Średniki w ustawieniach autostartu

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
MeFisto

Użytkownik

Post04 paź 2009, 12:53

Witam, zauważyłem, że pojawiły mi się w ustawieniach autostartu średniki przy ścieżkach do wyłączonych elementów i zostały one włączone. Również producent nie jest rozpoznawany. Powyłączałem je ponownie w CCleanerze. Czy to jakaś infekcja? Załączam loga i screena z msconfig. Proszę o sprawdzenie.

Obrazek

OTL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 13:22

Log jest czysty.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 14:12

A te wszystkie programy ładują się poprawnie, czy przez ten średnik nie ładują się przy starcie ?
Pozdrawiam, koleś git

MeFisto

Użytkownik

Post06 paź 2009, 13:26

Jeżeli zaznaczę któryś z tych programów, żeby uruchamiał się przy starcie, uruchomię ponownie to i tak nie będzie działał (zaznaczenie przy nim pozostaje). Co więcej jak widać na screenie nie jest rozpoznany producent, mimo, że wcześniej, zanim nie pojawiły się średniki był poprawnie rozpoznany.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 15:29

Daj loga z autoruns zobaczę dokładnie jak to jest.
Pozdrawiam, koleś git

MeFisto

Użytkownik

Post06 paź 2009, 16:26

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (zrobiony przy wyłączonych elementach ze średnikami), nie było ich do włączenia na zakładce Logon

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 17:29

Jest ok, skoro już nie ma tych średników, usuń z rejestru te co są ze średnikami.
Pozdrawiam, koleś git

MeFisto

Użytkownik

Post06 paź 2009, 17:37

Nie zrozumieliśmy się. Elementy ze średnikami dalej są, co można zobaczyć w msconfig,ale mam je odznaczone. A jak pisałem wyżej, zaznaczenie wybranego elementu nie powoduje włączenia go.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 18:18

Wiem, że je odznaczyłeś, ale są nieaktywne. Zaznacz je z powrotem w msconfig. Włącz autoruns, i pousuwaj wpisy ze średnikami (ppm --> delete) . Następnie dodaj jakimś programem te aplikacje do rejestru albo zaznacz wszystko ze średnikami w msconfig, następnie uruchom edytor rejestru (uruchom-->regedit) . Wejdź w klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run i HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run . Po prawej są wpisy autostartu. Te, które mają średnik kliknij ppm i modyfikuj. W danych wartości usuń te średniki, i upewnij się, że ścieżka jest poprawna. Pamiętaj, że cudzysłów ("") musisz zostawić.
Pozdrawiam, koleś git

MeFisto

Użytkownik

Post06 paź 2009, 19:43

Podany sposób z modyfikacją rejestru działa, ale poniższe wpisy mimo zaznaczenia nie pojawiają się w podanym kluczu.

Obrazek

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 20:00

Dlatego, że są wyłączone, są w podkluczu run/disabled, o ile się nie mylę. Aby były tam gdzie mówię, musisz je włączyć, usunąć średniki jak wyżej piszę i te programy powinny normalnie uruchomić się ze startem systemu.
Pozdrawiam, koleś git

MeFisto

Użytkownik

Post06 paź 2009, 20:45

Dokładnie tak zrobiłem. Włączyłem i patrzyłem do tego klucza a tam ich nie było. Z wieloma innymi wpisami podana operacja się udała tylko zostało właśnie te 4 wpisy, które się nie pojawiają. Zauważ, że tylko one w lokalizacji mają HKCU, a te co włączałem i usuwałem przy nich średniki mają HKLM - nie wiem co to znaczy.

EDIT: Już sobie poradziłem. Dziękuję za porady.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”