Log z PureRa

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8244
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 22:18

Witam kolega dał mi log żeby go sprawdzić z programu PureRa ponieważ myśli że trochę za dużo mu usunęło ale komp działa normalnie:
log
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 22:55 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 22:58

PureRa usuwa tylko to co podałem w poradniku pt. Odchudzanie Windows z PureRa. Jeżeli pomimo mojej przestrogi Twój kolega zaznaczył przedostatnią opcję, to utracił całą historię aktualizacji.

Jeśli możesz skompresuj ten plik TXT (log) programem WinRAR lub 7-zip i wrzuć go ponownie na serwer.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8244
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 23:11

hej bo mówił mi że wygląd niektórych folderów mu się zmienił to chyba przez usuniecie tych aktualizacji. Mówił ze przywrócił system i wszystko jest ok. czyli jak nie zaznaczy przedostatniej opcji to aktualizacje zostaną?

### Połączono posty ###

a to ten pliczek skompresowany ale nie wiem czy to już potrzebne
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 23:27

ale nie wiem czy to już potrzebne

Potrzebne ;)

Co usunięto, pliki poprawek, kopię zapasową Service Pack'a (folder tworzony podczas jego instalacji), pliki z SoftwareDistribution oraz pliczki desktop.ini. Widzę, że Twój kolega jednak użył przedostatniej opcji bo zawartość foldera $hf_mig$ też PureRa usunął ;) Generalnie nic złego nie stało się, lecz nie zaleca się stosowania przedostatniej opcji, mogą wystąpić problemy podczas instalacji hotfixów lecz sam akurat mam wyczyszczony ten folder i jak dotąd nie miałem z tym problemów (odpukać w niemalowane :P).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8244
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 23:34

ale on mówił że te aktualizacje wróciły przez te przywracanie. czyli teraz może tym programem jeszcze raz przeczyścić? oprócz przedostatniej opcji? bo pewnie ta reszta plików po przywracaniu systemu też wróciła

### Połączono posty ###

to przez którą opcje usunęły się aktualizacje? ostatnią czy przedostatnia?

### Połączono posty ###

djkamil09061991 pisze:to przez którą opcje usunęły się aktualizacje? ostatnią czy przedostatnia?

Ciekawi mnie jedno on mówił że po użyciu tego programu i resecie zniknęła mu nutka w ikonie z muzyką. a w moim komputerze zamiast dokumenty udostępnione była nazwa tylko dokumenty

// A mnie ciekawi kiedy stracę do Ciebie cierpliwość i wlepię Ci ostrzeżenie. Proszę nie pisać postów pod postem, jeżeli chcesz coś dopisać, użyj opcji Edytuj.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post04 maja 2009, 23:55

ale on mówił że te aktualizacje wróciły przez te przywracanie

Jakie przywracanie? Przywracanie systemu nie monitoruje plików kopii zapasowych poprawek. Więc moze wyjaśnij o jakie przywracanie chodzi.

to przez którą opcje usunęły się aktualizacje? ostatnią czy przedostatnia?

Przez zaznaczenie opcji SoftwareDistribution Logs.

Pisze wyraźnie...
SoftwareDistribution Logs - usunięcie zawartości foldera C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\DataStore\ prowadzi do utraty historii aktualizacji... Z uwagi na ten fakt, nie należy zaznaczać tej opcji.


zniknęła mu nutka w ikonie z muzyką

Pierwsze słyszę, na dwóch kompach stosowałem optymalizację i takich dziwactw nie było.

a w moim komputerze zamiast dokumenty udostępnione była nazwa tylko dokumenty

Też dziwne, może jakbym z kilka głębszych wypił to bym widział zamiast dokumenty udostępnione nazwę dokumenty, lecz być może taka sytuacja miała miejsce, nie można tego wykluczyć. Tak czy inaczej, według deklaracji producenta program nie zmienia nic w rejestrze systemowym, jedyne do czego można się przyczepić to do usunięcia plików desktop.ini tylko te akurat samoistnie odbudowują się (wracają do domyślnej postaci).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8244
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post05 maja 2009, 00:12

po usuwaniu tym programem usunęło mu te aktualizacje co są widoczne w dodaj usuń programy i zaznaczysz ptaszkiem aktualizację. a po przywracaniu systemu one wróciły i jest wszystko tak jak było

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post05 maja 2009, 00:15

Niech sprawdzi czy w lokalizacji C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\DataStore\ jest plik DataStore.edb.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8244
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post05 maja 2009, 00:23

Mówi że jest

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Log z PureRa

Post05 maja 2009, 00:48

No to OK.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości