Witam.
Znajoma posiada notebook hp mini 210 vt z systemem operacyjnym Windows 7 Home Premium.
Wchodziłam na strony turystyczne i nagle zaczęły mi świrować antywirusy.
Nie wiem jaki ma zainstalowany antywirus ale nie dawno instalowałam jej Spybot - Search & Destroy i oby dwa programy zaczęły wyskakiwać komputer nie chciał się zresetować więc odłączyłam baterię.
Po uruchomieniu systemu od nowa wszystko włączało się poprawnie lecz gdy miał mi się pojawić już pulpit ekran jest cały szary.
Mogę uruchomić menedżera zadań, wejść do BIOS obraz jest.
Jedynie nie mogę nic zrobić więcej ponieważ pulpit się nie ukazuje - jest cały szary.
Czy możecie pomóc? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Szary pulpit po włączeniu komputera z Windows 7
-
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 15:12 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.
Powód: korekta tytułu tematu.
- greh
- Kontaktowanie:
Win 7 start OK później szary pulpit
Skoro problemy zaczęły się po instalacji Spybot - Search & Destroy wejdź w tryb awaryjny (o ile działa) i usuń ten program.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
Dziękuje za szybką odpowiedź
instalacja była około dwa tygodnie temu i wszystko działało poprawnie więc to raczej nie jest powodem. Zaraz spróbuje zrobić tak jak mówisz.
Po prostu nie wiem czy możliwe jest że przez tą stronę mógł wkraść się jakiś wirus i uszkodzić coś. po około 2 minutach od wejścia na tą stronę turystyczną zaczęło wszystko "świrować"
instalacja była około dwa tygodnie temu i wszystko działało poprawnie więc to raczej nie jest powodem. Zaraz spróbuje zrobić tak jak mówisz.
Po prostu nie wiem czy możliwe jest że przez tą stronę mógł wkraść się jakiś wirus i uszkodzić coś. po około 2 minutach od wejścia na tą stronę turystyczną zaczęło wszystko "świrować"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zawsze może, jak skrypty coś załadują i zainstalujesz jakieś badziewie np wtyczkę do filmów. Sprawdź system programem malwarebytes antimalware.
-
Weszłam w tryb awaryjny i przeskanowałam wczoraj spy botem usunęłam jej wirusy. Napoważniejszy to chyba (nie znam się) był trojan win32.autorun.ul (spoczątku nie chciał się usunąć)
Przez uruchomienie f8 weszłam w napraw komputer.
Następnie wyskoczyło mi gdy już logowało mnie do systemu abym wpisała login i hasło jednak nie znałam go (była już 3 w nocy więc nie dzwoniłam do znajomej jakie jest)
tylko zmieniłam poprzez
start>uruchom
control userpassword2
Następnie gdy mogłam już zalogować się wyskoczył mi spybot aby przeskanować wszystko więc to zrobiłam. Skanowało mi bardzo długo wykryło mi znowu tego trojana ale "niby" naprawiło problem (nie skanowałam ponownie w celu sprawdzenia)
Weszło mi ładnie na pulpit miałam pasek menu start foldery wszystkie lecz po restarcie znowu pojawiło się tylko szare tło
Gdy wciskam Menedzer zadan (CTRL + ALT + DEL) -> Plik -> Nowe zadanie (Uruchom) -> "explorer.exe" -> Enter
Pojawia mi się wszystko cały pulpit taki jaki ma być lecz po restarcie znowu to samo szare tło i muszę ponownie uruchamiać "explorer.exe"
Jak to zwalczyć?
cosik _ ktosik pobrałam ten program malwarebytes antimalware mam go użyć czy już nie trzeba gdy zrobiłam wszystko spy botem?
Przez uruchomienie f8 weszłam w napraw komputer.
Następnie wyskoczyło mi gdy już logowało mnie do systemu abym wpisała login i hasło jednak nie znałam go (była już 3 w nocy więc nie dzwoniłam do znajomej jakie jest)
tylko zmieniłam poprzez
start>uruchom
control userpassword2
Następnie gdy mogłam już zalogować się wyskoczył mi spybot aby przeskanować wszystko więc to zrobiłam. Skanowało mi bardzo długo wykryło mi znowu tego trojana ale "niby" naprawiło problem (nie skanowałam ponownie w celu sprawdzenia)
Weszło mi ładnie na pulpit miałam pasek menu start foldery wszystkie lecz po restarcie znowu pojawiło się tylko szare tło
Gdy wciskam Menedzer zadan (CTRL + ALT + DEL) -> Plik -> Nowe zadanie (Uruchom) -> "explorer.exe" -> Enter
Pojawia mi się wszystko cały pulpit taki jaki ma być lecz po restarcie znowu to samo szare tło i muszę ponownie uruchamiać "explorer.exe"
Jak to zwalczyć?
cosik _ ktosik pobrałam ten program malwarebytes antimalware mam go użyć czy już nie trzeba gdy zrobiłam wszystko spy botem?
- XMan
Kolejno:
1. Odinstaluj Spybota.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
1. Odinstaluj Spybota.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
-
ok zabieram się do pracy dzięki za pomoc dam znać jak tylko to wszystko wykonam.
nigdy nie robiłam LOGów ale przez ten czas co będzie skanowało wyszukam na drugim kompie jak to zrobić.
(przepraszam wszystko podaliście mi jak na tacy
i jest opisane dokładnie. )
nigdy nie robiłam LOGów ale przez ten czas co będzie skanowało wyszukam na drugim kompie jak to zrobić.
(przepraszam wszystko podaliście mi jak na tacy

- XMan
Jak coś robisz to wyłącz wszystkie przeglądarki, komunikatory oraz pozostałe programy 

-
Połączona jestem z internetem przez drugiego laptopa także ten "zepsuty" znajomej co jest naprawiany jest odłączony całkowicie od internetu od wczoraj.
jedynie co chodzi to antywirus Microsoft Security Essentials reszta programów zamknięta jest.
gdy go chciałam wyłączyć to się nie da jest tylko opcja "open" program uruchamia się od razu wraz z startem. W prawym dolnym rogu (niewiem jak to sie fachowo nazywa)
Pewnie powinnam go przed skanowaniem odinstalować - nie zrobiłam tego. Jeżeli jest konieczne przerwanie skanowania i odinstalowanie to wykonam wszystkie czynności od początku. Nie pomyślałam o tym wcześniej i niewiem czy jest to konieczne?
jedynie co chodzi to antywirus Microsoft Security Essentials reszta programów zamknięta jest.
gdy go chciałam wyłączyć to się nie da jest tylko opcja "open" program uruchamia się od razu wraz z startem. W prawym dolnym rogu (niewiem jak to sie fachowo nazywa)
Pewnie powinnam go przed skanowaniem odinstalować - nie zrobiłam tego. Jeżeli jest konieczne przerwanie skanowania i odinstalowanie to wykonam wszystkie czynności od początku. Nie pomyślałam o tym wcześniej i niewiem czy jest to konieczne?
- XMan
Wchodziłam na strony turystyczne i nagle zaczęły mi świrować antywirusy.
Jakie są obecnie zainstalowane antywirusy oraz inne programy zabezpieczające komputer ?
Co za dużo to nie zdrowo ponieważ może występować konflikt

-
ona miała tylko Microsoft Security Essentials
później zainstalowałam jej spy bot ponieważ chciałam zeskanować jej komputer i wyczyścić wirusy (to było nie pamiętam dokładnie może 2, 3 tygodnie temu. strasznie jej chodził wolno komputer więc wiedziałam że coś jest nie tak miała około 600 !!! wirusów spy bot zniszczył ok 500 wczoraj usunęło mi resztę ok 100) zostawiłam jej ten spy bot i kazałam jej sprawdzać co jakiś czas komputer. Jej antywirus Microsoft Security Essentials zostawiłam jej wtedy ponieważ nie był to mój laptop nie chciałam podejmować decyzji o usuwaniu jego.
później zainstalowałam jej spy bot ponieważ chciałam zeskanować jej komputer i wyczyścić wirusy (to było nie pamiętam dokładnie może 2, 3 tygodnie temu. strasznie jej chodził wolno komputer więc wiedziałam że coś jest nie tak miała około 600 !!! wirusów spy bot zniszczył ok 500 wczoraj usunęło mi resztę ok 100) zostawiłam jej ten spy bot i kazałam jej sprawdzać co jakiś czas komputer. Jej antywirus Microsoft Security Essentials zostawiłam jej wtedy ponieważ nie był to mój laptop nie chciałam podejmować decyzji o usuwaniu jego.
- XMan
Odinstaluj Microsoft Security Essentials, przeczyść komputer CCleanerem i zainstaluj np.
Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Podaj wymagane logi...
Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Podaj wymagane logi...
-
Już za niedługo podam jeszcze mi skanuje w programie OTL
-- 19 lut 2012, 14:51 --
Proszę o to logi mam nadzieje że wszystko wykonałam poprawnie.
Teraz odinstaluje Microsoft Security Essentials i przeczyszcze Ccleanerem
mbam-log-2012-02-19 (13-18-57)
Extras
OTL
-- 19 lut 2012, 14:51 --
Proszę o to logi mam nadzieje że wszystko wykonałam poprawnie.
Teraz odinstaluje Microsoft Security Essentials i przeczyszcze Ccleanerem
mbam-log-2012-02-19 (13-18-57)
Extras
OTL
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 14:58 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: logi, przeniosłem temat z działu Systemy operacyjne --> Bezpieczeństwo.
Powód: logi, przeniosłem temat z działu Systemy operacyjne --> Bezpieczeństwo.
- XMan
Mogą być jeszcze potrzebne ponowne lub inne logi.
Poczekaj za odpowiedzią fachowców z tego działu...
Poczekaj za odpowiedzią fachowców z tego działu...
-
Temat zakładałam równocześnie na innym forum
Wczoraj odpisali mi tylko abym udała się do działu sprawdzania logów więc założyłam tam temat i podałam logi te co tutaj wyżej odpisali na to abym:
Odinstaluj -> Malwarebytes Anti-Malware (zła forma instalacji) i Microsoft Security Essentials (według mnie słaby antywirus). Następnie użyj Combofix`a -> xxxxi podaj raport z jego pracy. Następnie podaj nowe logi z OTL -> xxxx
Zrobiłam tak:
Użyłam defogger tymczasowe wyłączenie sterowników oto log z tego:
później program combofix
program OTL
extras:
OTL:
zresetowałam laptopa - uruchomił się ponownie dobrze pulpit.
Wyłączyłam / włączyłam laptop niestety znowu występuje ten sam problem nie ruszy pulpit póki nie wejdę przez menager zadań
NASTĘPNIE MIAŁAM WYKONAĆ:
Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługęi -> Windows Defender i Nero Update.
Następnie uruchom OTL w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
KOD:
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
WYKONAŁAM TO:
odznaczyłam Windows Defender i Nero Update
W OTL wkleiłam kod i
gdy kliknęłam wykonaj skrypt wyskoczyło mi abym ponownie się zalogowała gdy to zrobiłam znowu miałam szary pulpit weszłam znowu przez menager zadań (pojawiło mi się chyba to na pulpicie)
Następnie zrobiłam nowe Logi z OTL
OTL
EKSTRAS
Wczoraj odpisali mi tylko abym udała się do działu sprawdzania logów więc założyłam tam temat i podałam logi te co tutaj wyżej odpisali na to abym:
Odinstaluj -> Malwarebytes Anti-Malware (zła forma instalacji) i Microsoft Security Essentials (według mnie słaby antywirus). Następnie użyj Combofix`a -> xxxxi podaj raport z jego pracy. Następnie podaj nowe logi z OTL -> xxxx
Zrobiłam tak:
Użyłam defogger tymczasowe wyłączenie sterowników oto log z tego:
później program combofix
program OTL
extras:
OTL:
zresetowałam laptopa - uruchomił się ponownie dobrze pulpit.
Wyłączyłam / włączyłam laptop niestety znowu występuje ten sam problem nie ruszy pulpit póki nie wejdę przez menager zadań
NASTĘPNIE MIAŁAM WYKONAĆ:
Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługęi -> Windows Defender i Nero Update.
Następnie uruchom OTL w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
KOD:
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
WYKONAŁAM TO:
odznaczyłam Windows Defender i Nero Update
W OTL wkleiłam kod i
gdy kliknęłam wykonaj skrypt wyskoczyło mi abym ponownie się zalogowała gdy to zrobiłam znowu miałam szary pulpit weszłam znowu przez menager zadań (pojawiło mi się chyba to na pulpicie)
Następnie zrobiłam nowe Logi z OTL
OTL
EKSTRAS
Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, 19:58 przez greh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto reklamę forum warezowo-komputerowego
Powód: Usunięto reklamę forum warezowo-komputerowego
-
- Reklama