Mój test czterech programów do zabezpieczenia komputera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
Luk@sz_root

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 gru 2010, 18:11

Witam !

Przeprowadziłem swój mały teścik czterech programów do zabezpieczenia systemu.
Cały test opierał się na 4332 wszelakiego rodzaju Malware spakowanego w programie WinRar
( w większości były to wirusy plikowe oraz programy szpiegowskie ).
System operacyjny wykorzystywany podczas testu to Windows 7 Home Premium 32 bit.

Zostały utworzone cztery foldery, dla czterech programów do usuwania Malware:
- Avast Free Antivirus 5.0.677
- Malwarebytes Anti-Malware 1.50
- Emsisoft Emergency Kit
- Windows Defender
We wszystkich programach przed skanowaniem zostały uaktualnione bazy wirusów.

__________________________________________________________________________________________________

Na pierwszy ogień poszedł Avast, po skanowaniu wykrył i usunął 4032 zagrożenia, nie wykrył pozostałych 300.
Zrzuty ekranu:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kliknij aby powiększyć

__________________________________________________________________________________________________

Następnie został przetestowany Malwarebytes Anti-Malware który (co bardzo mnie zdziwiło ) nie wykrył nic.
Myślę jednak że program nie poradził sobie z tym zadaniem gdyż wirusy zostały spakowane w archiwum.

Potem został użyty program Emsisoft Emergency Kit który wykrył i usunął 2553 zagrożenia z 4332.

Kliknij aby powiększyć

Na sam koniec poddany został próbie dobrze wszystkim znany i dołączany do systemu Windows (Vista i 7) program Windows Defender.
Wykrył on (tak samo jak avast) 4032 wirusy z 4332 i poprawnie je usunął.
screen:
Kliknij aby powiększyć

Nadszedł czas na podsumowanie.

Najskuteczniejszy okazał się Avast, poradził sobie z moimi próbkami najlepiej, oraz skanował najszybciej.

Na drugim miejscu postawiłbym Windows Defender`a który wykrył 4032 infekcji, oraz wszystkie poprawnie usuną, czas skanowania oraz samego usuwania zagrożeń okazał się też dobry.

Trzecie miejsce należy się Emsisoft Emergency Kit, który ( jak już pisałem ) wykrył i usunął 2553 zagrożenia, lecz jego czas usuwania okazał się strasznie długi, i cztery infekcje usunął dopiero "za drugim podejściem" gdyż za pierwszym wywołał błąd.

Czwarty ( ostatni ) okazał się program Malwarebytes Anti Malware który wbrew rankingom jakie posiada nie wykrył dosłownie nic .
Co prawda wirusy były spakowane w archiwum, ale taki skaner powinien bez problemu skanować także archiwa rar, zip itd...

Może jeszcze dodam kilka końcowych screenów

Kliknij aby powiększyć

Dziękuję za oglądnięcie i pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 20:00 przez Luk@sz_root, łącznie zmieniany 2 razy.
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post01 gru 2010, 19:20

Łukasz, to mbam w ogóle nie radzi sobie z żadnymi archiwami? To fatalnie. :(

Niezły test, ale on mnie wcale nie przekonał do używania Windows Defendera, ten program nigdy nie wszczynał u mnie żadnych alarmów i nie wykrył żadnego wirusa. Lepszy od niego jest mbam, ale teraz będę uważać, skanując archiwa.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”