Optymalizacja systemu

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 07:45

Witam :)
Posłuchałem kolegi kominka , i zainstalowałem sobie windows 7. To znaczy na pendrivie :P Potrzebuje zooptymalizować jak najbardziej ten komputer. Ma służyć jedynie do przeglądania internetu , i grania w MC (a więc i java potrzebna).
Na reszcie mi nie zależy.

Zapodaje logi:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 18 kwi 2013, 07:05 --

Mam z nim także jeszcze jeden problem , ale mniejszy. Podczas odpalaania Minecraft-a zawiesza mi się okno w którym jest odpalony(java) , ale komunikatu o tym nie dostaje, aplikacje da się tylko zamknąć przez Menadżer zadań. W czym może być rzecz? Najnowsza java zainstalwoana

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 20:39

Mam z nim także jeszcze jeden problem , ale mniejszy. Podczas odpalaania Minecraft-a zawiesza mi się okno w którym jest odpalony(java) , ale komunikatu o tym nie dostaje, aplikacje da się tylko zamknąć przez Menadżer zadań. W czym może być rzecz? Najnowsza java zainstalwoana

Oj nieee ;) . Nie najnowsza ;) . O tym na końcu.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Secondary_Page_URL = [binary data]
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKU\S-1-5-21-1405687659-2029432289-4187697100-1001\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-1405687659-2029432289-4187697100-1001\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-1405687659-2029432289-4187697100-1001\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKU\S-1-5-21-1405687659-2029432289-4187697100-1001\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC
O4 - HKU\S-1-5-19..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /autoRun File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /autoRun File not found
O20 - Winlogon\Notify\AutorunsDisabled: DllName - (Reg Error: Value error.) - Reg Error: Value error. File not found

:Files
C:\Windows\tasks\*.*
C:\Users\DominiK\Documents\*.reg

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 20:58

Autoruns:

Mam małe pytanko. Da się ustawić tak żeby pliki tymczasowe itp itd przechowywał na dysku D:\ ? jest to dysk twardy , a że pendrive ma tylko 16 gb to by mi pasowało zastosować taki trick.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 21:06

Mam małe pytanko. Da się ustawić tak żeby pliki tymczasowe itp itd przechowywał na dysku D:\ ? jest to dysk twardy , a że pendrive ma tylko 16 gb to by mi pasowało zastosować taki trick.

Jasne. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autoruns.

W Autoruns, w trybie awaryjnym odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało - co jest już odznaczone to tylko usuń):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Persistence

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Microsoft Windows

HKLM\Software\Classes\Directory\Background\ShellEx\ContextMenuHandlers

igfxcui

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

Wszystko to, co odznaczyłeś sobie włącz ponownie.

Następnie podaj nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 21:18

Jesteś magiem ! :) Po zrobieniu tak jak mówiłeś , mam 150 mb więcej do wykorzystania ! :D :D :D Dzięki :clap: :clap:

Logi z OTL już się generują :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Optymalizacja systemu

Post18 kwie 2013, 21:21

help3r pisze:Jesteś magiem ! :) Po zrobieniu tak jak mówiłeś , mam 150 mb więcej do wykorzystania ! :D :D :D Dzięki :clap: :clap:

Logi z OTL już się generują :)

Cała przyjemność po mojej stronie :D . OK. Czekamy ;) .

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 08:21

help3r pisze: Podczas odpalaania Minecraft-a zawiesza mi się okno w którym jest odpalony(java) , ale komunikatu o tym nie dostaje, aplikacje da się tylko zamknąć przez Menadżer zadań. W czym może być rzecz? Najnowsza java zainstalwoana

Problem z niedziałającym MC został rozwiązany :)

-- 18 kwi 2013, 23:08 --

Według tej listy wyłączyłem parę usług i jest jeszcze szybciej ! :) Ale już więcej nie będę ci przeszkadzał , i czekam aż ty wszystko zakończysz :)
Kolego da się ustawić jakoś chrome , tak żeby zapisywał pliki w folderze D:\Pobrane ?

P.S Po zainstalowaniu sterowników od grafiki (3dni szukałem :/) widać 15 fps różnicy między Vistą a Win 7 w MC :) Oczywiście na korzyść Win 7 :P

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 11:27

Sprawdź jeszcze wyłączenie aero oraz zbędnych kompozycji wg. tego poradnika:
Odczujesz znaczną różnicę w działaniu komputera/systemu ;)

U mnie jest tak:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 14:53

Kolego mam wyłączoną całkowicie usługę Kompozycje oraz kolory w systemie Windows ale dzięki za chęci :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 17:05

wyłączoną całkowicie

Jeżeli masz wyłączoną całkowicie to źle, minimum musisz mieć trzy kompozycje tak jak na przedstawionych screenach :)
Obrazek

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 17:47

Zrobiłem tak jak pan moderator kazał :) Zauważyłem 20 mb różnicy ( oczywiście teraz mam więcej) a przy okazji normalnie wygląda :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 18:19

Jak widzisz czasami niby głupie porady mogą się przydać i pomóc.
Wystarczy tylko sprawdzić :)
Reszta Twojego problemu w dziale Bezpieczeństwo
Regulamin Bezpieczeństwa

Główni użytkownicy uprawnieni do pomagania:

...oraz oczywiście Moderatorzy i Administratorzy
Obrazek

help3r

Użytkownik

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 18:30

Mam jeszcze jedno pytanie. Ma ktoś może spolszczenie dla Win 7 bez SP1 ? Bo na necie nie mogę znaleść, a wy podacie mi jakieś bezpieczne źródło na pewno :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 21:26

Tutaj wszystko ładnie opisane jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Optymalizacja systemu

Post19 kwie 2013, 21:32

Kolego da się ustawić jakoś chrome , tak żeby zapisywał pliki w folderze D:\Pobrane ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ma ktoś może spolszczenie dla Win 7 bez SP1 ? Bo na necie nie mogę znaleść, a wy podacie mi jakieś bezpieczne źródło na pewno :)

To zupełna legalka ;) . Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.

:Files
C:\Users\Administrator\Documents\*.reg
D:\Windows\temp

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"IgfxTray"=-

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Home Premium Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation

Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Internet Explorer (Version = 8.0.7600.16385)

Zaktualizuj IE do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nawet, jeśli Go nie używasz).

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java(TM) 6 Update 26

Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”