od paru miesięcy mam dziwny problem z moim komputerem.
Problem polega na tym, że próbując wejść do "Mój komputer" pojawia się puste okienko, u góry idzie wolno pasek postępu i nic więcej się nie dzieje. Dyski nie są wyświetlane. Mogę za to do nich wejść skrótem z pulpitu lub przez menedżera zadań. Przeglądanie folderów i otwieranie ich działa normalnie, ale jak chcę wywołać menu kontekstowe prawoklikiem, to wtedy następuje zawieszka. Nie mogę kopiować, usuwać, itd. Dodatkowo zauważyłem, że niektóre ikonki nie są wyświetlane, np. zdjęcia. Jest tylko białe okienko.
Zazwyczaj problem ten nie występuje od razu po uruchomieniu systemu, ale dopiero wtedy jak zacznę coś robić z plikami na dyskach. Po ponownym uruchomieniu komputera już jest ok, ale... tylko na chwilę.
Szukałem odpowiedzi w internecie,na forach, ale nic nie pomaga. Przeinstalowanie kodeków, zakończenie procesu explorer.exe i uruchomienie ponownie nie przyniosło efektów. Skanowałem tez dyski Hiren's BootCD i też nic nie wykryło
W menadżerze urządzeń odinstalowywałem stację dysków - również nic.
System skanowany AVG i Malwarebytes - nic nie wykrywa. Na bieżąco czyszczę system z rejestrów i autostart cCleaner'em.
Mam jeszcze drugi problem. Co jakiś czas wyskakuje komunikat:
"Program COM Surrogate przestał działać"
Ponadto mam wrażenie, że od kilku tygodniu komputer nieco dłużej się uruchamia i filmiki na youtube czasem lekko lagują, co wcześniej nie miało miejsca. Internet mam wystarczająco szybki.
Proszę o sprawdzenie logów i pomoc

FRST Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Shortcut Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników