Sterwoniki same się usuwają.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 14:28

kinn pisze:Próbowałem pobierać z innego źródła, zapisywałem pod rożnymi nazwami i rozszerzeniami i nic nie dało.

Zapewne blokada. W takim razie może być LiveCD. Między nami - daje ona znacznie lepsze rezultaty. Z tym, że jest kruczek. Skaner pobieramy i wypalamy na płycie na innym nie zainfekowanym komputerze.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

kinn

Użytkownik

Post02 lut 2013, 14:51

Już nagrana płyta. Tylko gdy dałem tyg graficzny to po załadowaniu nie wyskoczył pulpit(3 screen) i ikonki tylko wszystko opisowo było. Dałem scanner i teraz się skanuje tak jakby w linii komend.
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... d-a338.htm

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 14:55

kinn pisze:Już nagrana płyta. Tylko gdy dałem tyg graficzny to po załadowaniu nie wyskoczył pulpit(3 screen) i ikonki tylko wszystko opisowo było. Dałem scanner i teraz się skanuje tak jakby w linii komend.
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... d-a338.htm

W porządku. Pamiętaj o kilkukrotnym działaniu - to ciężka infekcja. Przy okazji może krótko i typie infekcji, którą posiadasz. Masz infekcję plików wykonywalnych - popularny wirus infekujące pliki o rozszerzeniach: .exe, .scr, .dll. Zostają zainfekowane pliki systemowe, przez co Windows zaczyna się „sypać”. Są to ciężkie infekcje, ich usuwanie jest bardzo trudne.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

kinn

Użytkownik

Post02 lut 2013, 14:58

A jak się przed nimi zabezpieczyć?? Comodo firewall i antywirus wystarczy??
A wirus od usuwania sterowników jeszcze jest czy już się go pozbyliśmy?? Sterowniki przeinstalowane, a internet dalej nie działa. Dużo łatwiej by się pracowało gdyby już działał na tym komputerze.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 15:07

A jak się przed nimi zabezpieczyć?? Comodo firewall i antywirus wystarczy??

Firewall możesz sobie odpuścić. W dzisiejszych czasach nie jest tak naprawdę skuteczny pod żadnym względem. Antywirus - osobiście polecam darmowe, poza AVG i Avira. Jedyny sposób na ochronę to trzeźwe myślenie ;) .

A wirus od usuwania sterowników jeszcze jest czy już się go pozbyliśmy?? Sterowniki przeinstalowane, a internet dalej nie działa. Dużo łatwiej by się pracowało gdyby już działał na tym komputerze.

Nie wątpię, ale tutaj może być dogłębny problem, a te łagodne wykluczymy za pomocą logów ;) .

kinn

Użytkownik

Post02 lut 2013, 15:26

Bardzo fajnie się z tobą pozbywa problemów. Tyko jak już pisałem wcześniej brat będzie potrzebował komputera na jutro( chciał na dzisiaj, ale da mi jeszcze jeden dzień) i pewnie będzie chciał mu format zrobić jeśli się nie wyrobie. Jest taka możliwość, że do jutra się z tym wyrobimy??
Wiem trochę komputer zapuszczony, każdy instaluje co chce i potem po sobie nie usuwa, pulpit cały zawalony zbędnymi rzeczami. Komputera już dawno nie widział formata.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 16:51

Bardzo fajnie się z tobą pozbywa problemów. Tyko jak już pisałem wcześniej brat będzie potrzebował komputera na jutro( chciał na dzisiaj, ale da mi jeszcze jeden dzień) i pewnie będzie chciał mu format zrobić jeśli się nie wyrobie. Jest taka możliwość, że do jutra się z tym wyrobimy??

Hmm. Z jutrzejszym dniem czy bez niego? Dużo już nie zostało.

Wiem trochę komputer zapuszczony, każdy instaluje co chce i potem po sobie nie usuwa, pulpit cały zawalony zbędnymi rzeczami. Komputera już dawno nie widział formata.

Pulpit można łatwo oczyścić.

kinn

Użytkownik

Post03 lut 2013, 08:50

Jutro do około godziny 17.
Jeszcze się skanuje ten pierwszy raz. Żeby się szybko skończyło to na noc włączę drugie skanowanie.
edit.
Pierwsze skanowanie się skończyło tylko, że po skanowaniu wyszło do głównego menu. O 2 w nocy jeszcze sie skanowało. Ciekawy jestem ile dokładnie czasu ten skan się robił.
Logi z OTL po tym jednym skanowaniu
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 lut 2013, 18:13

Pierwsze skanowanie się skończyło tylko, że po skanowaniu wyszło do głównego menu. O 2 w nocy jeszcze sie skanowało. Ciekawy jestem ile dokładnie czasu ten skan się robił.

No tak, ale to nie oznacza, że nie znalazł już nic. Nadal znajdują się tu objawy infekcji Sality. Powtórka.

kinn

Użytkownik

Post03 lut 2013, 19:20

Przed chwilą skończyło się drugie skanowanie, ale teraz dałem tylko partycji C.
Po skończeniu skanowania, ekran się zatrzymał pokazując ile czasu trwało, ile znalazł infekcji itp. Za pierwszym razem tego nie pokazało.
Info ze skanu. Infected 2/2, Hacktool 1/1

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 lut 2013, 18:49

kinn pisze:Przed chwilą skończyło się drugie skanowanie, ale teraz dałem tylko partycji C.
Po skończeniu skanowania, ekran się zatrzymał pokazując ile czasu trwało, ile znalazł infekcji itp. Za pierwszym razem tego nie pokazało.
Info ze skanu. Infected 2/2, Hacktool 1/1

Skanowanie ma być pełne wszystkich dysków dotąd dopóki nic nie będzie znajdował.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”