Notoryczne zamykanie przeglądarki, podejrzenie infekcji

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Greenpower

Użytkownik

Post10 sty 2012, 19:19

Otwórz menedżera zadań i tam w procesach jest jusched.exe od update javy, a nad tym procesem będą fałszywe jusched.exe odpowiedzialne za zamykanie przeglądarek.Oby tylko za zamykanie :( Fałszywy pliczek wywaliłem ręcznie.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wykryto wirusa. Dla bezpieczeństwa nastąpi zamknięcie przegl

Post10 sty 2012, 20:31

Greenpower pisze:Otwórz menedżera zadań i tam w procesach jest jusched.exe od update javy, a nad tym procesem będą fałszywe jusched.exe odpowiedzialne za zamykanie przeglądarek.Oby tylko za zamykanie :( Fałszywy pliczek wywaliłem ręcznie.

Nie wiem czemu tutaj te logi, w ogóle nie wiem o co chodzi... . Jestem zdezorientowany. Jednak logi sprawdzę.

Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługi -> Windows Defender i NVIDIA Update.

Następnie wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu. To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE.

Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_1_102.dll File not found
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
[2012-01-10 14:17:59 | 000,000,000 | ---D | M] (Battlefield Heroes Updater) -- C:\Users\Artur\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\e1nn0xc3.default\extensions\battlefieldheroespatcher@ea.com
[2011-12-17 17:53:55 | 000,000,000 | ---D | M] (Iplex to ALLPlayer) -- C:\Users\Artur\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\e1nn0xc3.default\extensions\IplextoALL@ALLPlayer.org
O4 - HKCU..\Run: [DTlite] C:\Users\Artur\AppData\Roaming\Microsoft\DTlite.exe ( )
O4 - HKCU..\Run: [Java] C:\Users\Artur\AppData\Roaming\Microsoft\jusched.exe File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
O8:64bit: - Extra context menu item: Add to AMV Converter... - C:\Program Files (x86)\MP3 Player Utilities 4.19\AMVConverter\grab.html ()
O8:64bit: - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~2\MICROS~1\Office12\EXCEL.EXE/3000 File not found
O8 - Extra context menu item: Add to AMV Converter... - C:\Program Files (x86)\MP3 Player Utilities 4.19\AMVConverter\grab.html ()
O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~2\MICROS~1\Office12\EXCEL.EXE/3000 File not found
O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Shockwave Flash Object)
O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Shockwave Flash Object)
@Alternate Data Stream - 113 bytes -> C:\ProgramData\TEMP:76650B61

:Files
C:\Users\Artur\AppData\Local\jusched.exe
C:\Users\Artur\AppData\Local\update.exe
C:\Users\Artur\AppData\Local\Setup.exe
C:\Users\Artur\AppData\Local\localstore.rdf
C:\Users\Artur\AppData\Local\Setup.dat
C:\Users\Artur\AppData\Local\DTlite.exe
C:\Users\Artur\AppData\Local\data1.cab
C:\Windows\MTUn175.exe

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"DT ACR"=-
"NBKeyScan"=-
"PivotSoftware"=-
"WinampAgent"=-
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"ALLUpdate"=-
"BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}"=-
"DAEMON Tools Lite"=-

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Greenpower

Użytkownik

Wykryto wirusa. Dla bezpieczeństwa nastąpi zamknięcie przegl

Post11 sty 2012, 07:58

Przepraszam. Rano sprostuje ten chaos który tu wprowadziłem.

=============================

kominekl pisze:Tu się robią jaja. Mam nadzieję, że moderatorzy jakoś to uporządkują.

//Jaja uporządkowane. ;)
//greh

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2012, 09:34

W porządku ;) . wykonaj moje instrukcje z poprzedniego posta.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Greenpower

Użytkownik

Post11 sty 2012, 11:13

oto logi

z usuwania :

i kolejny OTL

Nie mam pojęcia czemu mój twardy dysk według Windowsa pracował w trybie multiword dma 2 (w biosie ahci). Teraz pracuje w trybie UDMA6.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2012, 11:18

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

:Reg
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Odinstaluj starą wersję Java`y -> Java(TM) 6 Update 29 i zainstaluj najnowszą -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Odinstaluj starą wersję programu do odczytu .PDF -> Adobe Reader 10.1.0 - Polish i zainstaluj najnowszą -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p515.htm.
Odinstaluj starą wersję paczki kodeków K-Lite Codec Pack 7.5.0. Zainstaluj najnowszą wersję K-Lite Codec Pack -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... k-p155.htm.
Odinstaluj starą wersję Skype`a -> Skype™ 5.5 i zainstaluj najnowszą -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... e-p147.htm.
Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p158.htm.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... e-p164.htm, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

Greenpower

Użytkownik

Post12 sty 2012, 13:19

log z usuwania

j/w zainstalowałem najnowsze wersje, przeczyściłem CCleaner'em.

Malwarebytes Anti-Malware coś tam wykrył

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sty 2012, 14:28

Opróżnij kwarantannę Malwarebytes.

Greenpower

Użytkownik

Post13 sty 2012, 10:31

Opróżniłem. Dzięki wielkie za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”