Komputer zamula logi OTL

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post02 sty 2013, 18:24

Wykoanałem pełne skanowanie Malwarebytes Anti-Malware

OK. Opróżnij kwarantannę Malwarebytes`a.

Może polecisz mi jakiegoś innego firewall'a. ;)

Na dzisiejsze czasy, powiem szczerze, że jest on zbędny tak naprawdę. Proponuję odinstalować Go zupełnie i poprzestać na ochronie w czasie rzeczywistym antywirusa ;) . Jeśli jednak chcesz, mogę podać zastępnik, choć mija się to z potrzebami ;) .

Sorry, "forumhotfix.pl" does not exist or could not be found

"forumhotfix.pl" - nie ;) . forum.hotfix.pl - tak ;) .

Przed chwilą uruchowiłem go ponownie ,aby sprawdzić czas włączania .Całkowity czas to 1:33 natomiast ekran "Zapraszamy"45s.Troche dużo nie?

Sporo. Odinstaluj tego Comodo, a poza tym pokaż mi zakładkę uruchamiania z CCleaner`a.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post02 sty 2013, 20:31

CCleaner Autostart

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Comodo usunięty
Kwarantanna w Malwarebytes opróżniona
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz gdy włączę komputer i odpale od razu np. Google chrome to zużycie CPU nie przekracza 20% mimo to że zanim się opali minie gdzie 10 s.Nie wiem czy idę dobrym tropem ale zdaje mi się że tak jak by coś go blokowało.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 20:41 przez Zielin322, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post02 sty 2013, 20:44

http://img689.imageshack.us/img689/6447/conte.png

Wyłącz wszystko poza wpisami od Avast`a i WinRar`a. Następnie usuń wyłączone wpisy.

http://img259.imageshack.us/img259/9964/explorerx.png

Wyłącz, a następnie usuń tylko ten wpis od Adobe.

http://img706.imageshack.us/img706/1148/firefoxh.png

Wyłącz wpisy od ESN. Następnie usuń je, oraz wpisy, które były wyłączone już przedtem.

http://img163.imageshack.us/img163/827/windowsit.png

Usuń wszystkie odznaczone wpisy, oraz wyłącz pozostały wpis po Comodo, a potem usuń ten wpis.

http://img23.imageshack.us/img23/7282/zaplanowane.png

Wyłącz, a następnie usuń wszystkie widoczne tam wpisy.

Comodo usunięty

Popraw jego usuwanie tym -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz gdy włączę komputer i odpale od razu np. Google chrome to zużycie CPU nie przekracza 20% mimo to że zanim się opali minie gdzie 10 s.Nie wiem czy idę dobrym tropem ale zdaje mi się że tak jak by coś go blokowało.

Podobnie wygląda sytuacja z innym oprogramowaniem? Poza tym wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu. To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post02 sty 2013, 21:04

CCleaner
W autostarcie nie da się usunąć
Adoba
Pluginu ESC ( jednego nawet nie da się wyłączyć)

Nie da się również usunąć Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników "Błąd nie można wyłączyć /włączyc pozycji autostartu nie zostało wykonane mapowanie miedzy nazwami kont a identyfikatorami zabezpieczeń"

W menedżerze nie mam Podstawowego Kanału IDE dołączam screena

Menedżer urządzeń 5 s. po uruchomieniu Firefoxsa
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 21:24 przez Zielin322, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post02 sty 2013, 21:08

Zielin322 pisze:CCleaner
W autostarcie nie da się usunąć
Adoba
Pluginu ESC ( jednego nawet nie da się wyłączyć)

Nie da się również usunąć Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników "Błąd nie można wyłączyć /włączyc pozycji autostartu nie zostało wykonane mapowanie miedzy nazwami kont a identyfikatorami zabezpieczeń"

W menedżerze nie mam Podstawowego Kanału IDE dołączam screena

OK. W takim razie zapraszam do artykułu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i jeszcze to -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. A poza tym mogę polecić Soluto (na zielono - do wywalki, na pomarańczowo - to co wiesz, na szaro -zostawiamy) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 12:21

Dzięki za pomoc ;) .Nie osiągnąłem zamierzonych celów ,ale i tak dużo mi pomogłeś .5

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 12:46

Zielin322 pisze:Dzięki za pomoc ;) .Nie osiągnąłem zamierzonych celów ,ale i tak dużo mi pomogłeś .5

Nadal możemy pokombinować ;) . Przedstaw, jak wygląda sytuacja obecnie ;) .

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:07

Sytuacja wygląda tak :Komputer włącza się w niespełna 55 s. w tym 25 s na ekranie startowym "Zapraszamy"
Wyłączyłem interface GUI i przeczyściłem programem Soluto (bodajże dwie aplikacje mogłem usunąć)
Pobór pamięci RAM jest bardzo niski od 750 do 850mb (w bez stresie)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:11

Komputer włącza się w niespełna 55 s

A to nie jest źle. Naprawdę. Jednak możemy dalej działać. Pokaż mi ponownie log z Autoruns.

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:17

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:21

CyberLink.

Odinstaluj oprogramowanie tej firmy. Poza tym wpadłem już na diagnozę. Dopiero teraz przypomniałem sobie, że to laptop ;) . Ale o tym później.

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):

HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Adobe PDF Link Helper

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

SolutoRemoteService
TurboBoost

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

cpuz136

Logi.

Następnie podajesz nowy log z Autoruns.

Zielin322

Użytkownik

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:33

Cyber Link zostawiłem sobie
-Power2go
-YouCam
Logi Autorus

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 13:38

-Power2go

Dużo jego wpisów jest w Autoruns, ale skoro potrzebny to zostawiamy.

Zielin322 pisze:Cyber Link zostawiłem sobie
-Power2go
-YouCam
Logi Autorus

OK. Podaj teraz nowe logi z OTL. Trzeba posprzątać po sobie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Komputer zamula logi OTL

Post05 sty 2013, 14:54

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

[2012/02/29 22:15:27 | 000,254,781 | ---- | M] () (No name found) -- C:\Users\oem\AppData\Roaming\mozilla\firefox\profiles\8o377d3g.default\extensions\jid1-F9UJ2thwoAm5gQ@jetpack.xpi
O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0017-0000-0010-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
[2013/01/02 21:21:33 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\ProgramData\Soluto
[2013/01/01 18:13:16 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\49df4ca7cc7f5ab3ccf3
[2013/01/01 16:05:03 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\b1d61eaffc9d49d23318

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”