Podejrzenie keyloggera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 19:37

aneta1983 pisze:ok,bardzo bardzo dziękuję Ci za pomoc ;)

Nie ma za co ;) . Jeszcze tylko pytanie, czy można zamknąć temat?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

aneta1983

Użytkownik

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 20:02

właściwie to mam jeszcze jedno pytanie :czy to co pisze na klawiaturze czyli widomosci na gg na czacie itp gdzies sie zapisuje mimo tego,że czyszczę historię i archiwum i czy osoba druga może to przeczytać?

-- 21 kwi 2012, 19:02 --

i znów wyskakuje komunikat ze jest krytycznie mało miejsca na dysku C ,usunęłam to co wydawało mi sie zbędne

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 20:14

i znów wyskakuje komunikat ze jest krytycznie mało miejsca na dysku C ,usunęłam to co wydawało mi sie zbędne

Drive C: | 29,29 Gb Total Space | 0,48 Gb Free Space | 1,63% Space Free | Partition Type: NTFS
Drive D: | 119,75 Gb Total Space | 106,91 Gb Free Space | 89,28% Space Free | Partition Type: NTFS

Po prostu wszystko instalujesz na partycji C, a na D masz masę wolnego miejsca.

właściwie to mam jeszcze jedno pytanie :czy to co pisze na klawiaturze czyli widomosci na gg na czacie itp gdzies sie zapisuje mimo tego,że czyszczę historię i archiwum i czy osoba druga może to przeczytać?

Teoretycznie można to odzyskać z pustego miejsca, ale to raczej wyższa szkoła jazdy, no i druga osoba musi mieć dostęp do Twojego komputera.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

aneta1983

Użytkownik

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 20:59

ma dostęp,teraz mam założone hasło logowania do systemu czy to pomoże ?konto gość mam wyłączone,wiec nie może odpalic komputera bez hasła...

-- 21 kwi 2012, 19:59 --

jak zrobic zeby cos instalowało sie na D?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 21:35

jak zrobic zeby cos instalowało sie na D?

Aneta1983, po prostu instalując jakiś program podaj inną ścieżkę instalacji niż domyślna. Zapewne wszystko domyślnie instalujesz na dysku C. Po prostu klikasz na przeglądaj i wskazujesz miejsce na partycji D.

Aneta1983, po co ktoś miałby czytać to, co piszesz na GG? Jesteś przesadnie ostrożna.

Kominekl powiedział Ci, że nie miałaś nic szpiegowskiego w kompie, więc nie masz powodów do zmartwień.

Jak ostrożnie będziesz korzystać z internetu, np. nie będziesz klikać w linki w podejrzanych mailach, to wszystko powinno być w porządku.

Jako podejrzane maile rozumiem wszelkiej maści spam.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 21:37 przez stukot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

aneta1983

Użytkownik

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 21:37

ale ja wiem napewno ze czytał bo mi to powiedział,tylko ze na laptopie,powiedział ze ma jakis program do odczytywania zapisow klawiatury,cytował to co pisałam ,po prostu chce miec pewnosc ze na tym komputerze to sie nie powtórzy.to chyba nie przsadna ostrożnośc ,poza tym nie robiłabym afery bez powodu...

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Podejrzenie keyloggera

Post21 kwie 2012, 22:01

Wobec tego uruchom laptopa i przeskanuj go otl.

Ewentualnie programem TDSS Killer możesz sprawdzić, czy są na nim rootkity.

Jednakże może sam log OTL wystarczy... Nie znam się na tym. :mrgreen:

Na wszelki wypadek z laptopa nie loguj się na forum. Bo możesz mieć tam keyloggera.

Dobrze, że innego kompa zabezpieczyłaś hasłem.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Podejrzenie keyloggera

Post22 kwie 2012, 11:12

tylko ze na laptopie,

Sprawdzaliśmy logi z komputera stacjonarnego, który to jest czysty ;) , więc z Niego na pewno nie czyta (brak oznak w OTL, jak i brak alarmu od Malwarebytes`a, który to jest superczuły na keyloggery).

powiedział ze ma jakis program do odczytywania zapisow klawiatury

Brzmi, jak keylogger, tyle, że nie tu, gdzie trzeba..

po prostu chce miec pewnosc ze na tym komputerze to sie nie powtórzy.

Póki co nie ma tu tego ;) . Jeśli nie otworzysz podejrzanych linków i plików, jeśli będziesz działać z aktualnym, włączonym antywirusem, jeśli zabezpieczysz komputer hasłem, oraz, jeśli okresowo sprawdzisz system skanerem na żądanie to możesz czuć się bezpieczna.

Reasumacja.

Z Twoich słów wynika, że keylogger jest umieszczony na laptopie. Tak wiec podaj z Niego logi z OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143 i TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm.

aneta1983

Użytkownik

Podejrzenie keyloggera

Post22 kwie 2012, 14:13

a jezeli jest keylogger w komputerze to gdzie sie wszystko zapisuje to co było pisane?jak to mozna zobaczyc?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Podejrzenie keyloggera

Post22 kwie 2012, 14:18

aneta1983 pisze:a jezeli jest keylogger w komputerze to gdzie sie wszystko zapisuje to co było pisane?jak to mozna zobaczyc?

Keylogger łączy się z siecią i wysyła na adres atakującego zapisane dane. Na komputerze, z którego podałaś logi nie masz keylogger`a.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”