Kontynuacja sprzątania komputera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 maja 2012, 17:41

Tak tylko gdyby nie Ty to czekał by mnie prawdopodobnie format, albo używanie zamulonego kompa :)

Rumienie się ;) .

wyskakuje mi coś takiego:

Link wygasł. Wejdź tu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -> zaakceptuj regulamin -> pobierz -> jdk-7u3-windows-i586.exe.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

mateuszKM

Użytkownik

Post03 maja 2012, 18:23

Rumienie się ;)

Nie przesadzaj z tą skromnośćią, jak tak przy Twojej pomocy sprzątam komputer to dochodze do wniosku, że ja tak na prawde jestem takim małym prostym użytkownikiem :)

Link wygasł. Wejdź tu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 01626.html -> zaakceptuj regulamin -> pobierz -> jdk-7u3-windows-i586.exe.

Za pierwszym razem też to ściągnąłem. Ale spróbuje zainstalować jeszcze raz, bo tam był jakiś wybór i pomine reszte rzeczy instalując samą Jave :)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 18:46 przez mateuszKM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 maja 2012, 18:44

Za pierwszym razem też to ściągnąłem. Ale spróbuje zainstalować jeszcze raz, bo tam był jakiś wybór i pomine reszte rzeczy instalując samą Jave :)

Dokładnie.

Nie przesadzaj z tą skromnośćią, jak tak przy Twojej pomocy sprzątam komputer to dochodze do wniosku, że ja tak na prawde jestem takim małym prostym użytkownikiem :)

:jupi: .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

mateuszKM

Użytkownik

Post03 maja 2012, 18:47

Więc tak, Jave zainstalowałem od nowa. Ta część JavaFX się nie zainstalowała, tylko te dwie pierwsze. Spróbuje przeczścić dyske cleanerem może zwróci troche miejsca, bo miejsce potrzebne na instalacje to miało być 300mb a tak z 500 mb jak pisałem mi wcięło, więc 200 gdzies być musi ;) widocznie takie uroki Javy 7 :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 maja 2012, 20:49

widocznie takie uroki Javy 7

To fakt ;P .

mateuszKM

Użytkownik

Post04 maja 2012, 12:44

Czyli na obecną chwilę można powiedzieć, że komputer został posprzątany?
Jeśli tak, to jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post04 maja 2012, 13:17

Już jest nowsza wersja Jawy:
:google: Java SE 7 Runtime Environment (JRE) Update 4

1. Usuwamy Javę w "Dodaj lub usuń programy".
2. Sprawdzamy w C\Program Files\ czy nie ma folderu Java, jeżeli jest to usuwamy ręcznie
PPM /prawym przyciskiem myszki/.
3. W Opcjach folderów zaznaczamy "Pokaż ukryte pliki i foldery" - Zastosuj - OK.
4. Wchodzimy do "Documents and Settings".
Java powinna być w nazwie użytkownika --> Dane aplikacji --> Sun
- usuwamy ten folder.
Ustawienia lokalne --> Dane aplikacji --> Sun - usuwamy ten folder.
All Users --> Dane aplikacji --> Sun - usuwamy ten folder.
5. Zaznaczamy ponownie w Opcjach folderów "Nie pokazuj ukrytych plików i folderów" - Zastosuj - OK.
6. Robimy nowy punkt przywracania systemu (dla mniej zaawansowanych).
7. Start --> Uruchom wpisujemy regedit - OK lub Enter.
8. Wchodzimy w HKEY_CURRENT_USER --> Software --> usuwamy JavaSoft.
9. Wchodzimy w HKEY_LOCAL_MACHINE --> SOFTWARE --> usuwamy JavaSoft.
10. Czyścimy komputer np. programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

11. Czyścimy komputer komputer np. programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

12. Instalujemy najnowszą wersję Javy.

Uwaga - dotyczy Windows XP :!:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

mateuszKM

Użytkownik

Post04 maja 2012, 20:15

zrobiłem tak jak napisałeś.
Delikatnie się zdziwiłem, że miałem aż ponad 5 tys błędów w rejestrze ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 maja 2012, 22:05

mateuszKM pisze:Delikatnie się zdziwiłem, że miałem aż ponad 5 tys błędów w rejestrze ;)

To i tak nie aż tak dramatycznie dużo ;) .

mateuszKM

Użytkownik

Post05 maja 2012, 09:31

To i tak nie aż tak dramatycznie dużo ;)

to troche pocieszające ;)

A mam takie pytanie, bo na dysku C mam folder
MSOCache
i prawdopodobnie jest on odpowiedzialny za instalacje pakietu Office. Zajmuje aż 500mb, więc tak myśle, czy nie można było by go przenieść np na inny dysk? Bo akurat partycja C to jest u mnie taka wrażliwa, nie ma ona za dużej pojemności, a czasami szybko się ją czymś zachrzani i później ciężko odczyścić.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 maja 2012, 12:30

i prawdopodobnie jest on odpowiedzialny za instalacje pakietu Office. Zajmuje aż 500mb, więc tak myśle, czy nie można było by go przenieść np na inny dysk? Bo akurat partycja C to jest u mnie taka wrażliwa, nie ma ona za dużej pojemności, a czasami szybko się ją czymś zachrzani i później ciężko odczyścić.

Prawdę mówiąc to ten folder jest potrzebny tylko po to byś nie musiał do dodawania/odejmowania składników Offica używać płytki. Możesz Go nie tylko przerzucić na inny folder, lecz możesz Go nawet usunąć, jeśli Ci jest on zbędny.

mateuszKM

Użytkownik

Post19 maja 2012, 22:18

Witam, mam taki problem. Mianowicie podłaczyłem telefon u dziewczyny i wszystkie foldery pozamieniało mi na skróty, avast pokazuje wirusa "rontokbr". Nie usunąlem plików bo pousuwa foldery, a kilka rzeczy mi jest potrzebne. Da się to jakoś zrobić?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 maja 2012, 10:25

mateuszKM pisze:Witam, mam taki problem. Mianowicie podłaczyłem telefon u dziewczyny i wszystkie foldery pozamieniało mi na skróty, avast pokazuje wirusa "rontokbr". Nie usunąlem plików bo pousuwa foldery, a kilka rzeczy mi jest potrzebne. Da się to jakoś zrobić?

Z podłączonymi pamięciami przenośnymi zastosuj USBFix z opcji Deletion -> http://www.hotfix.pl/uzytkowanie-progra ... x-a310.htm. Następnie podaj logi z TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm i OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143.

mateuszKM

Użytkownik

Post23 maja 2012, 21:54

Się porobiło.. program USBFIX usunął mi zamiast wirusów cały folder z muzyką. ok 50gb. nie utworzył kopii bo na dysku było tylko 8gb. Masakra, nie wiem jak to logicznie odzyskać bo recuva odzyskuje same pliki a weź to powkładaj w foldery. echh... sobie narobiłem bigosu, nie wiem jak się odnaleźć z tym...

-- 23 maja 2012, 21:54 --

pousuwał jeszcze:

Deleted ! C:\Program Files\System
Deleted ! C:\WINDOWS\system32\mmm.exe
Deleted ! D:\Recycler\S-1-5-21-682003330-1078145449-2147018087-1002
Deleted ! G:\Recycler\S-1-5-21-682003330-1078145449-2147018087-1002
Deleted ! D:\MUZYKA

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 22:06

Deleted ! D:\MUZYKA

Tylko to przywróć. Znajdziesz ten floder w kwarantannie USBFix`a znajdującej się na dysku C. Następnie przejdź dalej.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”