Optymalizacja laptopa mojej Mamy.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 18:32

Moja Mama niedawno zrealizowała swoje marzenie i kupiła sobie laptopa-Toshiba c660- na raty.

On mimo wszystko szybko się uruchamia, ale ma autostart przeładowany na maksa, przez różne aplikacje od Toshiby, Intela, których na razie nie ruszam.

Zupełnie nie znam się na laptopach, ale usunęłam z autostart z trzy pozycje (jedną nieskutecznie- mam na myśli wiadomości od Toshiby).

Poza tym odinstalowałam mojej Mamie Google Toolbar dla IE i jako domyślną przeglądarkę ustawiłam jej Google Chrome. Jako stronę startową w przeglądarkach ustawiłam Google.

Wszystkie programy do optymalizacja ja sama zainstalowałam. Będę ich tam od czasu do czasu używać... Wpierw moją Mamę nauczę używać Ccleanera.

Wiem, że Zentimo nie do końca jest potrzebne w autostart, ale może jest przydatne. :think:

W laptopie mojej Mamy są zainstalowane dwie aplikacje dostępowe do netu (Neostrada-bo nie wiedziałam co zrobić, by ona miała neta bezprzewodowego i Internet Manager- od T-Mobile).

Z racji tego, że zapewne są limity pobierania danych w T-Mobile, aktualizacje automatyczne będę pobierać przy pomocy Neostrady.

Okey, podaję logi OTL i log z autoruns.

Otl: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Autoruns:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/Ga4PU/AutoRuns.arn

Aha, wiem że McAfee Internet Security to trial, jednakże z chęcią go przetestuję przez miesiąc... :mrgreen:

Raczej w tym laptopie nie ma wirusów, a logi z OTL podaję, by można było go zoptymalizować.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2012, 19:29

Moja Mama niedawno zrealizowała swoje marzenie i kupiła sobie laptopa-Toshiba c660- na raty.

- masz super mamę :D
Toshiba c660

- system, pamięć, procesor ?
Aha, wiem że McAfee Internet Security to trial, jednakże z chęcią go przetestuję przez miesiąc... :mrgreen:

Myślę że najlepiej będzie jak fachowcy z działu Bezpieczeństwo sprawdzą p/w logi a reszta później ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 19:49

Eh, system Windows 7 Home Premium, 64-bit, 3 GB RAM.

Procesor: Intel(R) Core (TM) i3 CPU M380 2.53 GHz 2.53 GHz

Ten laptop jest mojej Mamy, ale na razie na nim działam. :mrgreen:

Jak się nauczy go używać, to będzie tylko jej... W ostateczności utworzę sobie własne konto. ;) Za jej zgodą oczywiście. :)

Na razie wyłączyłam część wodotrysków...

Aha, skoro teraz testuję McAfee Internet Security, to mam jedno pytanie w związku z nim...

Jak usunąć z menu kontekstowego opcję: zniszcz :?: Nie chcę aby moja Mama coś nieopatrznie przeniosła do kosza...

Zresztą ta opcja jest całkowicie bezużyteczna... :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2012, 20:10

McAfee jest tylko Trial i tu już nie masz co testować na mamie :(
Odinstaluj i ucz mamę od razu na łatwiejszym antywirusie np:
Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Obecnie jest nowsza wersja niż opisana w poradniku, jest dużo nowszych usług ale wystarczy jak odpowiednio
wszystko ustawisz i mama już nie potrzebuje nic robić, żadnej pomocy ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 20:16

XMan, ale moja Mama na razie trzyma się z dala od laptopa...

Więc, chcę teraz przetestować McAfee Internet Security.

Rzeczywiście potem jej zamierzam zainstalować Avasta i może zaporę Zone Alarm Free.

O, Fix00ser, dzięki za linki... Na razie wstrzymam się z tą optymalizacją... Bo zielona jestem...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2012, 20:29

XMan, ale moja Mama na razie trzyma się z dala od laptopa...
Więc, chcę teraz przetestować McAfee Internet Security.

Oj... oj... laptop jest mamy :naughty: -a.
Ucz ją od początku i nie testuj na mamie :(
Po drugie LOGI... LOGI... ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 20:44

Moja Mama na razie nie chce mieć nic wspólnego z tym laptopem. :(

Ok, XMan, czy mógłbyś przenieść ten temat do działu bezpieczeństwo, ze względu na logi OTL?

Chyba źle wybrałam dział... :mrgreen:

Kominekl zaoferował mi pomoc.

Każdy specjalista z działu Bezpieczeństwo ma prawo włączyć się do innego tematu/działu jeżeli ktoś podał logi ;)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, 20:44 przez XMan, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: przeniosłem temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 maja 2012, 20:51

Nie baw siew takie rzeczy. Mamy laptop wiec niech już pozostanie czysty.

Wiem, że Zentimo nie do końca jest potrzebne w autostart, ale może jest przydatne. :think:

Nie jest ;) .

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało) kolejno wpisy -> rdpclip, 00TCrdMain, IgfxTray, Persistence, RtHDVBg, RtHDVCpl, SmartFaceVWatcher, SmoothView SmoothView, Toshiba Registration, Toshiba TEMPRO, TosReelTimeMonitor, TosSENotify, Zentimo xStorage Manager, Adobe ARM, Adobe Reader Speed Launcher, HWSetup, KeNotify, NBAgent, SunJavaUpdateSched, SVPWUTIL, ToshibaServiceStation, Microsoft Windows, Microsoft Windows, Windows Live ID Sign-in Helper, Adobe PDF Link Helpe, Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper, Java(tm) Plug-In SSV Helper, Pomocnik logowania za pomocą identyfikatora Windows Live, wszystko z zakładki -> Task Scheduler, gupdate, gupdatem, NAUpdate, SkypeUpdate, TemproMonitoringService, TMachInfo, TOSHIBA HDD SSD Alert Service, WinDefend i mfeavfk01.

"MSC" = McAfee Internet Security

Odinstaluj (opisałem wyżej) za pomocą tego -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&rls=com.microsoft:{language}:{referrer:source?}&ie={inputEncoding}&oe={outputEncoding}&sourceid=ie7
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKLM\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&rls=com.microsoft:{language}:{referrer:source?}&ie={inputEncoding}&oe={outputEncoding}&sourceid=ie7
IE - HKU\S-1-5-21-3118928364-2981715925-937279059-1000\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-3118928364-2981715925-937279059-1000\..\URLSearchHook: {0EBBBE48-BAD4-4B4C-8E5A-516ABECAE064} - c:\Program Files (x86)\McAfee\SiteAdvisor\McIEPlg.dll (McAfee, Inc.)
IE - HKU\S-1-5-21-3118928364-2981715925-937279059-1000\..\SearchScopes,DefaultScope = {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
O8:64bit: - Extra context menu item: Dodaj do programu TOSHIBA Bulletin Board - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom.dll (TODO: <会社名>)
O8 - Extra context menu item: Dodaj do programu TOSHIBA Bulletin Board - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom.dll (TODO: <会社名>)
O9:64bit: - Extra Button: @C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosNcUi.dll,-229 - {97F922BD-8563-4184-87EE-8C4ACA438823} - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom64.dll (TODO: <会社名>)
O9:64bit: - Extra 'Tools' menuitem : @C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosNcUi.dll,-228 - {97F922BD-8563-4184-87EE-8C4ACA438823} - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom64.dll (TODO: <会社名>)
O9 - Extra Button: @C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosNcUi.dll,-229 - {97F922BD-8563-4184-87EE-8C4ACA438823} - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom.dll (TODO: <会社名>)
O9 - Extra 'Tools' menuitem : @C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosNcUi.dll,-228 - {97F922BD-8563-4184-87EE-8C4ACA438823} - C:\Program Files\TOSHIBA\BulletinBoard\TosBBCom.dll (TODO: <会社名>)

:Files
C:\Program Files (x86)\Google\Update
C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\TRDCReminder.lnk
C:\Users\Default User\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\TRDCReminder.lnk
C:\Windows\tasks\*.job

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]

:Commands
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 21:08

Ok, kominekl, przekonałeś mnie... Pożegnam się z McAfee Internet Security...

A jest sens instalować McAfee Site Advisor do IE i Google Chrome?

Zależy mi na nim. :mrgreen:

Niech moja Mama, jak zacznie serfować, wie które strony są bezpieczne...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2012, 21:10

Ech... nie słuchasz porad chłopaków :cry:
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 maja 2012, 21:12

A jest sens instalować McAfee Site Advisor do IE i Google Chrome?

Według mnie bezsens, ale cóż ja mogę ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 22:38

No wiesz, chyba lepiej żeby moja Mama nie surfowała w ciemno.

To pierwsza rzecz, której moja Mama chce się nauczyć.

Ok, mam inny problem: niepełne odinstalowanie McAfee...

Oto log z tamtego narzędzia do usuwania produktów tej firmy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 18 maja 2012, o 22:38 --

Ok, podaję nowe logi.

Po wykonaniu skryptu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nowy OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nowy Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zaraz tam zainstaluję Avast i Zone Alarm, oraz ewentualnie McAfee Site Advisor...
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2012, 22:50

Zaraz tam zainstaluję Avast i Zone Alarm, oraz ewentualnie McAfee Site Advisor...

- co jeszcze ?
Jak zainstalujesz nowe programy to będą potrzebne nowe logi ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post18 maja 2012, 23:47

XMan pisze: Jak zainstalujesz nowe programy to będą potrzebne nowe logi ;)

XMan, potraktowałam Cię dosłownie. :D

Oto nowe logi:
- Otl: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Swoją drogą WinPatrol wydaje mi się zbędny, ale wiele razy zapobiegł niepożądanym zmianom w moim systemie.

Co do Avast, to on mnie pozytywnie zaskoczył. :)

Zapora też działa bez problemu.

McAfee Site Advisor działa bez problemu i dzięki temu mogę być pewna, że moja Mama nie wejdzie na jakąś niebezpieczną stronę.
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”