Przypadkowy i nieznany błąd - autorestart komputera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lut 2013, 13:48

Witam.
Podczas przeglądania stron internetowych na przeglądarce Google Chrome wystąpiło u mnie pewne zdarzenie co do którego źródła i genezy nie jestem pewien, a utworzył się z tego zrzut pamięci w katalogu %systemroot%\Minidump i dlatego proszęo pomoc w identyfikacji i analizie tego zdarzenia błędu.
Nie jestem pewien skąd wzięło się to zdarzenie, czy wynikało ono z chwilowego wyłączenia zasilania z sieci elektrycznej, czy co bardziej prawdopodobne - z jakiegoś przypadkowego zbiegu czy splotu okoliczności wynikającego z jakiegoś niefortunnego naciśnięcia jakiegoś klawisza lub też tkwiącego gdzieś w samej sieci Internet.
Faktem jest, że komputer sam się wyłączył, zrestartował, a po włączeniu i uruchomieniu systemu wyświetlił komunikat System odzyskał sprawność po poważnym błędzie.
Ale Blue Screena przy tym z tego nie było.
W katalogu C:WINDOWS\Minidump jak widzę powstał plik zrzutu pamięci z tego.
Dlatego postanowiłem pokazać jego odczyt w programie Debugging Tools for Windows (x86) do analizy.
To jest ten odczyt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu z czym mamy tutaj do czynienia ?

Jednocześnie chciałbym zapytać co zawiera folder C:\Windows\Debug w systemie XP, bo widzę że tam są też jakieś logi ?
Czy to też może mieć związek z powyższym zdarzeniem ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 lut 2013, 15:18

Jednocześnie chciałbym zapytać co zawiera folder C:\Windows\Debug w systemie XP, bo widzę że tam są też jakieś logi ?

Pliki debugowania.

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu z czym mamy tutaj do czynienia ?

Nic konkretnego odczyt nie wskazuje. Mówi on nam, ze źródłem był system, tak więc sytuacja jest wyłącznie do monitorowania - nie jest to nic niezwykłego dla systemów z rodziny NT.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lut 2013, 18:24

kominekl pisze:Nic konkretnego odczyt nie wskazuje. Mówi on nam, ze źródłem był system, tak więc sytuacja jest wyłącznie do monitorowania - nie jest to nic niezwykłego dla systemów z rodziny NT.

Czyli na podstawie tego odczytu można stwierdzić, że nie ma żadnych powodów do obaw, że stało się lub dzieje coś niedobrego w systemie ?

Ale czy z tego odczytu ze zrzutu można wywnioskować co mogło być bezpośrednią przyczyną tego zdarzenia, bo to że sam system to wiemy, ale czy system tak a priori co wydaje się mało możliwe, bo zdarza się bardzo rzadko, i co by znaczyło że coś, (ale co) jest z tym systemem niedobrego, czy to jednak jakiś inny czynnik czy niefortunny, zupełnie przypadkowy błąd ludzki, czy też jeszcze coś innego np. chwilowy brak zasilania czy jakiś bug pochodzący z Internetu ? Bo to tak na przyszłość warto wiedzieć, chcąc unikać możliwie takich błędów.

A to, że komputer się sam wyłączył, zrestartował, wysłał alert o błędzie i zapisał zrzut pamięci to już wywnioskowałem bo tak mam ustawione we Właściwościach systemu > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie.
Zapis informacji o debugowaniu mam na Mały zrzut pamięci (64KB) - to dobrze ?

Pliki debugowania.

Rozumiem, że nie mają one żadnego związku z zaistniałą sytuacją, ani w ogóle ze zdarzeniami błędów ?
Chodzi mi o to czy jakieś zdarzenie błędu, takie jak np. to ma jakiś wpływ na zmiany w tym folderze ?
Czy dokonuje się tam jakieś nadpisywanie czy zapis zrzutu bądź jakichś informacji o nim ?

Ale w jakich sytuacjach te pliki mają zastosowanie ? Wiem debugowanie służy w skrócie do wykrywania i eliminowania owych błędów programów, pamięci czy rejestrów.
Ale docelowo, w razie wystąpienia takowych błędów - wtedy można wykorzystać ten systemowy debugger właśnie z tego folderu ?
Jak to się konkretnie robi ? Które pliki ? Może ja pokażę zawartość tego folderu u mnie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chyba, że do ewentualnego debugowania lepiej użyć jakiegoś innego oprogramowania ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 lut 2013, 18:29

Zapis informacji o debugowaniu mam na Mały zrzut pamięci (64KB) - to dobrze ?

Tak.

Czyli na podstawie tego odczytu można stwierdzić, że nie ma żadnych powodów do obaw, że stało się lub dzieje coś niedobrego w systemie ?

Konkretnego powodu brak. Należy obserwować sytuację.

Chyba, że do ewentualnego debugowania lepiej użyć jakiegoś innego oprogramowania ? :)

Logi tam zawarte zawierają wskazówki dla specjalistów, gdzie szukać problemu.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lut 2013, 15:50

Ponownie tu zaglądam, bo dziś znów z nieznanych mi przyczyn komputer sam się zrestartował, a w Minidump powstał z tego zrzut pamięci. Oto jego treść: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I pytanie co jest w tym raporcie ? O czym on mówi ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 lut 2013, 19:38

manitu pisze:Ponownie tu zaglądam, bo dziś znów z nieznanych mi przyczyn komputer sam się zrestartował, a w Minidump powstał z tego zrzut pamięci. Oto jego treść: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I pytanie co jest w tym raporcie ? O czym on mówi ?

Jak wyżej. Problem systemowy. Konieczna Konsola Odzyskiwania i w Niej polecenie -> CHKDSK /R .

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”