Logi ze stacjonarnego i laptopa.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post23 maja 2012, 15:18

Witam,
stacjonarny chodzi w miarę dobrze, choć przymula trochę przy wejściu w użytkownika na C, a laptop chodzi dosyć wolno - robiłem kilka dni temu format, poinstalowałem wszystko, następnie usunalem bledy rejestru itp., kilkoma programami i w końcu zdefragmentowałem partycje, jednak dalej nie chodzi to wszystko tak jakbym chciał.
Oto logi z kompów:

Stacjonarny:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Lapek:

Proszę o zoptymalizowanie komputerów. Jednak również proszę o nie usuwanie nic z autostartu, a programy jeżeli mają zostać któreś odinstalowane to proszę o poinformowanie mnie o tym, które to mają być.
Jest to dla mnie ważne, by uniknąć podobnych rzeczy które miały miejsce wcześniej.
A z @kominekl jest już zgoda, wszystko sobie wyjaśniliśmy :)

Na stacjonarnym mam ponad 80 procesów uruchomionych :< , może to od tego tak troszkę przymula czasem.
Pamięci jedynie 2gb.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 maja 2012, 15:56

Na stacjonarnym mam ponad 80 procesów uruchomionych :< , może to od tego tak troszkę przymula czasem.

:shock:
Jednak również proszę o nie usuwanie nic z autostartu

:(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 19:42

Reasumacja.

Nikt nie jest w stanie przeprowadzić optymalizacji bez usuwania zbędnych wpisów z autostartu, w skład którego wchodzą usługi, i wiele wpisów Autorun`a. Komputer ten jest jednym z najgorzej utrzymanych pod względem estetycznym i ogólnym ze wszystkich jakie widziałem. Pisz autostart obu komputerów z uwzględnieniem wszystkich elementów (opis do czego Ci to w autostarcie potrzebne).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post23 maja 2012, 20:02

Mi przede wszystkim chodziło o nieusuwanie rzeczy, które sam sobie ustawiłem w autostarcie:
W stacjonarnym:

na laptopie też są takie same, tylko jest ich o kilka mniej.

zacznę od dołu:

snagit - wymagany do otwarcia 'snagit one click' z ktorego bardzo czesto korzystam Jest od razu pod ręką przy kliknięciu w miejsce jego schowania na pulpicie.

windows search - aktywny na pasku zadań - pożyteczny dla szybkiego wyszukiwania plików

Winamp - chleb powszedni, czy tak czy siak go bym włączał ręcznie, żeby rozpocząć dzień, więc po co to robić samodzielnie, skoro można z automatu?

TrayIT - programy, różne ich okienka często lądują przeze mnie w trayu, by było bardziej czytelnie na pasku zadań i pulpicie, podczas użytkowania

RocketDock - wszystkie programy mam w nim na jego pasku na górze ekranu.

Opera - potrzebna mi jest do jednego celu, nie będę pisał jakiego ;) po prostu potrzebna.

Mozilla TB - maile sprawdzam od rana do wieczora, jak tylko jestem przy kompie, dobrze jest wiedzieć kiedy i co doszło.

Mozilla Firefox - patrz Winamp

Launchy: Szybkie przeszukiwanie folderów, bardzo przydatne narzędzie, podobnie jak Windows Search

ForteManager: Mam zapisanych kilka profilów, bywa, że przełączam je między sobą, żeby lepiej mi się np. oglądało jakiś film, albo przeglądało strony www.

Device Detector 3 - to nie wiem dokładnie czy jest takie bardzo mi potrzebne :>
Przecież urządzenia czy tak czy siak komputer wykryje i to bez niego, chyba, że dzięki niemu odbywa się to szybciej?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 20:13

Reasumacja.

Opisz jeszcze wpisy O4. Chodzi o to, że gdy one wszystkie razem są uruchomione to jest tragedia dla komputera. Ponadto jeszcze jest kilkanaście innych wpisów w autostarcie. Proponuję powywalać to z autostartu, a ręcznie włączać to co w danej chwili potrzebne, bo nic tam tak naprawdę nie jest aż tak potrzebne ;) . Po opisaniu wszystkich składników. Przedstawię Ci listę wpisów, które według mnie należy wywalić z autostartu ;) . Przeprowadzimy kulturalną dyskusję na ten temat ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post23 maja 2012, 20:41

O4 - co to za skrót? Nie potrafię go rozwikłać :>
Dobra, to te w/w programy zostawmy na razie w spokoju.
Zajmijmy się resztą, jak okaże się, że pozbycie się/naprawienie/wyłączenie 'reszty' będzie wystarczające to gites :)
A jak nie, to pomyślę, które z tych powyższych usunąć.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 20:52

O4 - co to za skrót? Nie potrafię go rozwikłać :>

O4 szukaj w logu z OTL`a.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post23 maja 2012, 21:03

Wszystko niech zostanie, oprócz:
Acronis (wszystkie procesy)
BCSSync
Bonus.SSR.FR10
ISUSPM Startup - do czego służy ten proces?
Norton Ghost 14.0

Mam nadzieję, że te procesy wyżej nie są jakoś ważne.

NvMediaCenter - co to jest?
Jak to coś niepotrzebnego to też można się pozbyć.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 21:06

O4 - HKLM..\Run: [Acronis Scheduler2 Service] C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe (Acronis)
O4 - HKLM..\Run: [AcronisTimounterMonitor] C:\Program Files\Acronis\TrueImageHome\TimounterMonitor.exe (Acronis)
O4 - HKLM..\Run: [Alcmtr] C:\WINDOWS\Alcmtr.exe (Realtek Semiconductor Corp.)
O4 - HKLM..\Run: [AlcWzrd] C:\WINDOWS\alcwzrd.exe (RealTek Semicoductor Corp.)
O4 - HKLM..\Run: [BCSSync] C:\Program Files\Microsoft Office\Office14\BCSSync.exe (Microsoft Corporation)
O4 - HKLM..\Run: [Bonus.SSR.FR10] C:\Program Files\ABBYY FineReader 10\Bonus.ScreenshotReader.exe (ABBYY.)
O4 - HKLM..\Run: [CTCheck] C:\Program Files\Creative\Creative ZEN\ZEN Media Explorer\CTCheck.exe (Creative Technology Ltd)
O4 - HKLM..\Run: [DAEMON Tools-1033] C:\Program Files\D-Tools\daemon.exe (DAEMON'S HOME)
O4 - HKLM..\Run: [EvtMgr6] C:\Program Files\Logitech\SetPointP\SetPoint.exe (Logitech, Inc.)
O4 - HKLM..\Run: [HTC Sync Loader] C:\Program Files\HTC\HTC Sync 3.0\htcUPCTLoader.exe ()
O4 - HKLM..\Run: [ISUSPM Startup] C:\PROGRA~1\COMMON~1\INSTAL~1\UPDATE~1\isuspm.exe -startup File not found
O4 - HKLM..\Run: [Norton Ghost 14.0] C:\Program Files\Norton Ghost\Agent\VProTray.exe (Symantec Corporation)
O4 - HKLM..\Run: [NvCplDaemon] C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll (NVIDIA Corporation)
O4 - HKLM..\Run: [NvMediaCenter] C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll (NVIDIA Corporation)
O4 - HKLM..\Run: [SoundMan] C:\WINDOWS\SoundMan.exe (Realtek Semiconductor Corp.)
O4 - HKLM..\Run: [Taskix] E:\- Programy -\Pliki i foldery\Taskix32\Taskix32.exe (Robust IT)
O4 - HKLM..\Run: [TNOD UP] C:\Program Files\TNod User & Password Finder\TNODUP.exe (Tukero[X]Team)
O4 - HKLM..\Run: [TrueImageMonitor.exe] C:\Program Files\Acronis\TrueImageHome\TrueImageMonitor.exe (Acronis)
O4 - HKU\S-1-5-21-343818398-1770027372-839522115-1003..\Run: [AutoStartNPSAgent] C:\Program Files\Samsung\Samsung New PC Studio\NPSAgent.exe (Samsung Electronics Co., Ltd.)
O4 - HKU\S-1-5-21-343818398-1770027372-839522115-1003..\Run: [CTSyncU.exe] C:\Program Files\Creative\Sync Manager Unicode\CTSyncU.exe ()

To wszystko jest według mnie zbędne (patrzyłem tylko na stacjonarnym). Wyłączając to nic nie stracisz. Napisz co Ty na to.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post23 maja 2012, 22:23

Niech będą tylko te co wyżej podałem. W sumie akurat te z O4 zajmują niewiele pamięci od kilku do kilkunastu mb. Tylko chciałbym również żebyś mi pomógł utworzyć jakąś kopię zapasową tych wszystkich aktualnych usług gdyby coś było nie tak po ich wyłączeniu.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 15:18

Niech będą tylko te co wyżej podałem.

Ustosunkuj się do każdego wpisu oddzielnie, abym wiedział, dlaczego sądzisz, że tego nie można wyłączyć.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post24 maja 2012, 15:23

Bo potrzebne mi są :), nie chce mi sie juz rozpisywac, ostatno malo czasu mam.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 20:49

njczyziu pisze:Bo potrzebne mi są :), nie chce mi sie juz rozpisywac, ostatno malo czasu mam.

To nie jest tłumaczenie. Jak znajdziesz trochę czasu to opisz to wszystko. Ja Ci podałem wyżej to, co nie przyniesie żadnych braków w działaniu systemu.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post24 maja 2012, 21:17

creative do szybkiej synchro mp4, daemon - mam jeden plik na stałe wmontowany - potrzebuje go, taskix - program do przesuwania przycisków z programami na pasku zadan, soundman - program od karty muzycznej, zawiera przydatne funkcje, uzywam go do dostosowywania dźwięków z kompa, realtek też chyba od dźwięków, logitech - potrzebny do działania profilów zapisanych w myszce, korzystam z nich w grach i niektórych programach,
ISUSPM nie wiem co to
Samsung w sumie już nie potrzebny, mam od jakiegoś czasu już innego fona.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 21:21

Reasumacja.

Nie opisałeś wszystkiego. Ponadto ze wszystkim idziesz na łatwiznę. Po prostu w Twoim wypadku optymalizacja komputera jest niemożliwa.

2,00 Gb Total Physical Memory | 0,85 Gb Available Physical Memory | 42,60% Memory free
767,17 Mb Total Physical Memory | 81,81 Mb Available Physical Memory | 10,66% Memory free

Przecież to jest wręcz przerażające.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”