Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 09:53

Witam.
Prośba o pomoc :o
Po uruchomieniu Właściwości: Ekran nie mogę wybrać żadnej zakładki ani dokonać zmian. W menadżerze zadań pokazuje mi że rundll32.exe zużywa jakieś niebotyczne ilości pamięci (ponad 280 MB).
Przeskanowałem go dr web ale nic nie znalazł.

Log z Hijack:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Log z Combofixa:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 10:00

Wg mnie - czysto.

1. Usuń ręcznie folder C:\Qoobox.
2. Z folderu "System Volume Information" usuniesz poprzez chwilowe wyłączenie "Przywracania Systemu":

>Panel Sterowania>System>Przywracanie Systemu>>zaznacz w okienku przy "Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach">Zastosuj>OK.
Potem możesz powrócić do poprzedniego ustawienia (czyli usunąć zaznaczenie z okienka).


3. Wykonaj optymalizację systemu

4.Przeskanuj obszar mojego komputera Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.


============
K.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 10:10

Jeśli wirusów nie będzie po skanowaniu, to zapewne sterowniki.

Podaj konfigurację komputera.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 10:38

Miałem na początku problem ze sterownikami, ciężko było dostać. Udało mi się w końcu znaleźć właściwe, nie było z nimi problemów.

DMI Baseboard
-------------
vendor Lite-On Tech.
model 0884h
DMI Processor
-------------
manufacturer Intel
model Celeron(TM)
clock speed 2200.0 MHz
FSB speed 100.0 MHz
multiplier 22.0x

Chipset
------------------------------------------------------------------------------

Northbridge Intel i845GE rev. B1
Southbridge Intel 82801DB (ICH4) rev. 02
Memory Type DDR
Memory Size 512 MBytes
Memory Frequency 133.3 MHz (3:4)
CAS# 2.0
RAS# to CAS# 3
RAS# Precharge 3
Cycle Time (tRAS) 6
DRAM Idle Timer 16


DMI BIOS
--------
vendor American Megatrends Inc.
version 1.08
date 10/14/2003



Windows Version Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 (Build 2600)
DirectX Version 9.0c

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 10:57

Uruchom Everesta Ultimate. Z sekcji Komputer->Podsumowanie, spisz:
- Nazwa płyty głównej
- Mikroukład płyty głównej
- Ekran
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 11:22

Nie mogę nic zainstalować! Instalator się zawiesił w momencie kiedy kończył instalację :(
Ściągnąłem wersje zipowaną. Rozpakowałem ale nie chce się uruchomić. Wyświetlił się ekran Everest ultimate i ładuje sterowniki już od kilku dobrych minut.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 11:33 przez imaegalis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 11:33

Przeskanowałeś Kasperskym online na wirusy?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Re: Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 14:18

RAPORT KASPERSKY ONLINE SCANNER 7.0
sobota, 18 kwiecień 2009
System operacyjny: Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 (build 2600)
Wersja Kaspersky Online Scanner: 7.0.26.12
Data ostatniej aktualizacji bazy danych: Saturday, April 18, 2009 11:21:09
Liczba wpisów: 2058036


Ustawienia skanowania
Typ bazy danych użytej do skanowania rozszerzona
Skanuj archiwa tak
Skanuj pocztowe bazy danych tak

Obszar skanowania Mój komputer
C:\
D:\

Statystyki skanowania
Przeskanowanych plików 28741
Nazwa zagrożenia 0
Zainfekowanych obiektów 0
Podejrzanych obiektów 0
Czas skanowania 01:50:34

Nie wykryto zagrożeń. Obszar skanowania jest czysty.
Wybrany obszar został przeskanowany.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 14:52

W takim razie, to nie wirusy.

======
K.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 15:17

A z programu, który wcześniej używałeś do odczytania parametrów nie możesz odczytać informacji o karcie graficznej (ewentualnie Ekran)?

Może w takim razie program GPU-Z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Re: Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 20:17

Karta graficzna (zintegrowana) Intel 845GE,
Nie bardzo wiem co mam jeszcze podać. Sterowniki udało mi się ściągnąć najnowsze. Przeinstalowałem i dalej nic :(
Obrazek

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 20:28

Po uruchomieniu Właściwości: Ekran nie mogę wybrać żadnej zakładki ani dokonać zmian

Tzn. co Masz na myśli? Nie ma w ogóle zakładek, czy są, lecz nie da się wejść na nie? Informacja jest o tyle istotna, iż przy braku zakładek można je włączyć poprzez edycję odpowiedniego klucza w rejestrze bądź modyfikację zasad za pośrednictwem edytora zasad grupy, więc przybliż tą kwestię jeśli możesz.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 20:53

Klikam prawym, otwieram Właściwości. Mam wszystkie zakładki, nic nie brakuje, ale kiedy chcę przejść na Pulpit lub jakąkolwiek inną zawiesza się. Muszę zamknąć okno przez Menadżera Zadań. Proces rundll32.exe używa wtedy 100 do 200 mb.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 21:21

Daj do analizy dzienniki system oraz aplikacja wg. tej instrukcji. Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. wikisend.com (proszę tylko nie wrzucać na rapidshare, ponieważ nie będę mógł tego ściągnąć).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

imaegalis

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2009, 09:51

Nie działają Właściwości: Ekran, rundll32.exe o

Post18 kwie 2009, 21:33

Ha! Wygląda na to, że problemem były tapety. Wywaliłem wszystkie pliki z obrazkami i dałem standardową tapetkę z windowsa i teraz wszystko jest ok :D

Dzięki za pomoc, miło, że komuś chciało się poświęcić trochę czasu i pomóc :D



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości