Problem- samoistny reset systemu.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 13:02

Kisiel? pisze:No i pięknie. Działa!! Dzięki! :)

Nie ma za co ;) . Temat już można zamknąć?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Kisiel?

Użytkownik

Post24 maja 2012, 09:04

Chyba trochę się pospieszyłem z tą radością. Nie minęło kilkanaście dni i znowu się zaczyna..

Problemy ponowne:
- znowu explorasi.exe
- brontok, tym razem wyskakuje w notatniku :/

nie wiem już co o tym myśleć. Chyba twardziel pójdzie do wymiany..

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 20:48

Reasumacja

Czy był ostatnio podłączany pendrive do komputera? Podejrzewam, że to on roznosi infekcję.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Kisiel?

Użytkownik

Post24 maja 2012, 20:54

Tak, był. Na dodatek taki, którego nie czyściłem za pomocą USBFixa- nie miałem możliwości. Z telefonu to raczej niemożliwe, że się roznosi, skoro był właśnie czyszczony?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 20:57

Kisiel? pisze:Tak, był. Na dodatek taki, którego nie czyściłem za pomocą USBFixa- nie miałem możliwości. Z telefonu to raczej niemożliwe, że się roznosi, skoro był właśnie czyszczony?

Teraz już jest to możliwe. Z podłączonymi pamięciami przenośnymi użyj USBFix z opcji Deletion -> http://www.hotfix.pl/uzytkowanie-progra ... x-a310.htm, a następnie zaprezentuj utworzony przez Niego log. Następnie podaj logi z OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143 i TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm.

Kisiel?

Użytkownik

Post27 maja 2012, 19:25

Problem za problemem. Nie dałem rady pobrać żadnego z tych programów, bo komputer znowu zaczął się resetować automatycznie. Załatwiłem ściągając z innego komputera i znowu jaja- przy wykonywaniu opcji "Deletion" UsbFixem znowu automatyczne resety. No masakra jakaś. W międzyczasie wykonałem skan za pomocą malwarebyte i zobaczcie co wykryło..

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Proszę o jakieś rady. Co mam zrobić? Co przywrócić a co usunąć? Spróbuje jeszcze raz wykonać Deletion, jeśli sie nie uda to jak temu zaradzić? Z góry dzięki..

Edit!: Ok, udało się wykonać deletion za pomocą usbfix, wklejam raport i juz zabieram się za nastepne punkty Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

TDSKiller: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zrobione, jeśli możecie pomóc to czekam na podpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 09:51

Malwarebytes.

Opróżnij kwarantannę Malwarebytes`a (Usuń Wszystko).

"Usbfix" = UsbFix By El Desaparecido

Odinstaluj to.

SRV - [2012-05-03 08:31:10 | 000,158,856 | R--- | M] (Skype Technologies) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Skype\Updater\Updater.exe -- (SkypeUpdate)

To zbędny wpis w autostarcie. Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługę -> Skype Update.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\wanatw4.sys -- (wanatw) WAN Miniport (ATW)
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search bar = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = [Binary data over 100 bytes]
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKU\S-1-5-21-1292428093-1284227242-839522115-1003\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-1292428093-1284227242-839522115-1003\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKU\S-1-5-21-1292428093-1284227242-839522115-1003\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
O4 - HKLM..\Run: [tsnpstd3] C:\WINDOWS\tsnpstd3.exe File not found
O4 - HKLM..\RunOnce: [] File not found

:Files
C:\UsbFix
RECYCLER /alldrives
C:\UsbFix_Upload_Me_KARPIERZ-4726B7.zip
C:\UsbFix.txt
F:\4915a3dbbc09df61dcdb
J:\tdsskiller.zip
J:\UsbFix.exe
K:\temp

:Commands
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Kisiel?

Użytkownik

Post28 maja 2012, 18:42

kominekl pisze:To zbędny wpis w autostarcie. Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługę -> Skype Update.

Mam to odznaczone..

Usuwanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 maja 2012, 18:50

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\wanatw4.sys -- (wanatw) WAN Miniport (ATW)
IE - HKU\S-1-5-21-1292428093-1284227242-839522115-1003\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}

:Services
wanatw
ATW

:Files
RECYCLER /alldrives

:Commands
[resethosts]
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 maja 2012, 17:33

OTL.

OK.

Malwarebytes.

OK.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”