pomoc w wyjaśnieniu problemu

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
drylek69

Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:12

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:14

ok to jutro będę dalej walczył z tym ściągne tego sp3 i tą avire i zablokuje porty.
A mam jeszcze jedno pytanie. Czy np. zmiana loginu i hasła położy temu kres? Czy będę musiała zgłosić to do usługodawcy internetu i czy oni mogą na to coś poradzić?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:17

Pierwsze, nie. Drugie, tak ale znając życie nie zrobią tego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

drylek69

Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:12

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:30

Dr.Web wykrywa mi cały czas wirusa BackDoor.Irc.Sdbot.3929
Pisze że go usuwa niby. Jest wogóle szansa po tym co napisaliście że mam zrobić że ten komputer bedzie w pełni sprawny i czy będę mógł korzystac z internetu? Ja muszę pracę pisać i mieć dostęp do neta:/ od szwagra już laptopa pożyczyłem ale nie chce mu go zinfekować i nie podłączam go do mojego kabla sieciowego. Narazie piszę z książek pracę ale internet i tak prędzej czy później będzie mi potrzebny :(

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:33

Zainstaluj nawet teraz SP3 + aktualizacje + zamknij porty + zainstaluj avirę.

Sprawdź tym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przeskanuj potem obszar mojego komputera Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i daj z niego log (raport).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

drylek69

Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:12

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:42

wszystko zrobię tak jak piszesz ale już jutro bo dziś nie sciągne sp3 bo mi neta zamula będę musiał iść do kumpla to sobi ściągne i wszystko i na płytkę wrzucę i wtedy zrobię tak jak piszesz

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post16 sty 2009, 18:48

Możesz jeszcze przed podłączeniem się do sieci zainstalować któryś firewall: KLIK, np bardzo dobry Comodo.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

drylek69

Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:12

Re: pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post19 sty 2009, 22:21

a więc tak kompa sformatowałem service packa nie mogę zainstalować a co za tym idzie nie mogę zainstalować paru innych programów i nie mogę sprawdzić czy jest wirus po formacie czy tez nie. Na razie wiem tyle ze na łączu nie ma bo pisze z pożyczonego kompa podpiętego pod to właśnie łącze i jest wszystko ok.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 22:23 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post19 sty 2009, 22:25

Masz jakiś błąd? Próbowałeś instalować SP2?

Daj log z Combofixa: http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=41
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

drylek69

Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:12

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post19 sty 2009, 22:36

próbowałem instalować sp1 ale dzieje się takie coś ze od razu pojawia się 100% że niby się szybko zainstalował i wyskakuje czy zrestartować kompa teraz czy później
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 22:37 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

pomoc w wyjaśnieniu problemu

Post19 sty 2009, 23:23

Czy przypadkiem nie Masz już zainstalowanego Service Pack'a 1?
System legalny?

Przed instalacją przeprowadź kontrolę plików systemowych.
Wykonaj, Start -> Uruchom -> cmd

Kod: Zaznacz cały

sfc /scannow


Dodatkowe materiały:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości