Problem z TheWorld Browser.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post16 maja 2014, 16:41

Używam DNS Comodo, oraz tej zapory. A także WOT. W każdym razie, używając stabilnego Firefox, oraz Aurora (portable) i SlimBrowser, miałam problem z pobraniem przeglądarki TheWorld Browser i to zarówno z DP, jak i ze strony jej producenta. ( Strona jej producenta znajduje się tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.theworld.cn/twen/download.html
i została uznana za bezpieczną przez WOT, McAfee Site Advisor, oraz Dr.Web Anti- Virus Link Checker. Tylko jedna osoba, na stronie WOT, napisała coś o wirusach i malware na stronie producenta tej przeglądarki. Nie ma innych komentarzy, a tamta strona została uznana za bezpieczną.) Ponoć przekierowywało mnie na złośliwe DNS, ponadto tamta strona pobierania, miała być niebezpieczna według WOT. W końcu udało mi się pobrać tą przeglądarkę, używając Firefox Beta (portable).

Skoro już udało mi się ją pobrać, to przeskanowałam ją na Virus Total. Tam tylko ClamAV coś wykrył: Win.Trojan. Więc to zapewne FP. Oto link do wyników skanowania:

http://goo.gl/54KvdW
Wiem, że Comodo bywa przeczulone, a czasem wersja Firefox ma znaczenie...

Ostatnio zaliczyłam małą wtopę, bo nie mogłam pobrać 360 Browser, używając niestabilnego Firefox, a pobrałam ją używając stabilnej wersji tej przeglądarki i tam nie wykryło żadnych wirusów na Virus Total.

Czy wobec tego mogę zainstalować TheWorld Browser, od jakiegoś czasu opartą na chromium, czy powinnam się od niej trzymać z daleka? Chciałabym ją przetestować, bo lata temu miałam ją w systemie, jak jeszcze była oparta na Internet Explorer. Jednak nie chcę się narazić na żadne niebezpieczeństwo...

Wiem, że mam sporo przeglądarek internetowych, ostatnio zainstalowałam na próbę Maxthona, ale lubię je testować. Zwłaszcza, że czasem są w nich nowe rozwiązania, jak np. w SlimJet i Sleipnir, opartych na chromium.

Reasumując, czy jak zainstaluję TheWorld Browser to zawirusuję mój komputer, a logując się przy jej użyciu narażę się na przechwycenie moich haseł?

Krótko mówiąc, czy ta przeglądarka jest bezpieczna, zwłaszcza że Comodo blokuje jej pobranie, a WOT wszczyna alarm? (Ale tylko w czasie jej pobierania, gdy niby mnie gdzieś przekierowuje.) :mrgreen:

Proszę o Waszą radę... Nie chcę zawirusować kompa... Ani narazić się na zdradzenie moich haseł...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 maja 2014, 17:05

Nie wiem, nie będę instalować tyle przeglądarek oraz innych programów co masz aby sprawdzić
i niepotrzebnie zaśmiecać komputer ;)
W temacie piszesz dużo o zagrożeniach, wirusach, trojanach.

Przenoszę temat z działu Problemy :arrow: Bezpieczeństwo.

Pozdrawiam.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post16 maja 2014, 18:30

Zdaję sobie sprawę, że jak zaloguję się na forum, używając felernej przeglądarki, to moje hasło może zostać przechwycone.

Poza tym nie wiem, czy tym razem mogę zignorować alert zapory Comodo i ostrzeżenie przed złośliwym DNS, skoro ta zapora jest bardzo dobra, aczkolwiek bywa denerwująca, zwłaszcza jej HIPS.

Nawet myślałam by zmienić zaporę, bo często blokuje uruchamianie bezpiecznych programów, oraz ich instalację, a jak coś nowego podłączam do sieci, to nie reaguje. Jak chcę pograć w bezpieczne gry, to zaporę muszę uruchamiać w trybie gry, inaczej mi system zawiesi... :(

Nie ma lepszej zapory od Comodo?

Jest jeszcze Online Armor Free, ale ponoć nie jest zbyt funkcjonalna...

Edit:

Zainstalowałam tą przeglądarkę i okazało się, że nie jest kompatybilna z rozszerzeniami do Google Chrome. Ma jakieś własne, ale nie mogę wbić na stronę, z nimi wszystkimi, bo ponoć jest niedostępna... Chyba się nią trochę pobawię, a potem ją odinstaluję... :/

Aha, żaden program do ochrony, nie wszczął alarmu jak ją instalowałam, ani nie próbował jej odciąć dostępu do neta, czyli raczej jest bezpieczna...

Edit 2:

Jednak odinstalowałam TheWorld Browser, bo ten projekt chyba leży... Nie mogłam sprawdzić wszystkich rozszerzeń do niej, bo nie mogłam wbić na:

www.ioage.com
.

Wam też nie chodzi ta strona? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”