Podejrzane alerty z Centrum zabezpieczeń

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 lis 2012, 12:41

Witam. Niedawno pobierałem pakiet aktualizacji systemu Windows z Windows Update i chyba właśnie od tej pory wraz z prawie każdym uruchamianiem systemu w trayu wyświetlają się dymki a to, że "Żadne zapory nie są włączone:, a to że "Żaden antywirus nie jest włączony". Po pewnym czasie dymki znikają, a w Panelu sterowania widzę, że Zapora, antywirus i Aktualizacje automatyczne znów są włączone.
Troche dziwne, bo przecież zarówno Firewall, jak i antywirusa, no i Aktualizacje automatyczne mam stale włączone.
Problemów jak dotąd nie powodują żadnych, tylko to że się czasem pojawiają.

Pytanie: skąd się biorą te alerty, o czym świadczą, czy informują o jakimś zagrożeniu lub je stanowią i czy i jak mogę je bezpiecznie wyłączyć ? :pray:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 lis 2012, 13:43

Jakiego masz antywirusa oraz firewalla ?
Jakie jeszcze inne programy zabezpieczające komputer ?

jak mogę je bezpiecznie wyłączyć ? :pray:

Start --> Panel sterowania --> Aktualizacje automatyczne --> Wyłącz aktualizacje automatyczne - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli masz Windows XP SP3 to włącz i sprawdzaj co drugą środę m-ca czyli raz na m-c.

W razie dalszych problemów xp-AntiSpy:
sieci-komputerowe/jak-wylaczyc-komunikat-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t19566.html?hilit=AntiSpy
sterowniki/dlugie-ladowanie-windows-a-t1106.html?hilit=CCleaner

Wyłącz Centrum Zabezpieczeń...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 15:56

Sugeruję w ogóle wyłączyć Centrum Zabezpieczeń, gdyż jego jedyną funkcją jest właśnie sprawdzanie, czy oprogramowanie zabezpieczające oraz aktualizacje automatyczne są aktywne.
Usługa zbędna i może generować fałszywe alerty.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lis 2012, 17:20

deFco247 pisze:Sugeruję w ogóle wyłączyć Centrum Zabezpieczeń, gdyż jego jedyną funkcją jest właśnie sprawdzanie, czy oprogramowanie zabezpieczające oraz aktualizacje automatyczne są aktywne.

Osobiście jestem zdecydowanie za instrukcją kolegi. W linku podane są główne powody, ale w praktyce i skrócie. To zbędna zupełnie opcja, która ma na celu wkurzanie użytkownika ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 lis 2012, 12:31

deFco247 pisze:Sugeruję w ogóle wyłączyć Centrum Zabezpieczeń, gdyż jego jedyną funkcją jest właśnie sprawdzanie, czy oprogramowanie zabezpieczające oraz aktualizacje automatyczne są aktywne.

W zasadzie chodziło mi tylko o to skąd się biorą te alerty. Rozumiem, że tych najnowszych aktualizacji, tak ? Bo o to mi głównie chodzi.
I Centrum zabezpieczeń wysyła takie nie ukrywam i podzielam zdanie dosyć denerwujące komunikaty.
Dobrze, ale ja też zawsze aktualizuję w ten sposób system i odkąd pamiętam w poprzednich przypadkach tego nie było. Dlatego nie wiem co tu jest teraz grane.
Czy te dymki wyświetlają się jeszcze zanim te zabezpieczenia się uruchomią z systemem, czy też jakby na przekór, za wszelką cenę informują fałszywie o wyłączeniu czegoś, choć tak wcale nie jest ?
Z linku, który podałeś wnioskuję, że najlepiej jest wyłączyć czyli odznaczyć te opcje w tym okienku oraz zrestartować komputer:

I to pomimo, że Firewalla mam systemowego, antywirus Avast 7, ale rozpoznawalny przez Centrum i systemowe Autoaktualizacje, tak ?
I to powinno trwale wyłączyć te dymki, tak ? Ale czy to wyłączy całkiem Centrum zabezpieczeń, czy tylko te fałszywe alerty ? Pytam, bo Aktualizacje automatyczne z reguły mam i chcę mieć stale jednak włączone. Zaporę - która jest systemowa i Avasta też wypadałoby mieć włączone.
A włączyć z powrotem to jak, poprzez odwrotność powyższego, tak ? :|

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 19:20

Czy te dymki wyświetlają się jeszcze zanim te zabezpieczenia się uruchomią z systemem, czy też jakby na przekór, za wszelką cenę informują fałszywie o wyłączeniu czegoś, choć tak wcale nie jest ?
Na moją logikę pasuje to pierwsze, chociaż nie wiem co mogą mieć z tym wspólnego najnowsze aktualizacje.

I to powinno trwale wyłączyć te dymki, tak ? Ale czy to wyłączy całkiem Centrum zabezpieczeń, czy tylko te fałszywe alerty ?
Centrum Zabezpieczeń = alerty.

Pytam, bo Aktualizacje automatyczne z reguły mam i chcę mieć stale jednak włączone. Zaporę - która jest systemowa i Avasta też wypadałoby mieć włączone.
Wyłączenie Centrum Zabezpieczeń nie wpływa na działanie wspomnianych funkcji/programów.

A włączyć z powrotem to jak, poprzez odwrotność powyższego, tak ? :|
Tak + włączenie usługi z powrotem, jeśli ustawisz ją jako wyłączoną.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”