Nie mogę otworzyć pliku .exe

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów

Nie mogę otworzyć pliku .exe

Postprzez puella » 14 maja 2010, 01:37

Witam :)

Na wstępie zaznaczę, że nie znam się za bardzo na komputerach, głównie z nich korzystam.
Nie mogę otworzyć żadnego zapisanego na dysku pliku .exe (m.in. do Windowsa Media Player ze strony , ze strony hotfix programy DDS, OTL i GMER - do loga). Mam Windows XP i antywirus ESET.

Podejrzewam, że na moim kompie zainstalował się jakiś wirus albo jakimś cudem skasowały się ustawienia systemu, bo tak jakby znikły mi wszystkie ustawienia systemu (nie ma tapety, znika cały pulpit, jak otworzyłam Worda, to coś tam zaczął instalować i poprosił o potwierdzenie nazwy użytkownika, nie mogę włączyć polskich znaków, mam "nowego" Firefoksa, bo znikły wszystkie zakłatki, historia i ustawienia).
System mam na dysku C, na dysku D mam dane, z którymi nic się nie stało.

Jeżeli to coś pomoże, to jest dziennik skanowania ESET po tym, jak wyskoczyły mi te wszystkie rzeczy:

Dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowano 17 maja 2010, 13:54 przez XMan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne, przeniosłem temat z działu Oprogramowanie --> Bezpieczeństwo.
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez cosik_ktosik » 14 maja 2010, 01:43

A zapisz sobie fixa dla rozszerzenia EXE i zobacz czy to coś da FIXy skojarzeń plików - naprawa rozszerzeń.

Oczywiście pobierz dla swojego systemu operacyjnego. W poradniku też jest instrukcja co z tym zrobić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17821
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez puella » 14 maja 2010, 02:05

Dzieki :)
Sciagnelam fixa, ale otwieral sie jako pusty notatnik.
Dlatego chcaialam dodac go za pomoca edytora rejestru. Jak go chcialam dalaczyc, to wyskoczyl mi komunikat : "Klucz zostanie przywrocony na poczatku klucza: Moj komputer. Wszystkie wpisy wartosci i podklucze tego klucza zostana usuniete. Czy chcesz kontynuowac operacje?" Czy to jest prawidlowy komunikat i mam nacisnac, ze chce kontynuowac?
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez cosik_ktosik » 14 maja 2010, 02:08

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\.exe]
@="exefile"
"Content Type"="application/x-msdownload"

[HKEY_CLASSES_ROOT\.exe\PersistentHandler]
@="{098f2470-bae0-11cd-b579-08002b30bfeb}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile]
@="Aplikacja"
"EditFlags"=hex:38,07,00,00
"TileInfo"="prop:FileDescription;Company;FileVersion"
"InfoTip"="prop:FileDescription;Company;FileVersion;Create;Size"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\DefaultIcon]
@="%1"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\open]
"EditFlags"=hex:00,00,00,00

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\open\command]
@="\"%1\" %*"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\runas]

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\runas\command]
@="\"%1\" %*"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shellex]

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shellex\DropHandler]
@="{86C86720-42A0-1069-A2E8-08002B30309D}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shellex\PropertySheetHandlers]

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shellex\PropertySheetHandlers\PifProps]
@="{86F19A00-42A0-1069-A2E9-08002B30309D}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shellex\PropertySheetHandlers\ShimLayer Property Page]
@="{513D916F-2A8E-4F51-AEAB-0CBC76FB1AF8}"

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.exe\UserChoice1]

Wklej go do notatnika i zapisz jako fix.reg a następnie spróbuj scalić z rejestrem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17821
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez puella » 14 maja 2010, 02:24

Zrobiam tak, jak napisales i dodalo do rejestru, dokladnie tak, jak jest napisane w poradniku. Restartowaam komputer. Niestety dalej przy kazdym uruchomieniu .exe wyskakuje komunikat, ze ".....exe nie jest prawidlowa aplikacja systemu win32". Co mozna jeszcze zrobic?
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez lewy » 14 maja 2010, 09:11

Musisz poczekać więc na kogoś od logów, niech sprawdzi. Ewentualnie jeszcze na starcie przeskanować komputer programem MBAM
Avatar użytkownika
lewy

Ekspert
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 15 gru 2009, 12:10
Kasa: 1,515.00
Blog: Zobacz Blog (3)
    Windows 7Firefox
 

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez rokko » 14 maja 2010, 10:21

1) Uruchom kontroler plików systemowych, Start => Uruchom => cmd i wpisz sfc /scannow
Dzięki temu zostaną przywrócone oryginalne pliki systemowe.

2) Trzeba by stworzyć nowy profil (konto użytkownika), stwórz nowe konto za pośrednictwem apletu Panelu sterowania lub przystawki lusrmgr.msc

3) Zaloguj się na nowo utworzone konto i sprawdź jak będzie wyglądała sytuacja z uruchamianiem aplikacji.
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3852
Dołączył(a): 23 lis 2008, 23:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
    Windows XPFirefox
 

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez djarta » 14 maja 2010, 11:32

Wiem o co chodzi . . .

C:\Documents and Settings\Aga\Ustawienia lokalne\Temp\sshnas.dll - odmiana wirusa Win32/Kryptik.BEP koń trojański - wyleczony przez usunięcie [1]

Ten plik został usunięty, lecz klucze jego pewnie nie.

Spróbój odpalić system w Trybie Awaryjnym Z OBSŁUGĄ SIECI (F8 przed bootem Windows'a) wejść do niego i pobrać - i wykonać log + go tutaj wstawić.
Avatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
 
Posty: 3261
Dołączył(a): 26 gru 2008, 18:15
Lokalizacja: Łapy
    Windows XPOpera
 

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez puella » 16 maja 2010, 22:07

dzięki za odpowiedzi :)
No więc włożyłam płytkę z moim windowsem i przeskanowałam pliki systemowe. Ale na tym koncie użytkownika nadal nie otwiera plików .exe. Za to na drugim koncie użytkownika, który miałam, otwiera mi takie pliki i dzięki temu zrobiłam logi, które wklejam:

DDS: i

OTL: i

GMER: i
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie moge otworzyc pliku .exe

Postprzez djarta » 17 maja 2010, 12:26

1. Uruchom OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej to:
:Services
SSHNAS

:Commands
[emptytemp]
[Reboot]

Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie.
Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij "Run Scan".
Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania.
Avatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
 
Posty: 3261
Dołączył(a): 26 gru 2008, 18:15
Lokalizacja: Łapy
    Windows XPOpera
 

Nie mogę otworzyć pliku .exe

Postprzez puella » 17 maja 2010, 22:51

Zrobiłam tak, jak jest napisane.

1. po "run fix"
2. po "run fix"
Są dwa, bo za pierwszym razem zapomniałam zaznaczyć okienka "all users" (nie wiem czy to ważne, ale mam dwa konta)

Logi z OTL: i
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie mogę otworzyć pliku .exe

Postprzez filutka78 » 18 maja 2010, 14:58

Uruchom OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej to:
:OTL
[2010-05-17 22:24:00 | 000,000,270 | -H-- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\{66BA574B-1E11-49b8-909C-8CC9E0E8E015}.job
[2010-05-17 22:23:38 | 000,000,236 | -H-- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\{35DC3473-A719-4d14-B7C1-FD326CA84A0C}.job
NetSvcs: SSHNAS - C:\WINDOWS\system32\sshnas21.dll ()

:Commands
[emptytemp]
[Reboot]

Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie.
Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij "Run Scan".
Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania.

F.
filutka78

Użytkownik
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 28 sty 2009, 18:40
Kasa: 1,439.00

Nie mogę otworzyć pliku .exe

Postprzez puella » 19 maja 2010, 23:23

A więc:

log po naciśnięciu "run fix":

i logi z OTL: i

Pozdrawiam :)
puella

Użytkownik
 
Posty: 6
Dołączył(a): 14 maja 2010, 00:48
Kasa: 28.00

Nie mogę otworzyć pliku .exe

Postprzez filutka78 » 20 maja 2010, 00:08

Usunięte, i w nowym logu nie ma już nic szkodliwego.

Możesz jeszcze użyć MBAM - link widziałam w jednym z poprzednich postów.
Jeśli coś znajdzie, to niech usunie, a raport tu pokażesz.

W OTL kliknij na przycisk "CleanUp" - to go usunie razem z jego Kwarantanną.

F.


Autor postu otrzymał pochwałę
filutka78

Użytkownik
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 28 sty 2009, 18:40
Kasa: 1,439.00



  • Reklama

Powrót do Bezpieczeństwo



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość