Svchost.exe - koń trojański

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 maja 2013, 15:09

sb2004 pisze:Okej, dzięki :mrgreen: W razie czego mogę liczyć na pomoc ze znalezieniem sterowników po reinstalacji? Kilka płytek pewnie gdzieś się mi zawieruszyło.

Jasne. Tylko powiedz mi teraz jaki masz model płyty głównej/model laptopa, oraz, jakich sterowników będzie potrzeba (w sensie - WiFi, LAN).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

sb2004

Użytkownik

Post15 maja 2013, 17:03

Tak późno, bo miałem maraton maturalny, teraz mogę się tym zająć.
Płyta główna: Foxconn G31MXP
Karta sieciowa: Realtek PCIe GBE Family Controller

O to chodziło, tak? Głupie pytanie, ale czegoś jeszcze będę potrzebował? Pewnie do karty dźwiękowej...? Kompletnie się na tym nie znam, raz już takie skomplikowane operacje robiłem, ale wszystko zapomniałem :P

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 maja 2013, 17:22

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 maja 2013, 21:55

sb2004 pisze:Tak późno, bo miałem maraton maturalny, teraz mogę się tym zająć.
Płyta główna: Foxconn G31MXP
Karta sieciowa: Realtek PCIe GBE Family Controller

O to chodziło, tak? Głupie pytanie, ale czegoś jeszcze będę potrzebował? Pewnie do karty dźwiękowej...? Kompletnie się na tym nie znam, raz już takie skomplikowane operacje robiłem, ale wszystko zapomniałem :P

Nie wiem, po co dźwiękówka (co ona ma z siecią wspólnego), ale OK :) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

sb2004

Użytkownik

Post16 maja 2013, 23:25

kominekl pisze:Na 100% konieczna będzie pełna reinstalacja/aktualizacja sterowników sieciowych.

Ma do tego to, ze pełną reinstalację zrozumiałem na początku jako reinstalację windowsa :oops: Dzięki, skoro tylko tyle mam zrobić, to jutro dam znać, czy się poprawiło ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 maja 2013, 21:49

Ma do tego to, ze pełną reinstalację zrozumiałem na początku jako reinstalację windowsa :oops: Dzięki, skoro tylko tyle mam zrobić, to jutro dam znać, czy się poprawiło ;)

:D . Ale nie zrobiłeś formatu, prawda? Bo to nie o to chodzi.

sb2004

Użytkownik

Post18 maja 2013, 18:39

kominekl pisze::D . Ale nie zrobiłeś formatu, prawda? Bo to nie o to chodzi.

Niee. Ale zrobiłem wszystko to:

potem sprawdziłem jeszcze raz wszystko programem FOX LiveUpdate, który miałem na płycie, no i nadal wszystko bardzo powoli działa :cry:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 maja 2013, 19:44

potem sprawdziłem jeszcze raz wszystko programem FOX LiveUpdate, który miałem na płycie, no i nadal wszystko bardzo powoli działa :cry:

OK. Podaj teraz nowe logi z OTL, oraz wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu. To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 maja 2013, 20:53

Kto Tobie polecił ten program ?

1. Nazwa płyty głównej ?
2. Procesor ?
3. Pamięć ?
4. Karta graficzna ?
5. Zasilacz ?

Zobacz jeszcze:

sterowniki/dlugie-ladowanie-windows-a-t1106.html?hilit=optymalizacja%20windows%20xp
problemy/duzo-smieci-na-komputerze-jak-usunac-t13043.html

Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.
3. Start --> Panel sterowania --> System --> Sprzęt --> Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.

Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:

Zainstaluj ponownie DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.

kliknij aby powiększyć:

Sprawdź innego/lżejszego antywirusa...
ESET NOD32

- ma wymagania dużo wyższe od innych antywirusów :(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 maja 2013, 15:38

Nikt mądry... .

- ma wymagania dużo wyższe od innych antywirusów :(

Fakt. To kolejny podejrzany. Jednak to deinstalacji użyj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

sb2004

Użytkownik

Post19 maja 2013, 17:36

OK. Podaj teraz nowe logi z OTL

OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu. To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE.

1-szy Podstawowy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie głównie: Nie dotyczy; Urządzenie podrzędne: Nie dotyczy
2-gi Podstawowy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie główne: Tryb PIO; Urządzenie podrzędne: Ultra DMA tryb 5
Pomocniczy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie głównie: Nie dotyczy; Urządzenie podrzędne: Nie dotyczy

Był na płycie dołączonej do sprzętu.

1. Nazwa płyty głównej ?
2. Procesor ?
3. Pamięć ?
4. Karta graficzna ?
5. Zasilacz ?

Płyta główna: Foxconn G31MXP (o to chodzi, tak?)
Procesor: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz
Pamięć: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Karta graficzna: Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family
Ten zasilacz to nie wiem jak sprawdzić :oops:

Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.
3. Start --> Panel sterowania --> System --> Sprzęt --> Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.

Zainstaluj ponownie DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.

Zainstalowałem, antywirusa też już zmieniłem na Avasta.

Zobacz jeszcze:

sterowniki/dlugie-ladowanie-windows-a-t1106.html?hilit=optymalizacja%20windows%20xp
problemy/duzo-smieci-na-komputerze-jak-usunac-t13043.html

A tym się wieczorem zajmę. Dzięki Wam!

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 maja 2013, 17:50

1-szy Podstawowy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie głównie: Nie dotyczy; Urządzenie podrzędne: Nie dotyczy
2-gi Podstawowy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie główne: Tryb PIO; Urządzenie podrzędne: Ultra DMA tryb 5
Pomocniczy kanał IDE - Bieżący tryb transferu - Urządzenie głównie: Nie dotyczy; Urządzenie podrzędne: Nie dotyczy

Tak, jak myślałem :D . Jednak czasem intuicja działa. Wybierz PPM na drugim Podstawowym kanale IDE i naciśnij Odinstaluj. System powinien znacząco przyśpieszyć.

Proxy.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\PROGRA~1\Foxconn\FOXLIV~1\FXDrv32.sys -- (FXDrv32)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\Program Files\Foxconn\FOX LiveUpdate\FoxAwdWINFLASH.SYS -- (FoxAwdWINFLASH)
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ftp: "80.122.169.38"
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ftp_port: 8080
FF - prefs.js..network.proxy.backup.socks: "80.122.169.38"
FF - prefs.js..network.proxy.backup.socks_port: 8080
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ssl: "80.122.169.38"
FF - prefs.js..network.proxy.backup.ssl_port: 8080
FF - prefs.js..network.proxy.ftp: "87.103.196.119"
FF - prefs.js..network.proxy.ftp_port: 3128
FF - prefs.js..network.proxy.http: "87.103.196.119"
FF - prefs.js..network.proxy.http_port: 3128
FF - prefs.js..network.proxy.share_proxy_settings: true
FF - prefs.js..network.proxy.socks: "87.103.196.119"
FF - prefs.js..network.proxy.socks_port: 3128
FF - prefs.js..network.proxy.ssl: "87.103.196.119"
FF - prefs.js..network.proxy.ssl_port: 3128
FF - HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Thunderbird\Extensions\\eplgTb@eset.com: C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\Mozilla Thunderbird
O4 - HKLM..\Run: [FOX LiveUpdate] C:\PROGRA~1\Foxconn\FOXLIV~1\FoxLoader.exe -AutoRun File not found
O9 - Extra Button: Wyślij do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - Reg Error: Value error. File not found
O9 - Extra 'Tools' menuitem : Wyślij &do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - Reg Error: Value error. File not found
O9 - Extra Button: &Notatki połączone programu OneNote - {789FE86F-6FC4-46A1-9849-EDE0DB0C95CA} - Reg Error: Value error. File not found
O9 - Extra 'Tools' menuitem : &Notatki połączone programu OneNote - {789FE86F-6FC4-46A1-9849-EDE0DB0C95CA} - Reg Error: Value error. File not found
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 10.21.2)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Java Plug-in 10.21.2)
[2013-05-17 16:47:26 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\WINDOWS\Temp

:Files
C:\WINDOWS\tasks\*.*

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.

sb2004

Użytkownik

Post19 maja 2013, 22:46

Tak, jak myślałem :D . Jednak czasem intuicja działa. Wybierz PPM na drugim Podstawowym kanale IDE i naciśnij Odinstaluj. System powinien znacząco przyśpieszyć.

Zrobione, wydaje mi się, że rzeczywiście szybciej się Windows ładuje, ale chyba jeszcze długa droga :P Ten drugi Podstawowy ma nadal być na liście, tak? Zmienił się tylko tryb transferu.

Log z usuwania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
OTL.Txt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 maja 2013, 19:40

Logi.

Dorzuć teraz nowy log z Autoruns.

sb2004

Użytkownik

Post20 maja 2013, 23:03

kominekl pisze:
Logi.

Dorzuć teraz nowy log z Autoruns.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”