Notoryczne zamykanie przeglądarki, podejrzenie infekcji-adberni

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
adberni

Użytkownik

Notoryczne zamykanie przeglądarki, podejrzenie infekcji-adberni

Post10 sty 2012, 13:22

Podobny przypadek miałem kilka dni temu, pomogło zainstalowanie w trybie awaryjnym MALWAREBYTES 1.6, przeskanowanie systemu, na niewiele się to zdało, następnie zalogowanie do systemu normalnie i otwarcie strony gdzie były takie przypadki jak w w/w opisie a program sam rozwiązał ten problem blokując jakis adres z ip XXXX.XXX....myślę,że to mój synek grając w gry sieciowe dostał od kogoś prezent....

Ps. Dla Admina
Przepraszam, że dopisuję do tematu, czytałem regulamin ale sądzę, że mogę jakoś pomóc.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Wykryto wirusa. Dla bezpieczeństwa nastąpi zamknięcie przegl

Post10 sty 2012, 14:26

Film oglądasz bezpośrednio na YT czy na jakiejś stronie?
Jeśli na YT to faktycznie podaj logi wg tego co podał Cosik_Ktosik,
a jeśli na jakiejś stronie innej, wtedy na niej może być skrypt (niekoniecznie złośliwy) który robi takie psikusy.
Aczkolwiek co generuje to okienko? Antywirus czy przeglądarka?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

adberni

Użytkownik

Post10 sty 2012, 16:04

W moim przypadku było tak: chciałem otworzyć np: portal peb.pl i było ok ale w momencie wybrania jakiegoś konkretnego działu np /nawigacje/automapa wyskakiwało okienko bezpośrednio generowane z przeglądarki firefox lub IE nie ma znaczenia z jakiej przeglądarki chciał bym otworzyć dany temat, co ciekawe to to, że nawet otwierajac antywira w moim przypadku NIS 2011 też wyskakiwala informacja o wykrytym wirusie na stronie. Nie byłem w stanie otworzyć żadnej strony z jakimkolwiek programem do walki z tym czymś. Udało się jedynie w trybie awaryjnym z obsługą sieci sciągnąć program i zainstalować i w/w strona otwierała sie bez żadnych komunikatów.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 sty 2012, 16:57

cosik_ktosik pisze:Witam, proponuję dać specjalistom logi do sprawdzenia -> http://forum.hotfix.pl/bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html

Wykonaj to.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 sty 2012, 17:32

Ja bym obstawiał, że ktoś mógł Ci zrobić psikusa i napisał skrypt vbs który o różnych porach to robi, lub przy odpowiednich zdarzeniach. Nie wykluczam jednak infekcji, więc podaj to, o co proszono już kilkukrotnie.

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

adberni

Użytkownik

Post10 sty 2012, 21:38

Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 22:06 przez adberni, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 sty 2012, 21:49

adberni pisze:oto moje logi

Tu się robią jaja. Mam nadzieję, że moderatorzy jakoś to uporządkują. Ten log tez sprawdzę, ale wklejaj logi na -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługi -> NVIDIA Update i NVIDIA Display Driver Service.

Następnie odinstaluj - Malwarebytes Anti-Malware (zła forma) i Trojan Remover (zbędny).

Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&f=4
IE - HKU\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
[2011-10-21 20:51:44 | 000,000,000 | ---D | M] (Battlefield Heroes Updater) -- C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\bobaipd4.default\extensions\battlefieldheroespatcher@ea.com
O4 - HKU\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-1003..\Run: [DTlite] C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\Microsoft\DTlite.exe ( )
O4 - HKU\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-1003..\Run: [Java] C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\Microsoft\jusched.exe File not found
O32 - AutoRun File - [2011-12-06 12:53:34 | 050,608,128 | R--- | M] (Setup) - I:\Autorun.exe -- [ CDFS ]
O32 - AutoRun File - [2011-12-29 14:05:12 | 000,000,053 | R--- | M] () - I:\Autorun.inf -- [ CDFS ]
@Alternate Data Stream - 142 bytes -> C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TEMP:1CE11B51

:Files
C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\Malwarebytes
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Malwarebytes
C:\Program Files\Malwarebytes' Anti-Malware
C:\Documents and Settings\Mama\Moje dokumenty\Simply Super Software
C:\Program Files\Trojan Remover
C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\Simply Super Software
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Simply Super Software
C:\Program Files\ESET
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\DTlite.exe
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\update.exe
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\jusched.exe
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Setup.exe
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\localstore.rdf
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Setup.dat
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\data2.cab
C:\Documents and Settings\Mama\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\data1.cab

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"GBB36X Configure"=-
"NeroFilterCheck"=-
"NvCplDaemon"=-
"NvMediaCenter"=-
"nwiz"=-
"USBToolTip"=-
[HKEY_USERS\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}"=-
"DAEMON Tools Lite"=-
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL, wykonane dokładnie (tym razem brak loga Extras.txt) zgodnie z tym -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

adberni

Użytkownik

Post11 sty 2012, 09:21

kominekl Też nie wiem czemu jestes w tym poscie?

Adminowi dziękuję za uporządkowanie tematu.

Proszę o analizę logów OTL, DDS, GMER

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2012, 09:37

adberni pisze:kominekl Też nie wiem czemu jestes w tym poscie?

Heh ;) . Źle się zrozumieliśmy. To co napisałem powyżej to skrypt czyszczący dla Ciebie ;) . Sprawdziłem Twój log i opracowałem dla Niego odpowiedni skrypt. Moja wzmianka o "jajach" wynikała z tego, że w jednym temacie widziałem logi użytkownika Greenpower i Twoje, a to nie Wasz temat ;) . Mi nic do tego, więc postanowiłem Wam pomóc mimo złamania regulaminu ;) . Wykonaj instrukcje z poprzedniego posta.

adberni

Użytkownik

Post11 sty 2012, 10:05

ok zaraz to uczynię

Już jestem po w/w skrypcie ale podczas jego wykonywania system sie zawiesił, próbowałem jeszcze raz ale to samo, zamieszczam log z OTL po teoretycznie wykonanym skrypcie:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2012, 10:47

Log ucięty mimo, że widać z Niego, ze nie wykonałaś zaleceń odnośnie deinstalacji. Wykonaj wszystko od Usług. ;) .Powtórz wykonywanie skryptu z poprzedniego postu, ale w trybie awaryjnym. Następnie podaj dwa logi z OTL -> OTL.txt i Extras.txt.

adberni

Użytkownik

Post11 sty 2012, 12:16

Faktycznie nie zastosowalem sie do w/w teraz zrobilem to w trybie awaryjnym, skrypt sie wykonal otl poprosil o ponowne uruchomienie systemu, tak też zrobiłem oto log po zastosowaniu skryptu a zaraz ponim wykonam skan ponowny i zamieszcze 2 logi z otl

tutaj ponowny skan ale wyskoczył tylko 1 log

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2012, 12:34

Nie można pominąć początku -> :OTL. To co jest w cytacie całe jest do wklejenia. Przeczytaj dokładnie instrukcję odnośnie robienia logów z OTL (nie zaznaczasz opcji Rejestr -> Skan Dodatkowy -> Użyj Filtrowania i dlatego nie masz Extras.txt, jeśli sam się nie wyświetli to znajduje się tam,gdzie OTL). Tym razem na pewno wykonasz poniższe instrukcję dokładnie ;) .

Nie podoba mi się tutaj ten antywirus. Wygląda na lekko "pogryzionego". Usuniemy Go, bo i tak nie działa właściwie. W tym celu pobierz i tego -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&f=4

[HKEY_USERS\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-500\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}"=-

[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL (koniecznie oba).

adberni

Użytkownik

Post11 sty 2012, 13:24

ok wykonalem to jeszcze raz juz po odinstalowaniu NIS
oto log po wykonaniu skryptu

zaraz beda inne logi

otl Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ext Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Notoryczne zamykanie przeglądarki, podejrzenie infekcji-adbe

Post11 sty 2012, 16:44

No i kończymy już ;) .

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - No CLSID value found.
O3 - HKU\S-1-5-21-796845957-115176313-839522115-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - No CLSID value found.

:Files
C:\Documents and Settings\Mama\Dane aplikacji\facemoods.com

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\ESET Online Scanner]

[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Nastąpi restart, po którym w OTL naciśnij -> Sprzątanie.

Odinstaluj starą wersję Java`y -> Java(TM) 6 Update 26 i zainstaluj najnowszą -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Odinstaluj starą wersję programu do odczytu .PDF -> Adobe Reader 9.5.0 - Polish i zainstaluj najnowszą -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p515.htm.
Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p158.htm.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... e-p164.htm, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”