LOGI OTL - WIELKI WIRUS BACKDOOR + TROJAN!

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2013, 21:04

Właśnie ściągam Dr. Web'a, muszę go wypalić czy mogę wyemulować w Deamon Toolsie? Jak już mam wypalać, to mogę zrobić z niego Live USB? Bo CD niezbyt u mnie :/

Tak masz to wypalić. Może być na pendrive.

help3r pisze:Wtrące się , ale do wypalenia Dr.weba na pendriva możesz użyć Yumi , który sam wszystko za ciebie zrobi , potem włączasz ponownie komputer z pendrivem on bootuje i skanujesz kompa.

Może być.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post29 kwie 2013, 19:37

Hmm, głowiłem się z tym Dr. Web'em i nie mogę go rozkminić... Gdy go bootuję, to klikam na english i po 15-20min nic się nie dzieje... Jest ten ekran "Preparing (coś tam coś tam) Press ALT+F1 for verboose mode" Czy coś takiego....

-- 29 kwi 2013, 13:25 --

@@@ TEMAT PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE @@@ ZROBIŁEM FORMAT @@@

-- 29 kwi 2013, 14:31 --

@@@ PROBLEM POWRÓCIŁ! @@@ NIE WIEM Z CZEGO ON SIĘ BIERZE @@@ POMOCY, MOŻE ZESKANOWAĆ TE DANE CO ZGRAŁEM NA PENDRIVE? @@@

-- 29 kwi 2013, 19:37 --

@@@ Pozbyłem się wirusów! @@@

@@@ Teraz są tylko pozostałości po nim :evil: :evil: :evil: @@@

Myślę, że da się to naprawić, bo ogarnąłem wirusa, tylko pozostałości po nim są spore :D

M.in. coś takiego gdy chcę wejść w opcje folderów: "operacja została anulowana ze względu na ograniczenia nałożone na ten komputer"

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2013, 21:49

@@@ PROBLEM POWRÓCIŁ! @@@ NIE WIEM Z CZEGO ON SIĘ BIERZE @@@ POMOCY, MOŻE ZESKANOWAĆ TE DANE CO ZGRAŁEM NA PENDRIVE? @@@

To może być infekcja plików wykonywalnych.

Myślę, że da się to naprawić, bo ogarnąłem wirusa, tylko pozostałości po nim są spore :D

Podaj logi to na początek, ale przed nimi wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post30 kwie 2013, 09:30

Nic nie znalazło, aktualnie AVG dobrze się sprawuje (wykrywa te syfy jak by jeszcze raz miały ochotę wejść). Problemów żadnych nie mam na razie, ale wrzucę te logi OTL na zapas.
OTL:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2013, 19:34

"AVG" = AVG 2013

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. To cienki antywirus.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

FF - prefs.js..network.proxy.backup.ftp: ""
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ftp_port: 0
FF - prefs.js..network.proxy.backup.socks: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.backup.socks_port: 0
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ssl: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ssl_port: 0
FF - prefs.js..network.proxy.ftp: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.ftp_port: 2
FF - prefs.js..network.proxy.http: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.http_port: 2
FF - prefs.js..network.proxy.no_proxies_on: ""
FF - prefs.js..network.proxy.share_proxy_settings: true
FF - prefs.js..network.proxy.socks: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.socks_port: 2
FF - prefs.js..network.proxy.ssl: "7"
FF - prefs.js..network.proxy.ssl_port: 2
FF - prefs.js..network.proxy.type: 0
[2012-12-08 23:44:58 | 000,157,239 | ---- | M] () (No name found) -- D:\Documents and Settings\Grzegorz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\qnzoiuar.default\extensions\jid0-irAmugmQgdURBSCIFZAcjR8ZQMg@jetpack.xpi
[2013-04-29 14:55:54 | 000,000,000 | ---D | M] -- D:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG2013
[2013-04-29 14:56:08 | 000,000,000 | ---D | M] -- D:\Documents and Settings\Grzegorz\Dane aplikacji\AVG2013
[2013-04-29 14:55:02 | 000,000,000 | ---D | M] -- D:\Documents and Settings\Grzegorz\Dane aplikacji\TuneUp Software

:Files
D:\WINDOWS\tasks\*.*

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post30 kwie 2013, 22:52

Dlaczego cienki? Odinstalowałem go, bo jesteś fachowcem, ale chciałbym jakiekolwiek uzasadnienie :)
Teraz logi normalnie wyskakują, wcześniej najwyraźniej te popaprane wirusy blokowały.

Log:

AutoRuns spakowane w .rar:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/Pmkbv/AutoRuns.rar

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 10:03

Dlaczego cienki? Odinstalowałem go, bo jesteś fachowcem, ale chciałbym jakiekolwiek uzasadnienie :)

Duże rozgałęzienie w systemie, serwer aktualizacji ma masakryczne bugi, no i dość mała baza sygnatur.

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie w trybie awaryjnym usuń (co się będzie dało):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Desktop\Components

0

HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

Windows Messenger

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

Wszystko z frazą -> File Not Found.

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\NetworkProvider\Order

ACS

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post01 maja 2013, 13:31

Jako iż nie miałem AV żadnego wgranego to wziąłem jakiegoś KingSoft AV - podobno na silnikuu Aviry, wgrałem go, a jak chciałem odpalić to była usługa raportowania błędów, a jaśniej, znane "Nie wysyłaj"... Usunąłem wszystko co było file not found, nawet te, które nie były w [b]HKLM\System\CurrentControlSet\Services[b], czy to źle? Bo patrzę, jest tam tego kilka, a ja akurat nie popatrzyłem, że to trzeba tylko w tym kluczu... Za chwilę wejdę w tryb awaryjny i to usunę.

Logi z OTL będą za max. 15min.

PS. Jaki antywirus darmowy polecasz?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post01 maja 2013, 14:19

PS. Jaki antywirus darmowy polecasz?

Jest w wersji PL, łatwa obsługa, ochrona nie tylko na stronach internetowych ale również ochrona poczty
i komunikatorów.
Do tego zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Muchy nie powinny siadać na Twoim monitorze a tym bardziej żadne wirusy :)

Dobrze będzie jak po instalacji podasz nowe logi ponieważ mogło się zostać dużo śmieci po poprzednich programach...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 14:47

Dobrze będzie jak po instalacji podasz nowe logi ponieważ mogło się zostać dużo śmieci po poprzednich programach...

Zgadzam się. Zainstaluj sobie najpierw oprogramowanie zabezpieczające, a następnie podaj nowe logi z OTL (oba!).

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post01 maja 2013, 15:29

JesteZawirusowany pisze:Usunąłem wszystko co było file not found, nawet te, które nie były w [b]HKLM\System\CurrentControlSet\Services[b], czy to źle?

Spieprzyłem sobie tym system za przeproszeniem :x Musiałem formata robić "D:"... Dobrze, że to co ważne miałem na "C:" :D. Teraz od nowa ogarniam softy, jak wgram softy i sterowniki to wrzucę logi + nowy autoruns :x

PS. Właśnie ściągam antywirusa (Avasta) :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 17:52

JesteZawirusowany pisze:
JesteZawirusowany pisze:Usunąłem wszystko co było file not found, nawet te, które nie były w [b]HKLM\System\CurrentControlSet\Services[b], czy to źle?

Spieprzyłem sobie tym system za przeproszeniem :x Musiałem formata robić "D:"... Dobrze, że to co ważne miałem na "C:" :D. Teraz od nowa ogarniam softy, jak wgram softy i sterowniki to wrzucę logi + nowy autoruns :x

PS. Właśnie ściągam antywirusa (Avasta) :)

No dobrze. No to czekamy nadal.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post01 maja 2013, 17:59

OTL:

http://www.wklej.eu/index.php?id=f2826e2fa2

Extras:

http://wklej.eu/index.php?id=991a533991

AutoRuns:

http://speedy.sh/eccua/AutoRuns.rar

PS. Możesz mi powiedzieć, jakie usługi wyłączyć dla najlepszej optymalizacji w Windowsie? Chciałbym tylko mieć internet, możliwość odczytywania danych z Pendrive'ów oraz Windows Audio mógłby zostać (bo łatwo mi się reguluje wtedy :D)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 maja 2013, 12:05

PS. Możesz mi powiedzieć, jakie usługi wyłączyć dla najlepszej optymalizacji w Windowsie? Chciałbym tylko mieć internet, możliwość odczytywania danych z Pendrive'ów oraz Windows Audio mógłby zostać (bo łatwo mi się reguluje wtedy :D)

Sugeruję użycie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, oraz zapoznanie się z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników tematem.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

[2012-12-08 23:44:58 | 000,157,239 | ---- | M] () (No name found) -- D:\Documents and Settings\Grzegorz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\78g86jar.default\extensions\jid0-irAmugmQgdURBSCIFZAcjR8ZQMg@jetpack.xpi
[2013-02-16 23:21:18 | 000,817,280 | ---- | M] () (No name found) -- D:\Documents and Settings\Grzegorz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\78g86jar.default\extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi

:Files
D:\WINDOWS\tasks\*.*

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.

JesteZawirusowany

Użytkownik

Post02 maja 2013, 13:56

Log z usuwania:

http://www.wklej.eu/index.php?id=371dd470f0

Log z Autoruns:

http://speedy.sh/kPht3/AutoRuns.rar

PS. Nie wiem czy zauważyłeś, ale w poprzednim moim poście dałem Ci log z AutoRuns (ten świeży :d).

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”