ComboFix (dalej wyczulony na ZeroAcces, Rootkit): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wykonanie skryptu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
* Wyniki ostatniego skanowania przez ESET: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ^^ (Pliki z kwarantanny usunęłam)
Problem z wirusami #2
-
Problem z wirusami #2
Pobierz GrantPerms ponownie (to konieczne gdyż poprzednia kopia mogła zostać zainfekowana lub uszkodzona, należy ją usunąć) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Najpierw wypakuj, następnie uruchom. Wklej do niego
Klikasz Unlock
Jak program zakończy pracę załaduj do OTL który również pobierz na nowo Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników taki skrypt
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Po tym ponownie uruchom OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log ze skanowania po usuwaniu na forum.
c:\windows\$NtUninstallKB57984$
Klikasz Unlock
Jak program zakończy pracę załaduj do OTL który również pobierz na nowo Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników taki skrypt
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
:Files
fsutil reparsepoint delete c:\windows\$NtUninstallKB57984$ /C
c:\windows\$NtUninstallKB57984$
netsh winsock reset /C
:Commands
[emptytemp]
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Po tym ponownie uruchom OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log ze skanowania po usuwaniu na forum.
- Manierisme
Problem z wirusami #2
Moja kolejność (możliwe, że nie taka jak powinna być)
GrantPerms- ok
OTL usunęłam samą ikonę, wykonałam skrypt (efekty: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), po czym wyniki chciały się zapisać w folderze _OTL, którego wcześniej nie znalazłam... Zapisałam wyniki gdzie indziej, usunęłam folder _OTL z wyjątkiem jednego pliku, którego nie dało się stamtąd usunąć.
Czy w takim razie mogę przejść dalej do skanowania w OTL?
GrantPerms- ok
OTL usunęłam samą ikonę, wykonałam skrypt (efekty: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), po czym wyniki chciały się zapisać w folderze _OTL, którego wcześniej nie znalazłam... Zapisałam wyniki gdzie indziej, usunęłam folder _OTL z wyjątkiem jednego pliku, którego nie dało się stamtąd usunąć.
Czy w takim razie mogę przejść dalej do skanowania w OTL?
- kominekl
- Kontaktowanie:
Problem z wirusami #2
Zróbmy to po kolei.
Czy w C:\Windows znajduje się folder -> $NtUninstallKB57984$? Jeśli tak to ponownie użyj GrantPerms, pobranego ponownie stąd -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -> wklej do Niego to, co poprzednio i ręcznie usuń ten folder z dysku. Ponadto czy samodzielnie ustawiałaś proxy?
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Czy w C:\Windows znajduje się folder -> $NtUninstallKB57984$? Jeśli tak to ponownie użyj GrantPerms, pobranego ponownie stąd -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -> wklej do Niego to, co poprzednio i ręcznie usuń ten folder z dysku. Ponadto czy samodzielnie ustawiałaś proxy?
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
O2 - BHO: (4sharedExt) - {95525BD9-6136-4A26-8263-9CEE295D442D} - C:\Program Files\4shared Toolbar\4sharedExt.dll File not found
c:\windows\system32\dds_log_trash.cmd
C:\Users\Lidia\AppData\Local\Temp
C:\Windows\TEMP
C:\$RECYCLE.BIN
netsh winsock reset /C
netsh firewall reset /C
fsutil reparsepoint delete C:\Windows\$NtUninstallKB57984$ /C
C:\Windows\$NtUninstallKB57984$
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"SynTPEnh"=-
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 13:18 przez kominekl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- Manierisme
Problem z wirusami #2
Zwykła wyszukiwarka komputerowa znalazła $NtUninstallKB57984$, ale w momencie kiedy chciałam wejść i sprawdzić lokalizację: "Odmowa dostępu". W samym C:\Windows nie ma, zapewne ukrywa się w jakiś podfolderach. A tych jest bardzo dużo.
Z tego co zerknęłam to "proxy" to jakieś pośrednictwo. Internet Explorer "Narzędzia" => "Opcje internetowe..." => zakładka "Połączenia" => "Ustawienia sieci LAN..." => "Użyj serwera proxy dla sieci LAN"-
Nie robiłam tego. Może wpasuję się w temat: od chwili kiedy mi zablokowało antywirusa, po wybieraniu wielu stron z wyszukiwarki jest przekierowanie na jakiś syf (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) i nie mogę zobaczyć interesującej mnie treści. Żeby wejść na to forum wpisałam adres głównej strony i tak wyszperałam odpowiednie działy i tematy...
Z tego co zerknęłam to "proxy" to jakieś pośrednictwo. Internet Explorer "Narzędzia" => "Opcje internetowe..." => zakładka "Połączenia" => "Ustawienia sieci LAN..." => "Użyj serwera proxy dla sieci LAN"-
Nie robiłam tego. Może wpasuję się w temat: od chwili kiedy mi zablokowało antywirusa, po wybieraniu wielu stron z wyszukiwarki jest przekierowanie na jakiś syf (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) i nie mogę zobaczyć interesującej mnie treści. Żeby wejść na to forum wpisałam adres głównej strony i tak wyszperałam odpowiednie działy i tematy...
- kominekl
- Kontaktowanie:
Problem z wirusami #2
Ponownie użyj GrantPerms, pobranego ponownie stąd -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -> wklej do Niego to, co poprzednio -> Unlock i w trybie awaryjnym ręcznie usuń ten folder z dysku (spróbuj). Jeśli się nie uda to przejdź dalej. Przy następnej instrukcji spróbujemy innego sposobu.
Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
IE - HKU\S-1-5-21-4191195376-3407722352-3102381388-1000\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings: "ProxyServer" = http=127.0.0.1:58828
O2 - BHO: (4sharedExt) - {95525BD9-6136-4A26-8263-9CEE295D442D} - C:\Program Files\4shared Toolbar\4sharedExt.dll File not found
c:\windows\system32\dds_log_trash.cmd
C:\Users\Lidia\AppData\Local\Temp
C:\Windows\TEMP
C:\$RECYCLE.BIN
netsh winsock reset /C
netsh firewall reset /C
fsutil reparsepoint delete C:\Windows\$NtUninstallKB57984$ /C
C:\Windows\$NtUninstallKB57984$
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"SynTPEnh"=-
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- Manierisme
Problem z wirusami #2
W C:\Windows $NtUninstallKB57984$ jest niewidoczny. Wykasowałam z niego to, co się dało. Niektórych plików nie można usunąć, bo są rzekomo otwarte w innym programie.
Skrypt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Skrypt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- djarta
- Kontaktowanie:
Problem z wirusami #2
Dobra @kominekl. Nie popisałeś się a w takim razie TEMAT PRZEJMUJĘ - jeżeli coś napiszesz to warn leci. Żeby nie było, że nie ostrzegałem. 
Zaczniemy od:
Główny winowajca który odradza infekcję i nie umożliwia usunięcie folderu $NtUninstallKB57984$ + strumień podpięty pod $NtUninstallKB57984$.
Usuwanie:
1. Daj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeżeli coś wykryje to wykonaj czyszczenie, wszystko masz objaśnione.
2. Pokaż log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeżeli coś wykryje to nie podejmuj żadnej akcji a wklej jedynie raport końcowy skanowania.
3. Tworzysz i pokazujesz log z ComboFixa.

Zaczniemy od:
C:\Windows\System32\drivers\tdx.sys Win32/Sirefef.DA ko? troja?ski nie mo?na wyleczy?
Główny winowajca który odradza infekcję i nie umożliwia usunięcie folderu $NtUninstallKB57984$ + strumień podpięty pod $NtUninstallKB57984$.
c:\windows\$NtUninstallKB57984$:SummaryInformation 0 bytes hidden from API
Usuwanie:
1. Daj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeżeli coś wykryje to wykonaj czyszczenie, wszystko masz objaśnione.
2. Pokaż log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeżeli coś wykryje to nie podejmuj żadnej akcji a wklej jedynie raport końcowy skanowania.
3. Tworzysz i pokazujesz log z ComboFixa.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Problem z wirusami #2
djarta
Upsss. Rzeczywiście to przeoczyłem. Gdzieś mi musiało umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi
. Tematu nie daje na przejęcie. Poradzę sobie z jego kontynuacją Panie Moderatorze. Przeoczenia się zdarzają. W takim przypadku czujny wzrok innych "specjalistów" się przydaje.
Manierisme
Wykonaj polecenia moderatora.
Upsss. Rzeczywiście to przeoczyłem. Gdzieś mi musiało umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi

Manierisme
Wykonaj polecenia moderatora.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 19:21 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: warn
Powód: warn
-
- Reklama