Problem ze zmianą tapety win7 home premium/ hp touchsmart610

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
ogniotrwaly

Użytkownik

Post17 sty 2014, 18:46

Witam
przedstawiłem problem już na innym forum niestety na razie rozwiązania brak dlatego pytam u Was, może ktoś pomoże.
z tego co udało mi się znaleźć to jestem kolejnym z problemem zmiany tapety.
Niestety nie mam Win7 starter tylko Home Premium x64 stąd mój post.
Komputer to HP TouchSmart 610 i zastanawiam się czy jakiś program z HP tego nie blokuje?
Mam włączone Aero i zmienić mogę tylko kolory tła i cieniowanie pasków. Tapeta pomimo możliwości wybrania i zaznaczenia, że to ta i zapisania nowej kompozycji automatem trzyma jedną tapetę z logo HP.
I to mnie właśnie zastanawia bo dużo sprzętów HP na prywatnych zdjęciach też ma tą tapetę. Można jakoś sprawdzić co blokuje zmianę? Poradziłem sobie z małym ś które włączało w HP okno z danymi kompa, ale nie wiem co z tą tapetą. Jest program z HP do optymalizacji wyświetlania, ale nie ma tam nic związanego z tapetą.
Niestety nie mam w rejestrze pozycji ActiveDesktop ani wallpaper więc kiszka żeby tam coś zdziałać
plan zasilania ustawiony na zalecane
A teraz ciekawostki
1. Z Irfana mogę zmienić tapetę, ale nie mogę jej już później zmienić przez kompozycje pulpitu nawet wrócić do poprzedniej. Zmianę cofnąłem przez Irfana
2. Przeniosłem grafikę używaną przez kompozycję w inne miejsce i mam czarny pulpit, wywaliłem kompozycję i dalej nic.
Przez systemowy panel nie mogę nic zrobić. Tak jakby ta kompozycja była zainstalowana z zablokowaniem zmian?
Aha w koszu jedna kompozycja ma nazwę Custom, a druga OEM. Coś to pomoże? Nie pomaga kombinacja z przywróceniem kompozycji z kosza, ani inna grafika z nazwą starej tapety, ani przywrócony plik starej tapety już nie są pokazywane jato tapeta no i dalej nie można nic zmienić. Zrobiłem przywracanie systemu żeby chociaż ta stara tapeta była.
3. Utworzyłem nowego użytkownika z prawami administratora i na nim można zmieniać bez problemu Tylko co teraz?
Korzystać z tego drugiego konta? A to pierwsze da się zlikwidować? A jak z dostępem do plików itp? Można to jakoś zrobić?
4. Znalazłem jeszcze taki program Stardock MyColors od HP.
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale skoro w rejestrze nie ma śladu po kompozycji pulpitu to może HP jakimś swoim programem ustawia domyślą kompozycję? Komputer odkupiłem i było na nim albo przywrócenie systemu do czystej wersji, albo reinstalacja. Programów HP mam w 3 i trochę, ale tego nie. Może był kiedyś, a teraz została tylko ta zainstalowana kompozycja pulpitu... Program jest z 2011r., kompozycja pulpitu też z 2011 czyli tak jak te komputery wyszły na rynek. Może spróbuję go zainstalować i może coś ruszy. Bo skoro mam dwie różne tapety od HP, a tylko jedna się wyświetla to coś musiało je zmieniać, a nazywają się HP1 i HP_2. Poprawcie mnie jeżeli źle kombinuję.
Sorki, że tak przydługawo, ale irytuje mnie ta sprawa.
Mam ServicePack 1
Kombinowałem z wyłączaniem aero i nic
Wyłączyłem z autostartu i w msconfig wszystko od HP oprócz sterów do klawii i nic
Zostaje jeszcze tylko Stardock...

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
na zrzucie widać jedną zainstalowaną kompozycję HP

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 sty 2014, 19:05

Sprawdzałeś wiele, wiem to z innych forum gdzie założyłeś ten temat ;)

Może jeszcze:

Przeskanuj komputer Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Zaktualizuj bazę wirusów.
Pełne skanowanie
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
W razie wykrycia infekcji usuń zainfekowane pliki.
Usuń zarażone pliki z kwarantanny.
Po skanowaniu wrzuć z niego raport na:

Wrzuć wymagane logi.

Obowiązkowe logi:
OTL.txt i Extras.txt --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm

Logi/raporty wklejasz na:
a na forum podajesz tylko linki do nich.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

ogniotrwaly

Użytkownik

Post19 sty 2014, 10:36

log malware Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
otl Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
extras Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
tdss Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 18 sty 2014, 09:36 --

Nie wiem, czy to pomoże, czy namiesza ale zrobiłem jeszcze tak:
zrobiłem punkt przywracania po czyszczeniu i zainstalowałem Stardock MyColors od HP
program mógł zmienić całą kompozycję pulpitu na swoją (tak jakby z wyłączeniem Aero) i można też było powrócić do Aero.
Co ciekawe przy powrocie do Aero wrzucił podstawową kompozycję, ale potem tło pupitu też było zablokowane i nie dało się systemowo zmienić więc gdzieś coś jest skopane :cry:
niestety ten wynalazek od HP nie ma deinstalatora więc przywróciłem system z punktu przywracania, żeby dodatkowo już nie mieszać

-- 18 sty 2014, 17:01 --

kurcze musiało się coś w systemie wysypać może jak przywracali kompa?
z ciekawości zmieniłem kompozycję na zwykłą podstawową, a potem o dużym kontraście i wywaliło tapetę na czarno
bieżącą kompozycję pokazuje niby z grafiką HP, a pulpit czarny no i oczywiście wszystko można zmienić oprócz czarnego (tak dla odmiany :) ) tła pulpitu
mam pełną załamkę ...
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 10:36 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wrzucone logi, przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 sty 2014, 11:23

Czekaj cierpliwie za sprawdzeniem logów przez specjalistów z tego działu.
Obrazek

filutka78

Użytkownik

Post19 sty 2014, 12:55

Nie ma tu żadnej infekcji.

Kosmetyka:
Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej to:
:OTL
2012/08/31 22:10:05 | 000,384,844 | ---- | C] () -- C:\Users\user\AppData\Local\funmoods-speeddial.crx
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 1.6.0_22)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0022-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 1.6.0_22)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 1.6.0_22)
O4 - HKLM..\Run: [] File not found
O3 - HKU\S-1-5-21-1561679157-2717032906-122649870-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - No CLSID value found.
O3 - HKU\S-1-5-21-1561679157-2717032906-122649870-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {E7DF6BFF-55A5-4EB7-A673-4ED3E9456D39} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - {02478D38-C3F9-4efb-9B51-7695ECA05670} - No CLSID value found.

:Commands
[emptytemp]

Kliknij w Wykonaj Skrypt.

Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (aby pobrać kliknij na dużą zieloną strzałkę po prawej).
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.

F.

ogniotrwaly

Użytkownik

Post19 sty 2014, 14:07

zrobione i co teraz?
Niestety nadal zmienić mogę wszystko oprócz tła pulpitu.
Grafikę mogę zmienić tylko przez Irfan, ale jak dam przywróć poprzednią to mam czarne tło
Jak wybiorę kompozycję pulpitu którą sobie ściągnąłem z Microsoftu to także zmienia wszystko oprócz tła pulpitu, ale zamiast czarnego mam szare :sciana:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 sty 2014, 14:20

Jak wybiorę kompozycję pulpitu którą sobie ściągnąłem z Microsoftu to także zmienia wszystko oprócz tła pulpitu, ale zamiast czarnego mam szare :sciana:

Może tu leży problem ?
Jaka to jest kompozycja, podaj link do niej ?
A jak jest bez tej kompozycji ?
Tutaj aby ją teraz prawidłowo odinstalować trzeba dużo pracy oraz dokładne "wydrapanie" komputera
z pozostałości po niej...
Obrazek

ogniotrwaly

Użytkownik

Post19 sty 2014, 20:58

jak kupiłem kompa była kompozycja HP która ma 2 tła pulpitu z czego wyświetlało tylko 1.
Kompozycje próbowałem różne ściągnięte jak i te od razu z windą oraz zmianę typu ustaw jako tło pulpitu.
Systemowo zmienić można wszystko czyli grafikę na otwarcie i zamknięcie systemu, kolory pasków w Aero, dźwięki itd oprócz tego nieszczęsnego tła pulpitu.
Komputer był kupiony używany z czystym systemem + dodatki HP. Nie wiem jak zrobiono system, czy przez jakiś punkt przywracania, czy z dysku recovery.
Problem dotyczy tylko użytkownika który był czyli HP-user
Najchętniej to założyłbym nowego admina gdzie wszystko działa tylko szkoda mi poczty zainstalowanych programów itd. bo szczerze mówiąc nie wiem nawet co i jak pokopiować, żeby nic nie stracić.
A starego admina albo nie używać albo usunąć.
Nie mam żadnych wpisów w rejestrze o których była mowa w poradnikach czyli jakby coś było i nie było ...

-- 19 sty 2014, 20:58 --

Teraz zauważyłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie po tych wszystkich czyszczeniach nie mam miniatur obrazków. Ale myślę, że to będzie chyba łatwiej odkręcić widziałem u was poradnik do tego, ale nie chcę za dużo nakręcić na raz

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 sty 2014, 23:22

Wejdź do edytora rejestru i zobacz w
HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies / ActiveDesktop

Teraz ustaw NoChangingWallpaper na 0

Teraz zobacz czy istnieje w HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies /
klucz Wallpaper
Jeśli tak to go skasuj, zamknij rejestr i restart komputera. Teraz zobacz czy zmienisz.

Poradnik specjalnie z myślą o Tobie http://www.hotfix.pl/brak-mozliwosci-zm ... s-a395.htm
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ogniotrwaly

Użytkownik

Post20 sty 2014, 07:32

wielkie dzięki za zainteresowanie. Ostatnio jak sprawdzałem to nie było wpisu ActiveDesktop ani Wallpaper ale jak będę w domu popołudniu to sprawdzę i napiszę

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”