Witam. Mianowicie miałem wirusa, machnąłem formata bo i tak w sumie nic nie miałem na tym komputerze więc tak było szybciej i wygodniej - później zainstalowałem Wi-Fi itp, i gdy połączyłem się z siecią od razu pobrałem anty wirusa - Avast, no ale z tego co widze, to jest ten sam wirus znowu na komputerze nie wiem skąd on się wziął...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ten sam wirus po formacie
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
- kominekl
- Kontaktowanie:
no ale z tego co widze, to jest ten sam wirus znowu na komputerze nie wiem skąd on się wziął...
Charakterystyczne dla infekcji wykonywalnych. Jaką nazwę wirusa podaje ten Avast? Tutaj nie będzie raczej mowy o wirusie ze względu na fakt samego robaka. Wirus tutaj jest wykrywany zapewne dlatego, że to nie jest system oryginalny tylko mocno przerabiany

SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\alg.exe -- (ALG)
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "portaldosites"
(Don HO don.h@free.fr)
Error - 2013-04-14 07:43:27 | Computer Name = BLACKV8 | Source = PerfNet | ID = 2004
A dodatkowo różne elementy stylowe

Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
hmm to win xp black edition, i dziwię się, bo zawsze wszystko było ok, nawet sam nauczyciel informatyki mi polecał ten system... a teraz nagle jakieś reklamy wyskakują, właśnie się uruchomiła reklama mbanku, Czy wirus może wchodzić dlatego, że łączę się z nie zabezpieczoną siecią Wi-Fi ? Jeśli nie da się z tym nic zrobić, i system jest zarażony - w co wątpię, to zainstaluje jakąś czystą wersję :d
Avast właśnie nic nie wykrył, ale widzę dziwne procesy typu:
sidebar.exe, plugin-container.exe, SSScheduler.exe lolipop.exe i pare innych dziwnie wyglądających, których nie znam... i te reklamy ciągle wyskakują :/
-- 15 kwi 2013, 18:02 --
Aha, no i zapomniałem dodać, że wcześniej Był Windows 7, a teraz jest Ten XP, a problem ten sam.
Avast właśnie nic nie wykrył, ale widzę dziwne procesy typu:
sidebar.exe, plugin-container.exe, SSScheduler.exe lolipop.exe i pare innych dziwnie wyglądających, których nie znam... i te reklamy ciągle wyskakują :/
-- 15 kwi 2013, 18:02 --
Aha, no i zapomniałem dodać, że wcześniej Był Windows 7, a teraz jest Ten XP, a problem ten sam.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Maciak Plock pisze:Aha, no i zapomniałem dodać, że wcześniej Był Windows 7, a teraz jest Ten XP, a problem ten sam.
To zmienia postać rzeczy.
hmm to win xp black edition, i dziwię się, bo zawsze wszystko było ok, nawet sam nauczyciel informatyki mi polecał ten system
Dziwny dosyć nauczyciel. Wycięte z systemu zupełnie ALG to wcale nie jest dobry pomysł

Czy wirus może wchodzić dlatego, że łączę się z nie zabezpieczoną siecią Wi-Fi ?
Jak najbardziej, aczkolwiek sytuacja ta ma miejsce głównie w niezabezpieczonych sieciach WiFi w dużych miastach. W Płocku istnieje takie zagrożenie.
sidebar.exe
Menadżer Okien Pulpitu - element stylowy.
SSScheduler.exe
Pochodzi od McAfee.
plugin-container.exe
Część Firefox`a.
lolipop.exe
To oczywiście będę wycinał

"McAfee Security Scan" = McAfee Security Scan Plus
"{E9ECF354-2422-4FDB-9ABF-D8ADAC0EF941}" = Styler
Odinstaluj. Mam tutaj uwagę - Styler do wywalki jeśli nie jest Ci niezbędny

SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\alg.exe -- (ALG)
Naruszona systemowa usługa bramy warstwy aplikacji. To już konsekwencja niedokładnej manipulacji "twórcy" paczki/modyfikacji systemu. Jednak, jako, ze to Windows XP to posłużę się wyciętą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników dla tego systemu. Plik .ISO wypal na CD przez Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Następnie włóż płytę do napędu -> wejdź w START -> URUCHOM -> CMD -> SFC /SCANNOW. Następnie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i wprowadź w Niej polecenie -> CHKDSK /R .
Logi.
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-823518204-1757981266-1417001333-1002\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-823518204-1757981266-1417001333-1002\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKU\S-1-5-21-823518204-1757981266-1417001333-1002\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&Form=IE8SRC
IE - HKU\S-1-5-21-823518204-1757981266-1417001333-1002\..\SearchScopes\{33BB0A4E-99AF-4226-BDF6-49120163DE86}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "portaldosites"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "portaldosites"
FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "portaldosites"
FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.portaldosites.com/?utm_source=b&utm_medium=prs&from=prs&uid=FUJITSUXMHZ2250BHXG1_K61DT8826N81T8826N81X&ts=1365942454"
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@real.com/nsJSRealPlayerPlugin;version=: File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-823518204-1757981266-1417001333-1002..\Run: [lollipop] c:\documents and settings\ania\ustawienia lokalne\dane aplikacji\lollipop\lollipop.exe ()
O4 - HKU\.DEFAULT..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 File not found
O4 - HKU\S-1-5-18..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 File not found
O4 - Startup: C:\Documents and Settings\Ania\Menu Start\Programy\Autostart\lollipop.lnk = C:\Documents and Settings\Ania\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Lollipop\Lollipop.exe ()
[2013-04-14 14:07:37 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\McAfee Security Scan
[2013-04-14 14:07:38 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\McAfee Security Scan
[2013-04-14 14:07:38 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\McAfee
:Files
C:\WINDOWS\tasks\*.*
C:\Documents and Settings\Ania\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Lollipop
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (z opcji Delete) + log z TDSSKiller + nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
daje tylko log z usuwania, bo jestem u dziewczyny i będę się zbierał, i chyba z tego co widzę zainstaluje czysty system, chodź wydaje mi się że to coś może przechodzić właśnie przez te Wi-Fi
resztę jak coś zrobie innym razem
resztę jak coś zrobie innym razem

- kominekl
- Kontaktowanie:
i chyba z tego co widzę zainstaluje czysty system
Wiesz co? Ściągania tak dużo to tu nie masz

chodź wydaje mi się że to coś może przechodzić właśnie przez te Wi-Fi
Mogę się z tym zgodzić wstępnie, ale to już do oceny po zakończeniu działań z logami na systemie, na którym planujesz dalszą pracę

- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
A co z tym logiem usunięcia? Laska mówi że na razie nic nie wyskakuje: P Jak będę u niej kolejnym razem to zrobie to co napisałeś
- kominekl
- Kontaktowanie:
Maciak Plock pisze:A co z tym logiem usunięcia? Laska mówi że na razie nic nie wyskakuje: P Jak będę u niej kolejnym razem to zrobie to co napisałeś
Log z usuwania już podałeś. Jest OK. Czekamy na resztę

-
- Reklama