Witam ponownie!
Bardzo proszę o sprawdzenie logów z OTL, dodatkowo załączam raport z Malwarebytes Anti-Malware.
Poprzednio uzyskałem tu pomoc w pełni profesjonalną, problem udało się rozwiązać. Tym razem de facto problemu nie widzę, ale chcę usprawnić pracę lapka, widzę że jest tu sporo syfu, nie wiem jak w AutoStarcie - jakie pierdoły się włączają. A i rejestr pewnie też przydałoby się przeczyścić.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Malware: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sprawdzenie logów!
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Tym razem de facto problemu nie widzę, ale chcę usprawnić pracę lapka, widzę że jest tu sporo syfu, nie wiem jak w AutoStarcie - jakie pierdoły się włączają. A i rejestr pewnie też przydałoby się przeczyścić.
Zabawa szykuję się tu przednia. Pomijając bzdety w stylu trojanów kradnących hasło do Tibii to mamy tu Conficker`a.
O33 - MountPoints2\{31f28140-5e10-11e2-99e4-000e50f22bea}\Shell\AutoRun\command - "" = C:\WINDOWS\system32\RunDLL32.EXE Shell32.DLL,ShellExec_RunDLL RuNdLl32.EXE .\RECYCLER\S-5-3-42-2819952290-8240758988-879315005-3665\jwgkvsq.vmx,ahaezedrn
Z podłączonymi pamięciami przenośnymi użyj USBFix z opcji Deletion.
"{3611CA6C-5FCA-4900-A329-6A118123CCFC}" = Bing Bar
"SkanerOnline" = Skaner on-line mks_vir
Odinstaluj.
Logi.
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
SRV - File not found [Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\stwcd.dll -- (yxftii)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (avv4pbn8)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (aarisut3)
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&affID=110819&tt=280612_6_&babsrc=SP_ss&mntrId=0cd50f0c000000000000005345000000
IE - HKCU\..\SearchScopes\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&SearchSource=4&ctid=CT1060933
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@real.com/nsJSRealPlayerPlugin;version=: File not found
[2012-08-15 17:59:45 | 000,550,833 | ---- | M] () (No name found) -- C:\Documents and Settings\Malas Rubias\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\deiwok4f.default\extensions\DivXWebPlayer@divx.com.xpi
O2 - BHO: (Easy Photo Print) - {9421DD08-935F-4701-A9CA-22DF90AC4EA6} - C:\Program Files\Epson Software\Easy Photo Print\EPTBL.dll File not found
O2 - BHO: (Giant Savings) - {11111111-1111-1111-1111-110011441179} - C:\Program Files\Giant Savings\Giant Savings.dll File not found
O4 - HKLM..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe File not found
O4 - HKLM..\Run: [Freecorder FLV Service] "C:\Program Files\Freecorder\FLVSrvc.exe" /run File not found
O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (MksSkanerOnline Class)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0015-0000-0006-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 1.5.0_06)
[2013-03-27 19:56:59 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Config.Msi
[2013-03-10 15:03:37 | 011,757,776 | ---- | C] (Podatnik.info sp. z o.o.) -- C:\Documents and Settings\Malas Rubias\Pulpit\Instaluj_PIT_pro_2012.exe
:Files
C:\Documents and Settings\Malas Rubias\Menu Start\Programy\Autostart\Powiadomienia monitorowania tuszu - HP Deskjet 1050 J410 series.lnk
C:\WINDOWS\tasks\*.*
:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (z opcji Delete) + log z Combofix + log z TDSSKiller + nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
Sprawdzenie logów!
Witaj kominekl. Wróciłem do domu na święta i włączyłem lapka rodziców - sam widzisz co się tu znajduje
Zobaczą jakiś banner i wchodzą. A nie mam tu żadnego antywirusa (jak zauważyłeś był jakiś skaner on-line MKSVir), bo internet jest słaby, a w dodatku jakby włączył się jakiś alert o infekcji to nie wiedzieliby co zrobić. Więc wolałem uniknąć telefonów typu: "...coś mi tu wyskoczyło i co kliknąć i którym przyciskiem myszy..." (to mnie rozwala).
Poniżej logi.

Poniżej logi.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Witaj kominekl. Wróciłem do domu na święta i włączyłem lapka rodziców - sam widzisz co się tu znajdujeZobaczą jakiś banner i wchodzą. A nie mam tu żadnego antywirusa (jak zauważyłeś był jakiś skaner on-line MKSVir), bo internet jest słaby, a w dodatku jakby włączył się jakiś alert o infekcji to nie wiedzieliby co zrobić. Więc wolałem uniknąć telefonów typu: "...coś mi tu wyskoczyło i co kliknąć i którym przyciskiem myszy..." (to mnie rozwala).
Rozumiem cię

USBFix.
Odinstaluj.
ADWCleaner.
Odinstaluj.
Combofix.
Wklej do notatnika:
File::
c:\documents and settings\Malas Rubias\Menu Start\Programy\Autostart\Tworzenie wycinków ekranu i uruchamianie programu OneNote 2007.lnk
c:\documents and settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart\Bluetooth Manager.lnk
C:\error.txt
C:\hpfr3600.log
C:\mksbasel.cpp.log
C:\UsbFix.txt
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part1.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part2.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part3.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part4.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part5.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part6.rar
D:\Mirrors Edge PL PC (NAPISY DUBBING PL).part7.rar
Folder::
C:\UsbFix
C:\Config.Msi
C:\TDSSKiller_Quarantine
C:\RECYCLER
D:\RECYCLER
H:\RECYCLER
I:\RECYCLER
J:\RECYCLER
C:\Config.Msi
Registry::
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"HControl"=-
"RTHDCPL"=-
"ISUSPM Startup"=-
"ISUSScheduler"=-
"ATICCC"=-
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"CTFMON.EXE"=-
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce]
"nltide_2"=-
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^Malas Rubias^Menu Start^Programy^Autostart^Tworzenie wycinków ekranu i uruchamianie programu OneNote 2007.lnk]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\ALLUpdate]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\DAEMON Tools Lite]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\DeviceDiscovery]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\DivXUpdate]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\EA Core]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\GrooveMonitor]
[HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\GloballyOpenPorts\List]
"8906:TCP"=-
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\pnmltw]
NetSvc::
yxftii
pnmltw
Driver::
yxftii
pnmltw
Plik -> zapisz jako -> CFScript.txt . Następnie podłącz pamięci przenośne w taki sam sposób, co poprzednio. Przeciągnij i upuść ikonkę CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe:

Rozpocznie się usuwanie i powstanie log, który dajesz na forum.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
Sprawdzenie logów!
Sądziłem, że zaznaczyłem opcję informowania o odpowiedzi - jednak nie, stąd taka obsuwa czasowa 
Będę pamiętał, żeby Ci przypomnieć.

- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
kkresio pisze:Sądziłem, że zaznaczyłem opcję informowania o odpowiedzi - jednak nie, stąd taka obsuwa czasowa
Znakomicie

-
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Logi.
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\DOCUME~1\MALASR~1\USTAWI~1\Temp\mbr.sys -- (mbr)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\ComboFix\catchme.sys -- (catchme)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (am9jctgy)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (ab7b3qjo)
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search bar = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = Reg Error: Value error.
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKCU\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
[2013-03-28 11:52:38 | 000,817,280 | ---- | M] () (No name found) -- C:\Documents and Settings\Malas Rubias\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\deiwok4f.default\extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {9421DD08-935F-4701-A9CA-22DF90AC4EA6} - No CLSID value found.
[2013-03-28 22:51:55 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\WINDOWS\erdnt
[2013-03-19 19:07:52 | 000,000,939 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\Zakup materiałów eksploatacyjnych - HP Deskjet 1050 J410 series.lnk
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.
-
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Autoruns.
W trybie awaryjnym, w Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
Książka adresowa 6
Microsoft Outlook Express 6
HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Desktop\Components
0
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
Wszystko.
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions
Wszystko.
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
Ati HotKey Poller
JavaQuickStarterService
Microsoft Office Groove Audit Service
MozillaMaintenance
odserv
ose
WMPNetworkSvc
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
Wszystko z frazą -> File Not Found.
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify
AtiExtEvent
Logi.
Następnie podajesz nowe logi z OTL.
-
Sprawdzenie logów!
HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Desktop\Components
nie widzę nic w trybie awaryjnym - w trybie normalnym odznaczyłem uruchamianie
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify
nie można usunąć:
późniejError changing item state: Nie można odnaleźć określonego pliku
Error deleting start setting....
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Logi.
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (at20ecsh)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (adg2c0gs)
IE - HKCU\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.
:Files
RECYCLER /alldrives
C:\Documents and Settings\Malas Rubias\Pulpit\AutoRuns.arn
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"HControl"=-
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.
Internet Explorer (Version = 7.0.5730.13)
Zaktualizuj IE do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nawet, jeśli go nie używasz).
"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216027FF}" = Java(TM) 6 Update 27
"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0150060}" = J2SE Runtime Environment 5.0 Update 6
Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.
"{F9000000-0018-0000-0000-074957833700}" = ABBYY FineReader 9.0 Sprint
"ABBYY FineReader 9.0 Sprint" = ABBYY FineReader 9.0 Sprint
"Foxit Reader" = Foxit Reader
Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.
"RealAlt_is1" = Real Alternative 1.9.0
"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 7.7.0 (Basic)
"DivX Setup" = DivX Setup
Kroki Finalizujące.
Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
-
Sprawdzenie logów!
Napisz też o pomyśle na zabezpieczenie lapka przed wirusami

- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawdzenie logów!
Proponuję stosować tu układ zdrowego rozsądku, szybkie skanowania Malwarebytes`em podczas ewentualnych przelewów, oraz raz na dwa tygodnie stosowanie pełnych skanowań systemu tymże programem.
Usuwanie OTL
OK. Wykonaj resztę instrukcji.
-
Sprawdzenie logów!
jednak coś jeszcze tu wyszukał, robię skan Malwarem ponownie
jednak coś jeszcze tu wyszukał, robię skan Malwarem ponownie
-
- Reklama