale postaram się to objaśnić najlepiej jak potrafię:

Kursor dzwięk oraz obraz zatrzymują się na pół sekundy po czym dalej działają i znów zacinają się na pól sekundy. Ten proces następuje około 4 razy i po tym system działa już prawidłowo. Niestety podczas tego zacięcia gry nie nadążają i zostaje z nich odłączony, a czasami zdarza się nawet że połączenie z internetem zostaje zakończone po czym mój komputer ponownie łączy się z internetem po tych paru półsekundowych scinach. Ten problem pojawia sie nieregularnie. Najczęściej gdy gram a nawet gdy coś oglądam. Ostatnio takie ściny wystąpiły nawet przy rozmowie przez skypa. Podczas gdy nie oglądam, nie gram lub nie rozmawiam takie ściny nie następują np. Pisząc ten post wszystko działa jak powinno. Od razu mówie że nigdy takich problemów nie miałem i nie znam się zbytnio na komputerach więc przy wytłumaczeniach proszę o dokładne instrukcje. Jeśli chodzi o temperature to sprawdzalem ją programem Core Temp. Wynik wyglądał następująco:

Core #0 46 min 39 max 52
Core #1 42 min 35 max 49

Komputer został zakupiony mniejwięcej 3 lata temu. Jest to gotowiec i nie wymieniałem w nim żadnych części.

Acer Aspire M3870
Windows 7 Home Premium 64-bit
Procesor: Intel(R) Core(TM) i3 cpu 530 @ 2.93GHz, 2933 Mhz
Karta graficzna: ATI Radeon HD 5450

Jak już pisałem nie znam się zbyt na komputerach i dlatego proszę o wyrozumialość. Jeśli pominąłem jeszcze jakąs ważną informacje to prosze pisać.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 01:12 przez TheOfficialWolF, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Kilkusekundowe zawieszenie sie komputera

Post20 cze 2014, 22:25

A ściągnąłeś Service Pack 1

-- 20 cze 2014, 21:25 --

1. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" potem dole Analiza - Uruchom Cleaner
Później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

Plik do pobrania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

3. PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C:\ --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdź --> (sprawdź zaznacz wszystko tak jak na screenie) --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...

kliknij aby powiększyć:

4. Wykonaj pełne skanowanie -> Malwarebytes Anti-Malware
Nie instaluj wersji PRO tylko Freeware.

Malwarebytes Anti-Malware --> Skanowanie --> (Skanowanie w poszukiwaniu zagrożeń) --> Skanuj teraz
Malwarebytes Anti-Malware --> Scan --> (Threat Scan) --> Scan Now

Pokaż raport.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post20 cze 2014, 22:25

Dziekuję za tak szybką odpowiedź ! :)

Jeśli chodzi o ccleaner to próbowałem, po czym problem nadal się pojawia. Zaraz zrobie wszystko zgodnie z instrukcjami które załączyłes i się odezwe. Czy nadal powinienem instalować tego service packa, czy może najpierw zacząć od Eusing Free Registry Cleaner oraz Malwarebytes Anti-Malware?
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 00:56 przez TheOfficialWolF, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 cze 2014, 22:38

Rzuć jeszcze rzut z program "HWMonitor" Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu, i wrzucanie obrazków na hosting.

I taki plik można umieszczać na forum za pomocą, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:

-- 20 cze 2014, 21:38 --

Jak wolisz to nie najpierw sprawdzi a potem ściągnij SP1

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post20 cze 2014, 23:41

Tutaj link do zrzutu ekranu HWMonitor

Jeśli chodzi o krok 3 to wyskoczyła informacja ze ten dysk nie może być przeskanowany podczas używania więc zostanie zeskanowany przy następnym uruchomieniu. Malwarebytes Anti-Malware znalazł chyba około 30+ plikow które usunął, ale chyba coś przegapiłem, gdzie znajdę ten raport?

Eusing Free Registry Cleaner tez przeczyśćił co miał przeczyścić.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 00:58 przez TheOfficialWolF, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 cze 2014, 23:55

Raport jest tutaj "C:\ProgramData\Malwarebytes\Malwarebytes Anti-Malware\Logs"

Jak dalej będzie się "cięło" to jeszcze tym programem. Pokaż SMART program HD Tune zakładka Health.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:

-- 20 cze 2014, 22:55 --

Historia --> Raporty aplikacji i tam wybierasz który chcesz :)

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post20 cze 2014, 23:58

U mnie Malwarebytes Anti Malware znajduje się w C:\Programs(x86)\Malwarebytes Anti-Malware
Ale folderu Logs tam nie ma. Jeśli chodzi o to cięcie komputera to narazie jest spokojnie ( chociaż możliwe że to nadejdzie ponieważ problem pojawia się nieregularnie). Odpaliłem gierkę i zobacze jak będzie. Prawdopodobnie napiszę jeszcze jutro żeby zobaczyć czy ten problem na pewno zniknął.

Narazie z góry dziękuje i życze miłego wieczoru/nocy.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 01:01 przez TheOfficialWolF, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 cze 2014, 00:38

TheOfficialWolf, chyba nie zapoznałeś się z regulaminem: ogloszenia/regulamin-forum-oraz-serwisu-hotfix-pl-t11.html

A zwłaszcza z tym:
7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.

Chyba powinieneś poprawić swoje posty, używając opcji edytuj...

Aha poprawnie się pisze: nie nadążają a ,,nie niedarzaja"...

Aha, skoro Malwarebytes Anti- Malware wykryło u Ciebie jakąś infekcję, to przygotuj logi z OTL, jak go użyć jest opisane w tym temacie: http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm

W sekcji dotyczącej rejestru, zaznacz użyj filtrowania, wówczas powstaną oba logi: OTL i Extras.

Logi wstaw na:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wklej.eu/
i na forum podaj linki do nich.

I zapoznaj się z regulaminem działu Bezpieczeństwo: bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html

Jak podasz wymagane logi, to Twój temat tam zapewne zostanie przeniesiony...

I ilu bitowy masz system? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post21 cze 2014, 00:42

Przepraszam za brak polskich znaków, poprawie to. Wybaczcie także małe pomyłki ortograficzne - otoż mieszkam w Szwecji od 11 lat i nie miałem okazji chodzić do szkoły w Polsce. Mam nadzieje że to nie jest jakiś większy problem. Oczywiście pomyłke "nadążają" też poprawie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 cze 2014, 00:45

Ok, Ty masz powód, aby nie używać polskich znaków... Inni to robią z lenistwa...

Istotne są logi z OTL... Więc proszę, podaj je... Ten soft jest w pełni bezpieczny... Potem spece z działu Bezpieczeństwo doradzą Ci co zrobić...
Pozdrawiam, Joanna

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post21 cze 2014, 01:22

Dodaje logi z OTL tak jak prosiłaś.

Dodam jeszcze że system jest w języku Duńskim więc możecie mieć problem w zrozumieniu logów. Jeśli będzie to potrzebne to mogę wgrać język Polski po czym jeszcze raz zeskanować OTL'em.

PS: Zedytowałem wszystkie moje posty w czym dodałem do pierwszego informacje o tym że posiadam system 64-bitowy.

Zauważyłem jeszcze że problem nadal sie pojawia. Nie jest aż tak źle że odłącza mi połączenie z internetem ale przy oglądaniu filmiku na youtube znów kursor głos i obraz zatrzymały się na 1 sekunde powtarzając to około 5 razy po czym wszystko działało już normalnie. Zrobię więc jeszcze to co polecił mi robiwielki.

"Jak dalej będzie się "cięło" to jeszcze tym programem. Pokaż SMART program HD Tune zakładka Health.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników"
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 01:34 przez TheOfficialWolF, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 cze 2014, 01:43

Bardzo dobrze, że podałeś wymagane logi... Twój temat zapewne zostanie przeniesiony do działu Bezpieczeństwo i wówczas zajmą się nim fachowcy...

Jak na kogoś kto mieszka w Szwecji, całkiem dobrze sobie radzisz. :)

Zapewne spece zwrócą uwagę na to:

PRC - [2014-06-20 17:24:17 | 000,317,728 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\bin\utiltrolatunt.exe
PRC - [2014-06-20 16:13:06 | 000,317,728 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\updatetrolatunt.exe
PRC - [2014-06-20 02:01:37 | 000,096,544 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\bin\trolatunt.BrowserAdapter.exe
MOD - [2014-06-20 02:01:37 | 000,096,544 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\bin\trolatunt.BrowserAdapter.exe
MOD - [2014-06-20 02:01:36 | 000,183,584 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\bin\trolatuntBAApp.dll
SRV - [2014-06-20 17:24:17 | 000,317,728 | ---- | M] () [Auto | Running] -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\bin\utiltrolatunt.exe -- (Util trolatunt)
SRV - [2014-06-20 16:13:06 | 000,317,728 | ---- | M] () [Auto | Running] -- C:\Program Files (x86)\trolatunt\updatetrolatunt.exe -- (Update trolatunt)
IE - HKU\S-1-5-21-2556627343-132063590-3060563256-1001\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
[2014-06-20 16:21:02 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files (x86)\trolatunt

Ja niestety się na tym nie znam...

A potem może polecą Ci użycie AdwCleaner...
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 01:45 przez stukot, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Joanna

TheOfficialWolF

Użytkownik

Post21 cze 2014, 01:44

No cóż, zaczekam. Mam nadzieje że uda się znaleść przyczyne tego dziwnego zacinania. :pray:

Dziekuję za skorygowanie i pomoc. :jupi:

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post21 cze 2014, 01:51

Aha, jak znam życie później też poproszą Cię o log z Autoruns, ale wszystko po kolei... Po prostu wydaje mi się, że masz przeładowany autostart, również się na tym nie znam...

A to zapewne masz, mimo że z logu wynika co innego:
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_13_0_0_214.dll File not found

Wiem, bo z tym miewałam problemy...

Aha, zainstalowałeś Firefox 64-bit czy 32-bit?
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 cze 2014, 08:57

To jak temat Autoruns to polecam zapoznanie z tym"

Włączamy program "Autoruns" po wykonaniu "Scanning" wybiegamy File --> Save ...
I taki plik można umieszczać na forum za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”