Partycja C wolno się otwiera.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post13 kwie 2012, 12:10

kominekl co dokładnie zostało przez ten skrypt usunięte/zmienione? Widzę, że zostało też coś usunięte z Firefoxa co dokładnie? Czy da się to wszystko jakoś przywrócić przez OTL lub inny program?
Teraz już w ogóle nie chcą się otworzyć foldery na partycji C! Zawiesza się komp! No wnerwiłem się niemiłosiernie

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2012, 16:15

Nie usuwałem żadnych programów, aplikacji, jedynie wykonałem ten skrypt i widzę, że nie uruchamiają się przy starcie niezbędne dla mnie programy, które chciałem by się automatycznie włączały. Co mam zrobić by cofnąć ten skrypt i by wszystko z powrotem uruchamiało się tak jak wcześniej? Ja chcę mieć te wszystkie programy i te uruchamiające się przy starcie, przez rok czasu tak miałem i wszystko bezbłędnie chodziło więc na pewno nie jest to ich wina.

Z zasady są zbędne. Nikt raczej nie wrzuca takich rzeczy do autostartu. Możesz je w takim razie wrzucić tam ponownie.

Po tym skrypcie wszystko chodzi jeszcze gorzej. Chcę to cofnąć!

Skrypt nie spowodował spowolnienia systemu. Tu jest winne co innego. Zajmiemy się tym później. Póki co czyścimy system.

Teraz już w ogóle nie chcą się otworzyć foldery na partycji C! Zawiesza się komp! No wnerwiłem się niemiłosiernie

Dzięki temu zaczyna być widoczny prawdziwy problem, ale o tym później. Póki co trzeba zakończyć wszystko co związane z logami.

Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL. Po tym podajesz jeszcze log z Autoruns -> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm.

Wykonaj instrukcje do końca.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post13 kwie 2012, 20:55

Czyli oprócz kilku skrótów w Autostart ten skrypt nic już nie usunął/zmienił ?
O co chodzi z tymi wpisami (w skrypcie) odnoszące się do Mozilli?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Właśnie znalazłem te wszystkie usunięte pliki na partycji E, znajdują się one w katalogu "E:\_OTL\MovedFiles\04122012_202720" obok jest także plik tekstowy "04122012_202720" z zawartością tego nieszczęsnego skryptu, istnieje możliwość przywrócenia tej całej zawartości w dawne swoje miejsce? Jakiś skrypt na to jest?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2012, 11:50

Czyli oprócz kilku skrótów w Autostart ten skrypt nic już nie usunął/zmienił ?

Właściwie tak.

O co chodzi z tymi wpisami (w skrypcie) odnoszące się do Mozilli?

Wpisy utrudniające pracę przeglądarki.

istnieje możliwość przywrócenia tej całej zawartości w dawne swoje miejsce? Jakiś skrypt na to jest?

Można to przywrócić, ale to bez sensu, bo winny prawdopodobnie jest dysk, co później sprawdzimy.

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało) kolejno wpisy -> Acronis Scheduler2, AcronisTimounterMonitor, Adobe ARM, Alcmtr, AlcWzrd, BCSSync, CTCheck, DAEMON Tools-1033, EvtMgr6, ISUSPM Startup, ISUSScheduler, NvCplDaemon, NvMediaCenter, RTHDCPL, SoundMan, SunJavaUpdateSched, Taskix, TrueImageMonitor.exe, Windows Search.lnk, Książka adresowa 6, Microsoft Outlook Express 6, AutoStartNPSAgent, CTSyncU.exe, 0, Adobe PDF Link Helper, Groove GFS Browser Helper, Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper, Java(tm) Plug-In SSV Helper, Pomocnik rejestracji usługi Windows Live, SnagIt Toolbar Loader, gupdate, gupdatem, InCDsrv, nvsvc, ADILOADER, Changer, i2omgmt, lbrtfdc, PCIDump, PDCOMP, PDFRAME, PDRELI, PDRFRAME i WDICA. Po tych krokach komputer przyśpieszy. Następnie podaj nowe logi z OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post14 kwie 2012, 21:15

kominekl pisze:

istnieje możliwość przywrócenia tej całej zawartości w dawne swoje miejsce? Jakiś skrypt na to jest?

Można to przywrócić,

Jak to zrobić? Chciałbym to wszystko w pełni przywrócić. Najwyżej później pokombinuje się pod innym kątem, by ta partycja lepiej działała.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2012, 22:32

Jak to zrobić? Chciałbym to wszystko w pełni przywrócić. Najwyżej później pokombinuje się pod innym kątem, by ta partycja lepiej działała.

Póki co lepiej tego nie robić, bo na 99% powrót nic nie da bo to pewnie była tylko przypadkowa anomalia w niemocy.

Instrukcje.

Wykonaj poprzednie instrukcje.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post14 kwie 2012, 23:27

Ale ja mimo wszystko chciałbym cofnąć to i proszę to uszanować. Zrobi się punkt przywracania i pokombinuje się wtedy dalej. Jeżeli wiesz jak to wszystko przywrócić to napisz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 12:21

Ale ja mimo wszystko chciałbym cofnąć to i proszę to uszanować.

Nie ma to zupełnie sensu, bo jeszcze około 2 instrukcje i wszystko wróciło by nie tylko do normy, ale zdecydowanie byłoby lepiej niż przed stanem obecnym, ale OK, niech Ci będzie. Uważasz, że znasz się na procedurach logistycznych lepiej, więc niech będzie. Usunięte foldery możesz przywrócić z kwarantanny OTL -> C:\_OTL.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post15 kwie 2012, 12:43

kominekl pisze:Usunięte foldery możesz przywrócić z kwarantanny OTL -> C:\_OTL.

No to już wcześniej napisałem, że mam taki folder na partycji E, ale niektóre foldery w nim są ponazywane np. w taki sposób "A703D146-86A8-11DF-9AFA-A3CDDFD72085" i nie wiem dokładnie gdzie pliki z nich wcześniej się znajdowały. Chodziło mi o automatyczne przeniesienie tego wszystkiego za pomocą jakiegoś skryptu, albo opcji w OTL, a nie ręczne kopiowanie tych wszystkich plików. Jak istnieje taki sposób to napisz.
Poza tym wcześniej używałem tych wszystkich programów przeniesionych do kwarantanny i komputer chodził przez rok czasu bardzo dobrze, dlatego nie może to być ich wina.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 13:05

nie wiem dokładnie gdzie pliki z nich wcześniej się znajdowały

W podanym przez mnie skrypcie są lokalizację do folderów ;) .

Chodziło mi o automatyczne przeniesienie tego wszystkiego za pomocą jakiegoś skryptu, albo opcji w OTL, a nie ręczne kopiowanie tych wszystkich plików. Jak istnieje taki sposób to napisz.

Wiesz co? Powiem Ci, że nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Poza tym wcześniej używałem tych wszystkich programów przeniesionych do kwarantanny i komputer chodził przez rok czasu bardzo dobrze, dlatego nie może to być ich wina.

Nie chodzi w tym usuwaniu o to, że są winne. Chodzi o to, że są zupełnie zbędne i często ich skuteczność jest poniżej poziomu.

Propozycja.

Proponuję dokończyć temat logami, tak, jak zaczęliśmy, dzięki czemu posprzątamy komputer, zoptymalizujemy jego pracę. Jeśli pracę z logami nie pomogą poszukamy czegoś innego.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 16:57

Nie wiem jak to sprawdzić, mam takie foldery w "_OTL"

E:\_OTL\MovedFiles\04122012_202720\C_Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji:

Kod: Zaznacz cały

{1C533CDB-BAC7-4600-B3DE-0B628D9AC643}
{51019853-129C-4EDE-9030-D5FD7BBD9AD0}
{B46E1EF5-0B37-4DB4-A4E2-9F2B41036185}
A703D146-86A8-11DF-9AFA-A3CDDFD72085

Jak nazywają się pierwotne nazwy tych folderów?

Co dokładnie zostało usunięte z programu "dll-files.com"? Bo ja go używam.

-- 19 kwi 2012, 16:55 --

Dzięki za "pomoc", teraz nie mogę nic z Uniblue zainstalować bo jakiś błąd wyskakuje..
Mogłem pierw spojrzeć w Twój profil na wiek jaki masz. Widać, że jeszcze nie jesteś doświadczony w tych sprawach.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2012, 20:35

Dzięki za "pomoc", teraz nie mogę nic z Uniblue zainstalować bo jakiś błąd wyskakuje..
Mogłem pierw spojrzeć w Twój profil na wiek jaki masz. Widać, że jeszcze nie jesteś doświadczony w tych sprawach.

Powiem to tylko raz... . Nie znasz się to się nie odzywaj. Zacznij wykonywać moje polecenia. Nie wiesz co jest w danych folderach, oraz w skrypcie to nie pleć, że przez to coś tam Ci się stało z systemem.

Co dokładnie zostało usunięte z programu "dll-files.com"? Bo ja go używam.

Odinstalowałeś Go, więc usunąłem skryptem tylko resztkę.

Jak nazywają się pierwotne nazwy tych folderów?

W skrypcie, którym napisałem są te pliki.

Reasumacja.

Jeśli znasz się lepiej od Nas to po, co oczekujesz pomocy? Daj nam normalnie prowadzić sprawę i dopiero oceniaj efekty. Tak to wyciągasz wnioski z rzeczy, o których nie masz pojęcia. Ponadto opis wieku można oszukać (czego nie zrobiłem). Przestań mnie obrażać, pleć bzdury o rzeczach, o których nie masz pojęcia i zacznij pracować. Teraz tylko pytanie, czy będziesz wykonywał to, o co Cię proszę? Na tym forum nie lulamy użytkowników żeby tylko dobrze się czuli. My naprawiamy i piszemy maksymalne skrypty, czego nie można powiedzieć o innych polskich forach.

Widać, że jeszcze nie jesteś doświadczony w tych sprawach.

Czy uważasz, że rangi, oraz dostęp do grupy zaufanych użytkowników dostają osoby nie znające się na rzeczy? Zastanów sie dwa razy zanim coś napiszesz.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post20 kwie 2012, 22:14

Nikogo nie obrażam, ale widzę, że Ty zaczynasz to robić -
Nie znasz się to się nie odzywaj
, wkurzający tekst.
Jeśli znasz się lepiej od Nas to po, co oczekujesz pomocy?
Gdybym się znał na tym, to bym nie zakładał w ogóle tematu na tym forum, a odzywam się i będę to robił bo mam prawo wyrazić swoją własną opinię. Jeżeli system mi się sknocił jeszcze bardziej po tych zabiegach to piszę o tym, a nie mówię, że wszystko chodzi już cacy.
Pisałem (i to nie raz), że te programy miałem zainstalowane już dużo wcześniej i nie było żadnego problemu z systemem, więc nie wiem czemu dalej kazałeś mi je odinstalowywać, kiedy nie chciałem ich usuwać, bo zwyczajnie ich używałem i były zawsze bardzo przydatne. Nie wiem dlaczego kazałeś mi usuwać ESET'a, którego używam od kilku lat i znakomicie się sprawuje. Zamiast szukać prawdziwego źródła problemu, każesz mi odinstalowywać programy po kolei (także skróty z autostartu [które również były w tym miejscu w takiej postaci od dawien dawna]). Raczej powinieneś się skupić na nieznanych plikach, które się szwendają po systemie i mogą go przez to spowalniać. Doskonale wiem, że jak usunę wszystko z autostartu, odinstaluje wszystkie programy, zmienię jeszcze wygląd Windowsa na uboższy to jego wydajność się wtedy poprawi, ale nie tędy droga.
Nie rozumiem dlaczego chciałeś by z mojego komputera został usunięty plik systemowy (z C:\Windows), obleciałem go wszystkimi możliwymi skanerami i jest on czyściutki jak łza.

Odinstalowałeś Go, więc usunąłem skryptem tylko resztkę.

Dll-files nie usuwałem.

Czy uważasz, że rangi, oraz dostęp do grupy zaufanych użytkowników dostają osoby nie znające się na rzeczy? Zastanów sie dwa razy zanim coś napiszesz.

Nie znam adminów czy moderatorów tego forum. Może po koleżeńsku obdarowują niektórych rangami i innymi "zaszczytami", może nie, nie wiem, bo tak jak już pisałem nie znam ich. Wiem natomiast, że nawet najlepsi popełniają błędy i kiedy je zauważam, wyrażam na ich temat obiektywną opinię.

Wkurzające jest też to czekanie na odpowiedź od Ciebie, system się wali, chcę ruszyć dalej, a tu odzywasz się dopiero po kilku dniach. Rozumiem, że nie zawsze jest czas, że pewnie chodzisz do szkoły, uczysz się, ale wypadałoby chociaż o tym poinformować, że przez kilka dni nie będzie Cię na forum. Wiedząc o tym, skontaktowałbym się z kimś innym w tej sprawie.

Przywróciłem wszystkie pliki na swoje dawne miejsce i o dziwo, foldery na C otwierają się pięknie jak za dawnych lat. Od razu widać, że to nie była ich wina, tylko czegoś innego. Jedynie problem jest z Uniblue, które dalej nie chce się zainstalować, no ale trudno, będę musiał się obejść bez tych dwóch programów.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2012, 22:24

Nikogo nie obrażam, ale widzę, że Ty zaczynasz to robić -

Mnie twoje teksty również obrażają, ale cóż.

Jeżeli system mi się sknocił jeszcze bardziej po tych zabiegach to piszę o tym, a nie mówię, że wszystko chodzi już cacy.

No, ale nie chcesz wykonywać dalszych poleceń. Skąd wiesz, że to nie efekt wieloetapowego działania (tak właśnie jest).

Pisałem już wcześniej, że te programy miałem zainstalowane już dużo wcześniej i nie było żadnego problemu z systemem, więc nie wiem czemu dalej kazałeś mi je odinstalowywać, kiedy nie chciałem ich usuwać, bo zwyczajnie ich używałem i były zawsze bardzo przydatne

Było powiedzieć, że ich używasz. Ja napisałem, że to zbędne oprogramowanie, bo w 99% przypadków tak jest.

Nie wiem dlaczego kazałeś mi usuwać ESET'a, którego używam od kilku lat i znakomicie się sprawuje.

XMan odpowiedział Ci na to pytanie.

Zamiast szukać prawdziwego źródła problemu, każesz mi odinstalowywać programy po kolei (także skróty z autostartu [które również były w tym miejscu w takiej postaci od dawien dawna])

Nie po kolei. Tylko te które uznałem za zbędne. Natomiast tyle skrótów nikt nie powinien wrzucać do autostartu, gdyż to strasznie obciąża podsystemy komputera.

Raczej powinieneś się skupić na nieznanych plikach, które się szwendają po systemie i mogą go przez to spowalniać.

Nimi również się zajęliśmy.

Wkurzające jest też to czekanie na odpowiedź od Ciebie, system się wali, chcę ruszyć dalej, a tu odzywasz się dopiero po kilku dniach. Rozumiem, że nie zawsze jest czas, że pewnie chodzisz do szkoły, uczysz się, ale wypadałoby chociaż o tym poinformować, że przez kilka dni nie będzie Cię na forum. Wiedząc o tym, skontaktowałbym się z kimś innym w tej sprawie.

Nikt nie jest w stanie czasem przewidzieć niektórych wypadków.

Przywróciłem wszystkie pliki na swoje dawne miejsce i o dziwo, foldery na C otwierają się pięknie jak za dawnych lat.

O dziwo one nie mają żadnego związku z tematem. Niektórych rzeczy nie dało się już przywrócić więc tam był ich błąd, a założę się, że po usunięciu tych plików tak jak było miałbyś mniej zajętego miejsca na dysku, a pod koniec osiągnęlibyśmy to samo po komendzie Sprzątania w OTL.

Jedynie problem jest z Uniblue, które dalej nie chce się zainstalować, no ale trudno, będę musiał się obejść bez tych dwóch programów.

Uniblue z 2009 roku tak naprawdę niewiele daje przy takim obładowaniu komputera.

Wiem natomiast, że nawet najlepsi popełniają błędy i kiedy je zauważam, wyrażam na ich temat obiektywną opinię.

Gdyby była obiektywna to bym nie miał nic przeciwko, co widać w moich tematach. Ponadto nie dałeś mi pracować. Po pierwszym skrypcie nie chciałeś dalej działać, mimo, że Ci tłumaczyłem, że to normalne. Poprzez to nie mogliśmy pracować, gdyż, jak to obecnie mówią "spękałeś się". Nie mam do Ciebie pretensji. Tylko następnym razem daj komuś doprowadzić sprawę do końca żebyś mógł wydać opinię, bo tak to nic nie zdążyłem tak naprawdę zrobić a wydajesz negatywną opinię.

Reasumacja.

Ze względu na brak współpracy na linii pomagający-użytkownik proszę o zamknięcie tematu, a najlepiej o jego usuniecie, gdyż właściwie cały temat jest jednym wielkim offtopic`iem.

njczyziu -> dalej możemy rozmawiać na PW, lecz nie ma ona sensu, gdyż wszędzie tak prowadzę tematy i nie ma problemów wszystko kończy się fantastycznie, lecz użytkownicy po prostu współpracują i wykonują polecenia osób, mających po prostu w danym temacie większą wiedzę od nich.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2012, 22:34

Jako, że faktycznie zrobił się tu niezły bajzel, temat zamykam.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”