nagły problem z oryginalnością Win7

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
haleczka

Użytkownik

Post03 kwie 2013, 12:31

Na laptopie z Win7, kt.ma już ze dwa lata, nagle pojawił się komunikat Produkt Windows nie jest oryginalny, na tym kompie może być uruchomiona nieoryginalna kopia systemu. W prawym rogu pojawil się napis Windows7 Kompilacja 7601 Ta kopia systemu nie jest oryginalna.
Nie włącza się nawet tapeta, tylko czarny ekran i kolejne komunikaty:
pokki.exe - błąd systemu. Nie można uruchomić programu, ponieważ na komp. nie znaleziono avcodec-53.dll Spróbuj ponownie zainstalować program, aby naparwić ten problem

Failed to load library 'URLMON.DLL'

netsession_win.exe - błąd systemu
Nie można uruchomić programu, ponieważ na tym komp. nie znaleziono urlmon.dll

Itd.
I co to się narobiło?!
Potem w końcu laptop się włącza. ale nie zawsze.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2013, 13:06

Co ja bym zaproponował, to uruchomić komputer z płytki albo najpierw w trybie awaryjnym i wykorzystać narzędzie przywracania systemu. Cofniesz w ten sposób system o np tydzień. Potem koniecznie logi podane w regulaminie tego działu (tam są instrukcje). Mi to wygląda wirusem. Niemniej możesz poczekać na naszych speców od bezpieczeństwa, niech oni się wypowiedzą najpierw.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

haleczka

Użytkownik

Post03 kwie 2013, 13:58

tylko płyty z systemem do laptopów nie ma. mam tylko 4 plyty nagrane przeze mnie to jest ta kopia zapasowa, czy jak to tam zwał, kt.się właśnie w laptopach robi, więc to będzie okey?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2013, 19:56

I co to się narobiło?!

Sugestie wskazują tu na albo problem z Akamai, błędem aktualizacji lub/i wirusem. W każdym bądź razie czekamy na logi, bo do tego są konieczne (moda na wróżenie z fusów minęła).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

haleczka

Użytkownik

Post05 kwie 2013, 10:20

będę próbować, ale ja nie bardzo rozumiem ten temat "logów", niestety, wróżenie z fusów ma bardziej klarowny charakter ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 kwie 2013, 11:00

Krótko mówiąc wrzuć logi z:
OTL (OTL.txt + Extras.txt) --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej oddzielnie na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podaj do nich linki.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2013, 14:13

haleczka pisze:będę próbować, ale ja nie bardzo rozumiem ten temat "logów", niestety, wróżenie z fusów ma bardziej klarowny charakter ;)

Hehe ;) .

XMan pisze:Krótko mówiąc wrzuć logi z:
OTL (OTL.txt + Extras.txt) --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej oddzielnie na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podaj do nich linki.

Wykonaj ;) .

Kompilacja 7601

Poszedł nam tu SP chyba ;) . Przed podaniem logów użyj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

haleczka

Użytkownik

Post06 kwie 2013, 09:03

na początek, włożyłam w napęd pierwszą z płyt z win7 i jak włączył się laptop nacisnęłam F2 setup i sama włączyła się komenda CHDSK (chyba skróciłam o jakąś literę;), komp naprawiał i naprawiał, i potem system włączył się już normalnie. Pozostał tylko jeden komuniakt, że nie może otworzyć programu pokki.exe, bo brakuje bliku z rozszerzeniem .dll. Nie wiem co to za program, nie da się go usunąć, ani przez dodaj/usuń programu, ani z menu start, ani przez opcję usuwania w CClenerze. Więc tylko ten komuniakt, teraz przeszkadza we włączaniu, jak usunąć ten program?
Syn ma na tym laptopie całe śmietnisko takich programów.
Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 09:51

Użyj autoruns http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm
i poszukaj gnideczki, tam ją wyłączysz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 11:16

cosik_ktosik pisze:Użyj autoruns http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm
i poszukaj gnideczki, tam ją wyłączysz.

Z tym się wstrzymajmy. Przeanalizuję log potem. Najpierw poczekajmy na wykonanie instrukcji, które podaliśmy z XMan`em wcześniej (mimo zmiany sytuacji należy je wykonać).

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”