Który antywirus jest lepszy/bezpieczniejszy ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
hopmodna

Użytkownik

Post16 maja 2013, 12:03

Miałam kiedyś program antywirusowy Avira, w tej chwili mam Kasperskiego , który jest bezpieczniejszy, lepszy?
A może są jeszcze lepsze od tych wymienionych przeze mnie?
Dzięki za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2013, 12:03 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wydzieliłem z innego tematu, korekta tytułu tematu oraz pisowni.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 maja 2013, 12:20

Masz wykupioną licencję na obecnego antywirusa ?
Jeżeli nie to zainstaluj np. Avasta + Comodo Firewall.
Wcześniej musisz prawidłowo odinstalować poprzednie antywirusy/śmieci po nich.
Co i jak to już napiszą fachowcy z tego działu ;)

Wrzuć logi z:

OTL (OTL.txt + Extras.txt) --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na forum podaj linki do nich...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post16 maja 2013, 18:46

Hopmodna, znaczenie ma czy miałaś płatną wersję Aviry, czy darmową. Uważam, że płatna jest lepsza.

Kasperskiego nigdy nie testowałam, ale słyszałam, że jest bardzo dobry.

Osobiście nie zamierzam go testować, bo wolę Avirę, nawet darmową.

Uważam że bardzo dobry też jest Eset Nod 32, testowałam go przed laty, jednak nie wiem, czy nadal jest dobry.

Hopmodna, w zasadzie żaden antywirus nie zapewni Ci stuprocentowego bezpieczeństwa, jeżeli nie będziesz serfować z głową i pobierać pliki i programy tylko z bezpiecznych- legalnych źródeł. Istotne też są aktualizacje systemowe i skanowanie antywirusem pobranych plików i sprawdzanie wyników tego na virus total, bo każdy, nawet najlepszy antywirus może wykrywać wirusy tam, gdzie ich nie ma.

Aha, jak używasz Mozilli Thunderbird i zdecydujesz się zainstalować Avasta, to wyłącz w nim osłonę poczty, bo bez tego maile nie będą dochodziły. :o Żadna zmiana konfiguracji Thunderbird nic nie daje. :/
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 maja 2013, 20:23

hopmodna pisze:Miałam kiedyś program antywirusowy Avira, w tej chwili mam Kasperskiego , który jest bezpieczniejszy, lepszy?
A może są jeszcze lepsze od tych wymienionych przeze mnie?
Dzięki za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam.

Wykonaj zalecenia dotyczące logów. Poza tym, osobiście mogę polecić Comodo.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
hopmodna

Użytkownik

Post17 maja 2013, 08:58

Dziękuję za szczegółowe informacje. W tej chwili mam Kasperskyego, oczywiście z wykupioną płatną wersją, czyli, że mogę być spokojna.? I jeszcze jedno, czy jest możliwość,aby ktoś obcy "wdarł" się na osobistego imeila i np skasował hasło, pomieszał w naszej poczcie czy pokasował ważne informacje? Jest to możliwe? Wydaje mi się to absurdalne, ale tak się właśnie stało w pewnej firmie.Jak to możliwe?.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 maja 2013, 21:52

hopmodna pisze:Dziękuję za szczegółowe informacje. W tej chwili mam Kasperskyego, oczywiście z wykupioną płatną wersją, czyli, że mogę być spokojna.? I jeszcze jedno, czy jest możliwość,aby ktoś obcy "wdarł" się na osobistego imeila i np skasował hasło, pomieszał w naszej poczcie czy pokasował ważne informacje? Jest to możliwe? Wydaje mi się to absurdalne, ale tak się właśnie stało w pewnej firmie.Jak to możliwe?.

Antywirus nie chroni przed atakami na serwer firmy oferującej usługi pocztowe.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Malik

Użytkownik

Post05 cze 2013, 13:52

Wiele przetestowałem, ale pod względem skuteczności i lekkości wymiata F-Secure. Test z paczkami malware przechodzi wzorowo. Świetna ochrona w czasie rzeczywistym, skan na żądanie, prosty i przyjemny dla oka interfejs. Działa w tle, bezproblemowo, nie zawraca głowy niepotrzebnymi powiadomieniami. Jak dla mnie super. :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 cze 2013, 15:43

Malik pisze:Wiele przetestowałem, ale pod względem skuteczności i lekkości wymiata F-Secure. Test z paczkami malware przechodzi wzorowo. Świetna ochrona w czasie rzeczywistym, skan na żądanie, prosty i przyjemny dla oka interfejs. Działa w tle, bezproblemowo, nie zawraca głowy niepotrzebnymi powiadomieniami. Jak dla mnie super. :)

Na każdym forum piszesz to samo ;)
Ten program/antywirus jest:
Licencja testowa (trial)

32 bit.

:)
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 cze 2013, 19:46

Malik pisze:Wiele przetestowałem, ale pod względem skuteczności i lekkości wymiata F-Secure. Test z paczkami malware przechodzi wzorowo. Świetna ochrona w czasie rzeczywistym, skan na żądanie, prosty i przyjemny dla oka interfejs. Działa w tle, bezproblemowo, nie zawraca głowy niepotrzebnymi powiadomieniami. Jak dla mnie super. :)

To dobry antywirus, ale nie jest on lekki.

Awatar użytkownika
hopmodna

Użytkownik

Post29 cze 2013, 16:45

Tak jak wcześniej pisałam na stacjonarnym komputerze mam Kasperskyego, ale na laptopie już wgrano mi Nortona, co Wy na to? Dobry jest?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 cze 2013, 16:59

Jeden i drugi znacznie obciąża komputer i musisz mieć dobry komputer tzn. procesor, pamięć.
ale na laptopie już wgrano mi Nortona

Z licencją czy tylko Trial ?
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 cze 2013, 20:10

Moim zdaniem Norton nie zbyt dobry, mocno też obciążał system. W sumie mam do niego tak wielką niechęć, że nie wykorzystałem nawet licencji na rok jaką na niego jeszcze posiadam.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 cze 2013, 23:34

cosik_ktosik pisze:Moim zdaniem Norton nie zbyt dobry, mocno też obciążał system. W sumie mam do niego tak wielką niechęć, że nie wykorzystałem nawet licencji na rok jaką na niego jeszcze posiadam.

Norton strasznie rozrasta się w systemie. Nie możemy Go polecić. KIS jest OK, ale sam w sobie jest bardzo ciężki.

Awatar użytkownika
hopmodna

Użytkownik

Post01 lip 2013, 10:30

No to nie dobrze, bo już ktoś mi go właśnie kupił i wgrał . Nie znam się zbyt na tym, ałe podobno był przeznaczony aż na trzy komputery i na tyle jest wgrany. Bez przesady, ale u mnie jest tyle kompów, każdy ma swojego.:)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 lip 2013, 21:17

hopmodna pisze:No to nie dobrze, bo już ktoś mi go właśnie kupił i wgrał . Nie znam się zbyt na tym, ałe podobno był przeznaczony aż na trzy komputery i na tyle jest wgrany. Bez przesady, ale u mnie jest tyle kompów, każdy ma swojego.:)

Można Go odinstalować ;) .

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”