Witam serdecznie,
we wrześniu zeszłego roku kupiłem Lenovo Y50-70. W ciągu 3-4 miesięcy pojawiły się olbrzymie problemy z ilością FPSów. Po uruchomieniu komputera i gry przez jakieś 20-30 minut (czasem nawet 2h) wszystko działa ok, czyli jest >50-60fpsów, po czym następuje gwałtowny spadek do około 20-25, który nie ustępuje aż do czasu, kiedy zrestartuję komputer.. Przeczytałem milion tematów o tym problemie (z tym konkretnym modelem komputera) i nigdzie nie znalazłem pomocy (podobnie jak większość osób, która je pisała). Mam reinstalowane 2 razy najnowsze sterowniki, net framework, nie mam problemów z grzaniem się komputera (w teście OCCT po 30 minutach max temp 74 stopnie, a w FurMarku po 30 minutach 71 stopni), nie trzymam komputera na żadnym ręczniku, etc (takie problemy ludzie też mieli na innych forach) i oczywiście komputer jest podpięty do sieci. Nie mam wprowadzonych żadnych ograniczeń ilości klatek oraz wydajności (także przy ustawieniach zasilania), a gra jest konkretnie ustawiana pod kartę dedykowaną. Dodam, że nie jest to kwestia jednego tytułu tylko 4, czy 5 ostatnich w jakie grałem - zawsze dzieje się to samo. W momencie kiedy dojdzie do spadku ilości klatek i wyłączę grę, nawet filmy na YT mi się zacinają i przy ustawieniu 720p60 nadal jest około 20-25 klatek (to samo nastąpiło po obciążeniu karty FurMarkiem do w/w temperatury). Samo oglądanie filmów na YT także doprowadza do takiej sytuacji po pewnym czasie. Nie pomaga też uruchamianie gry za pomocą programu Razer, który chyba w teorii ma zwiększać wydajność komputera w czasie gry, ani obniżenie ustawień w grze (gram w rozdzielczości natywnej full HD i ilość fpsów nie zmienia się nawet jeśli zmniejszę ją do 1024x768). Błagam o pomoc, bo nie mam pojęcia co robić i najlepszym rozwiązaniem wydaje się oddanie go do serwisu lenovo (a niestety jest to mój jedyny komputer, który potrzebuję także do pracy, więc mam z tym kłopot). Z góry dziękuję za jakiekolwiek sensowne rady.
Specyfikacje komputera:
win 7 64bit
Intel i5-4200H CPU 2,80GHz
GeForce GTX 860M 4096 MB
4GB RAM
lenovo y50-70 problemy z ilością fps
- LupeR
Witam, z mojej strony mogę sprawdzić Autoruns pod kątem aktywnego w tle oprogramowania podczas działania systemu.
Pobierz narzędzie Autoruns i pokaż log według tej instrukcji --> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm
Spadek wydajności może być związany także z zasilaniem, zauważyłeś może czy coś się nie przestawia w planie zasilania podczas spadku wydajności?
Komputer powraca do prawidłowej wydajności czy trzeba zrestartować system?
Pobierz narzędzie Autoruns i pokaż log według tej instrukcji --> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm
Spadek wydajności może być związany także z zasilaniem, zauważyłeś może czy coś się nie przestawia w planie zasilania podczas spadku wydajności?
Komputer powraca do prawidłowej wydajności czy trzeba zrestartować system?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Witam serdecznie,
tutaj link do loga: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{blokada}(przy próbie pobrania nawet mój chrome pokazuje, że to jakieś szkodliwe oprogramowanie, nie mam pojęcia czemu).
Nie ma żadnych zmian w planie zasilania. W zasadzie nie jestem pewien, czy można nazwać to "spadkiem wydajności", ponieważ nie zauważyłem, żeby sam komputer działał wolniej w jakikolwiek sposób. Następuje tylko spadek tych fpsów przy grach i jakichś filmach on-line.
Nigdy sam nie powraca do prawidłowej wydajności. Zawsze kończy się to restartem.
tutaj link do loga: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{blokada}(przy próbie pobrania nawet mój chrome pokazuje, że to jakieś szkodliwe oprogramowanie, nie mam pojęcia czemu).
Nie ma żadnych zmian w planie zasilania. W zasadzie nie jestem pewien, czy można nazwać to "spadkiem wydajności", ponieważ nie zauważyłem, żeby sam komputer działał wolniej w jakikolwiek sposób. Następuje tylko spadek tych fpsów przy grach i jakichś filmach on-line.
Nigdy sam nie powraca do prawidłowej wydajności. Zawsze kończy się to restartem.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 20:27 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zablokowałem potencjalnie niebezpieczny link
Powód: zablokowałem potencjalnie niebezpieczny link
- LupeR
U mnie pobiera się normalnie z tego linku z instrukcji za to ten log co wysłałeś jest blokowany przez przeglądarkę jako złośliwy plik.
Trzeba to sprawdzić co się u Ciebie dzieję, wstaw proszę logi z FRST, instrukcja -> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Logi wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Trzeba to sprawdzić co się u Ciebie dzieję, wstaw proszę logi z FRST, instrukcja -> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Logi wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A to masz jakiegoś antywirusa włączonego ??, jeśli tak to wyłącz na moment i daj autoruns.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Jest to standardowy moduł ochrony wbudowany w przeglądarkę (przed phishingiem i złośliwym oprogramowaniem) nie związany z żadnym programem antywirusowym. Czasami się myli ale w tym przypadku nie będę ryzykował. Nie dam Tobie linku bo jeszcze się zainfekujesz 

-
Proszę bardzo,
Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 21:08 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem z Problemy --> Bezpieczeństwo ;)
Powód: przeniosłem z Problemy --> Bezpieczeństwo ;)
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To na razie "wyleczyć" komputer a jak już będzie zdrowy to daj autoruns. 

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
Tutaj jeszcze raz log z Autoruns:
- LupeR
Teraz log pobiera się normalnie.
Zakładka Logon:
Odznacz:
=> rdpclip
=> IAStorIcon
=> RtHDVBg
=> XboxStat
=> USB3MON
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko
HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko
=> CCleaner Monitoring
=> DAEMON Tools Lite
Zakładka Internet Explorer:
=> Odznacz wszystko (jeżeli nie korzystasz z IE)
Zakładka Scheduled Tasks:
=> Odznacz wszystko co będzie się dało.
Zakładka Services:
Odznacz:
=> AdobeARMservice
=> AdobeFlashPlayerUpdateSvc
=> aspnet_state
=> BRSptStub (jeśli używasz to zostaw, podobno coś do gier ale nie znam tego oprogramowania)
=> cphs
=> FontCache3.0.0.0
=> gupdate
=> gupdatem
=> IAStorDataMgrSvc
=> Intel(R) Capability Licensing Service Interface
=> jhi_service
=> LMS
=> nTuneService (jeśli używasz to zostaw, to program do monitorowania napięć, temperatur, podkręcania itp.)
=> NvStreamSvc
=> nvsvc
=> ose
=> SandraAgentSrv
=> SkypeUpdate
=> SQLWriter
=> Steam Client Service
=> Stereo Service
=> WMPNetworkSvc
Uruchom ponownie komputer.
Następnie nasz ekspert sprawdzi jeszcze logi i zobaczymy czy coś tam szkodliwego się u ciebie nie zagnieździło. Proszę o cierpliwość bo masa roboty jest w tym dziale
Zakładka Logon:
Odznacz:
=> rdpclip
=> IAStorIcon
=> RtHDVBg
=> XboxStat
=> USB3MON
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko
HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko
=> CCleaner Monitoring
=> DAEMON Tools Lite
Zakładka Internet Explorer:
=> Odznacz wszystko (jeżeli nie korzystasz z IE)
Zakładka Scheduled Tasks:
=> Odznacz wszystko co będzie się dało.
Zakładka Services:
Odznacz:
=> AdobeARMservice
=> AdobeFlashPlayerUpdateSvc
=> aspnet_state
=> BRSptStub (jeśli używasz to zostaw, podobno coś do gier ale nie znam tego oprogramowania)
=> cphs
=> FontCache3.0.0.0
=> gupdate
=> gupdatem
=> IAStorDataMgrSvc
=> Intel(R) Capability Licensing Service Interface
=> jhi_service
=> LMS
=> nTuneService (jeśli używasz to zostaw, to program do monitorowania napięć, temperatur, podkręcania itp.)
=> NvStreamSvc
=> nvsvc
=> ose
=> SandraAgentSrv
=> SkypeUpdate
=> SQLWriter
=> Steam Client Service
=> Stereo Service
=> WMPNetworkSvc
Uruchom ponownie komputer.
Następnie nasz ekspert sprawdzi jeszcze logi i zobaczymy czy coś tam szkodliwego się u ciebie nie zagnieździło. Proszę o cierpliwość bo masa roboty jest w tym dziale

- djarta
- Kontaktowanie:
1. Otwórz notatnik i wklej:
Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.
2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt
CloseProcesses:
Task: {01D300CA-CFF9-4562-B174-7825CB94B4B2} - System32\Tasks\Steam_x64-S-2-106-91 => C:\Users\Majkel\AppData\Roaming\11bitstudios\CODEXi\Steam Client [2014-12-11] () <==== ATTENTION
C:\Users\Majkel\AppData\Roaming\11bitstudios
Emptytemp:
Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.
2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt
-
Nie ma sprawy, jestem szalenie wdzięczny za to, że ktoś podejmuje się pro bono pomocy z tym moim cholernym komputerem. 
Tutaj log z AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 01 mar 2015, 12:29 --
Nie mam też pojęcia jak Wam się to udało, ale wszystko udało mi się naprawić i teraz karta dochodząc nawet do 75 stopni nie powoduje spadku klatek.
Serdecznie dziękuję

Tutaj log z AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 01 mar 2015, 12:29 --
Nie mam też pojęcia jak Wam się to udało, ale wszystko udało mi się naprawić i teraz karta dochodząc nawet do 75 stopni nie powoduje spadku klatek.
Serdecznie dziękuję

Ostatnio zmieniony 07 mar 2015, 23:53 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamek
Powód: Zamek
-
- Reklama